Tehnopolis

Ponedeljak, 18.10.2021.

20:16

Apple predstavio nove MacBook Pro laptopove od 14 i 16 inča, zajedno sa novim čipovima

Apple je predstavio nove modele iz MacBook Pro linije, zajedno za novim M1 čipovima.

Izvor: B92

Apple predstavio nove MacBook Pro laptopove od 14 i 16 inča, zajedno sa novim čipovima
Foto: Apple

MacBook Pro dobio je dugo očekivani redizajn, kako spolja, tako i iznutra. Novo je gotovo sve, od čipova, preko tastature, dizajna kućišta, portova, do ekrana. Kao uvod u priču o novim Proovima poslužile su nove verzije M1 čipova - M1 Pro i M1 Max.
Foto: Apple
U pitanju su 10-jezagrni čipovi (8+2) sa po 16 i 32 grafička jezgra, sposobni da u sebi obezbede 32, odnosno 64GB deljene radne memorije. Procesori u M1 Pro i Max brži su od onih u M1 za 70 procenata, uz najmanje dvostruko bolje grafičke performanse. Oba modela moći će da se nabave sa M1 Pro ili M1 Max.
Foto: Apple
Redizajnirano kućište sada je zaobljeno na donjim ivicama, slične je debljine nego ranije, a po svojim bokovima donosi povratak portova koje je Apple u nekom momentu pokušao zameniti USB-C portovima i dodacima.
Foto: Apple
Novi Proovi pre svega vraćaju MagSafe konektor za punjenje, tu su HDMI, slot za SD karticu, uz USB-C/Thunderbolt 4 portove preko kojih je i dalje moguće puniti uređaj. U kućište sličnih dimenzija modelu sa ekranom od 13 inča, Apple je spakovao za inč veći ekran, pa sada u ponudi imamo modele od 14 i 16 inča. U pitanju su “Liquid Retina XDR” ekrani, što na Appleovom jeziku znači MiniLED ekrane sa osvežavenjem od 120Hz i velikim dinamičkim opsegom. Nov je i isečak na vrhu ekrana (notch) u koji je smeštena 1080p web kamera, ali FaceID uprkos notchu nije stigao na Mek.
Foto: Apple
Nova generacija MacBook Pro računara stavlja tačku na neuspešni pokušaj dodavanja ekrana na tastaturu, nova tastatura na crnoj pozadini više nema Touchbar. Oba modela biće dostupna sa M1 Pri ili Max čipovima, u zavisnosti od kojih će zajedničke memorije biti do 32 ili 64 GB. Što se prostora tiče, u ponudi će biti modeli od 512 GB i 1TB prostora, a cene u SAD kretaće od 1999 dolara za 14-inčni i 2499 dolara za 16-inčni model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: