Da li znate koja se video igra smatra najstarijom na svetu?

Iako postoje protivrečni izveštaji, smatra se da je prva igra nastala 1958. godine, dok je prvi poznati lik u igrama predstavljen 1980. godine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

10:10

Da li znate koja se video igra smatra najstarijom na svetu?
Foto: Corina Daniela Obertas / Shutterstock.com

Vrednost tržišta video igara za ovu godinu trebalo bi da iznosi nešto manje od 200 milijardi dolara, a neke prognoze do 2026. kažu da će vrednost porasti na čak 320 milijardi dolara.

Igre su, to je odavno poznato, ogroman biznis, a kako odavno više nisu ograničene samo na računare i konzole, već i na mobilne uređaje, u njima mogu da uživaju milijarde ljudi tako da je potencijal neverovatan.

Ali, dok je budućnost na ovom tržištu svakako svetla, postavlja se pitanje – kako je i kad sve to počelo, odnosno ko je i kada predstavio prvu video igru. Na to pitanje su odgovor pokušali da daju novinari na portalu USA Today. U tekstu o prvoj video igri u istoriji naglašavaju da postoje neka protivrečna mišljenja u vezi sa igrom kojom je pokrenuto ovo tržište i da, iako postoji mogućnost da bi titulu prve igre mogle poneti i neke rudimentarne i manje poznate igre, prema Američkom društvu za fiziku tu igru je kreirao fizičar Vilijam Higinbotam.

On je još u oktobru 1958. godine kreirao igru "Tennis for Two", koja je bila inspiracija za izuzetno popularni "Pong" iz sedamdesetih. Higinbotam nije bio dizajner, nego fizičar koji je radio na projektima u vezi sa atomskim naoružanjem i zanimljivo je da nikada nije patentirao svoju igru, već je prvi patent za igru prijavila kompanija Sanders Associates 1964. godine.

Iako nije prva napravljena igra, Atarijev Pong je prva igra koja je privukla veliki broj korisnika i imala je veliki uticaj na popularizaciju video igara. Originalna verzija Ponga predstavljena je 1972. godine, dok je tri godine kasnije Atari predstavio verziju za igranje od kuće, nazvanu Home Pong.

Kao prvu kompaniju, koja se bavila dizajnom i razvojem video igara, USA Today pomenuo je Magnavox, koja je napravila i prvu gejming konzolu nazvanu Odyssey. U odnosu na današnje napredne sisteme ona je, naravno bila rudimentarna, ali bar u teoriji ipak je možemo smatrati prethodnikom PlayStationa, Xboxa i Nintenda. Znatno veću važnost za ovo tržište imala je konzola Atari 2600 predstavljena 1977. godine – imala je džojstik za upravljanje igrama te kertridže za igre, a omogućavala je igranje igara u boji.

Što se prvog poznatog i prepoznatljivog lika u video igrama tiče, iako je danas (Super) Mario verovatno najpoznatiji, on ipak nije prvi. Mario je predstavljen 1981. godine, ali godinu dana ranije "rodio" se Pac-Man. Lik iz istoimene jednostavne igre sigurno je znatno poznatiji onima u četrdesetim i pedesetim godinama koji su odrasli na računarima poput C64, na kojima je upravo Pac-Man bio jedna od najpopularnijih igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: