NYT: Izrael ubio iranskog nuklearnog naučnika robotom-snajperom

Izraelski stručnjaci daljinski kompjuterom kontrolisali oružje kojim je upravljano uz pomoć (AI) veštačke inteligencije, piše Njujork tajms (The New York Times).

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

10:25

NYT: Izrael ubio iranskog nuklearnog naučnika robotom-snajperom
Foto: SolidMaks / Shutterstock.com

Najbolji iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je snajperskom puškom uz pomoć veštačke inteligencije kojom su daljinski upravljali izraelski operativci, preneo je Njujork tajms (The New York Times).

Ovo potvrđuje izveštaj Iranske revolucionarne garde o događajima od 27. novembra 2020. godine, kada su tvrdili da je "pametan mitraljez sa satelitskom kontrolom" ubio naučnika dok je vozio svoju suprugu u njihovu domovinu istočno od Teherana. Fakhrizadeh je najmanje četiri puta pogođen pametnom puškom, koja je bila skrivena u kamionetu na maloj udaljenosti. Njegova supruga nije bila fizički povređena.

AI ubistvo – pametno oružje

Pištolj je zajedno sa naprednim robotskim aparatom bio težak otprilike tonu, navodi NYT. Izraelski operativci prošvercovali su oružje i njegove delove u Iran pre nego što su ga ponovo sastavili.

Čitav sistem je zatim ugrađen u prtljažnik pikap kamiona, a posedovao je i više kamera kako bi se izraelskim operativcima pružila potpuna slika okoline. Uz to, kamion je bio prepun eksploziva kako bi se minirali svi dokazi nakon što je misija završena ili kompromitovana.

Sama puška je bila povezana preko satelitskog komunikacionog releja sa izraelskim komandnim centrom. Odatle je operativac mogao pušku da kontroliše i da preko računarskog ekrana cilja svoju metu.

AI je razvijen kako bi nadoknadio Fakhrizadehovo kretanje automobila i 1,6 sekundi kašnjenja između kamere i onoga što je operater video. Upotrebljen je i softver za prepoznavanje lica kako bi se osiguralo da će samo iranski naučnik biti na meti puške – štedeći pritom život njegove žene.

Savremeno ratovanje

Iako je kamionet eksplodirao nakon atentata, ipak nije uspeo potpuno da uništi sistem pametne puške. To je omogućilo Iranskoj revolucionarnoj gardi da uvidi šta se dogodilo – čime su rasvetljeni planovi Irana i savremeni način ratovanja.

“Ovo je nije bio običan teroristički napad, gde neko dođe ispali metak i pobegne”, rekao je sin naučnika Hamed Fakhrizadeh na državnoj televiziji.

“Njegovo ubistvo je bilo mnogo komplikovanije od onoga što znate i mislite. On je bio nepoznat iranskoj javnosti, ali je bio vrlo dobro poznat onima koji su neprijatelji iranskog razvoja.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: