Test: Samsung Galaxy S21 i S21 Ultra [podcast]

Kada imate dobre ideje i nemate problem da ih sprovedete, dogode se zanimljive stvari.

Ivan Jelić
Podeli
Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Nije tajna da su testiranje i pisanje o pametnim telefonima postali mnogo dosadnija rabota nego što je to doskoro bilo. Dostizanje platoa, saturacija tržišta ili bilo koja druga "stručna" fraza svodi se na to da su telefoni danas većinom sasvim dobri i da su razlike među njima dovoljne da stanu u jedan Twitter niz (thread). Da stvari budu još manje zanimljive, kupci su već dovoljno iskusni da znaju tačno šta žele i šta ih ne zanima, naročito kada su ekosistemi u pitanju.

Ipak, ponekad se desi da neki proizvođač napravi nešto zanimljivo, obično su to pametne odluke za koje je potrebna hrabrost, a ponekad samo malo zdravog razuma. Samsung je u ovogodišnjoj partiji odlučio da odigra na dve, ispostaviće se, jake karte.

Semafor

Kao što već neko vreme pokušavamo da praktikujemo, pored, ili bolje rečeno uz čitanje možete i slušati. U 117. epizodi Tehnopolis podcasta komentarisali smo Galaxy S21 i S21 Ultra, što može biti lepa uvertira, ili pak nastavak čitanja ovoga što sledi. U njoj je Aleksandar Miladinović novi izgled pozadine "prekrstio" kao semafor, pa ćemo ocenu novih modela provući upravo kroz boje koje svakodnevno viđamo na ulici.

Pretplatite se na Tehnopolis Podcast u vašem omiljenom programu za slušanje podcasta, pratite nas na Twitteru (Aleksandar, Ivan) i Mastodonu, Apple Podcastsu, Google Podcastsu, Deezeru, Pocket Castsu, TuneInu, YouTubeu, ocenite nas u Apple Podcastsu ili gde god nas slušate, ostavite komentar, pišite nam i pomozite nam da budemo još bolji.

Znali smo i pre nego što je izašao da će biti drugačiji, ali svu specifičnost dizajna S21 možete videti tek uživo. Samsung je izvukao apsolutnu sredinu očekivanja koju od izgleda i izrade telefona možete imati, odavno na tržištu nije bilo uređaja koji je u ovom smislu univerzalan (što bi se reklo "slaže se uz sve"), ali u isto vreme poseban.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Ispostavlja se da za to nije bilo potrebno mnogo, dok se drugi proizvođači trude da kamera bude što zasebnija celina, Samsung je izbočinu za sočiva stopio sa okvirom, prelivši metal sa bokova na zadnju površinu uređaja, što je prvo zeleno svetlo koje novi modeli dobijaju u paru.

S21 Ultra nije slučajno "ultra", na metalnoj površini ima čak 6 elemenata što donekle remeti sklad i simetriju semafora sa S21. Neki su manji, neki veći, dok S21 ima skladna tri, uz blic koji je na pozadinskoj plastici.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

To dolazimo i do plastike kao jedne od ključnih različitosti između Ultre i "običnog" S21. S21 pozadi je plastičan, što bi u Samsungovom slučaju moglo da bude trenutak za oprez (setite se svih plastičnih egzibicija od pre koju godinu), međutim, izbor je u ovom slučaju dobro sproveden u delo. Matirana plastika je kvalitetna, sa jedne strane jeste jeftinija od stakla na Ultri, ali je sa druge strane otpornija na padove. "Fantomski" crna boja na koju je Samsung potrošio dosta vremena na predstavljanju jeste odlična i dobro čuva nijansu bez obzira na svetlo, pa ako baš volite "pravu" mat crnu boju, Ultra je jedini izbor.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Svu estetiku treba posmatrati i u kontekstu izdržljivosti, matirano staklo podložno je ogrebotinama, a pošto ćete oba modela najverovatnije staviti u neku futrolu, na kraju se vraćamo pitanje apsurda ulaganja u dizajn i materijale.

Kad smo kod padova i izdržljivosti, ekran na oba uređaja štiti Gorilla Glass Victus, preko koga je Samsung fabrički "zalepio" zaštitu ekrana.

120Hz

Na Samsungove ekrane nema mnogo smisla trošiti vreme, izgleda da su slušali i radili na ključnoj zamerci iz prošlosti jer ekran na S21 izgleda prirodno bez prenaglašenih boja. To naravno možete uključiti, S21 dolazi sa 1080p, a Ultra sa 1440p ekranom, dijagonala 6,2 i 6,8 inča. S21+ (6,7 inča) nismo imali na testu, a čini se da je on na široj slici višak, no o tome ćemo malo kasnije kada u računicu uđe i cena.

Ključna stvar ove godine spada u grupu onih koje se moraju videti - ekrani na svim modelima osvežavaju se na 120Hz bez obzira na rezoluciju. Ako su ekrani sa velikom gustinom tačaka (S serija odavno ima takve) doneli osećaj kvalitetne štampe na ekran (tačke se ne vide golim okom), onda su ekrani sa visokim osvežavanjem taj fino štampani papir podvukli pod staklo. Kada pomerate strane na ovakvim ekranima imate osećaj kao da pomerate papir ispod stakla, što je, kao što rekosmo, nešto što se mora probati. Nesreća (ili ne) je ta što kada jednom probate, teško da ćete se lako vratiti na starih 60Hz. Osvežavanje se podešava selektivno, kada je potrebno tu je, ali kada nije, ekran "kuca" na manje herca, što se ne primećuje negativno u svakodnevnoj upotrebi, i znači još jedno zeleno svetlo.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

U svim modelima na ovom tržištu "kuca" novi Samsungov Exynos 2100. S21 se na nekim tržištima isporučuje sa Snapdragonom 888, ali na našem samo sa Samsungovim čipom. To znači da je ovo jedan od najbržih uređaja na tržištu u ovom momentu, dovoljno brz da će sve što vam treba biti na vrhuncu hitrosti. S21 ma 8GB RAM-a u obe varijante (128 i 256GB prostora), a Ultra kreće od 12GB za 128 i 256 modele i ide do 16GB za model od pola terabajta prostora.

Performanse mogu da prođu kroz zeleno, ali će žuto ili crveno možda biti to što nema slota za SD karticu.

Svetlo za operativni sistem je ozbiljnija matematika, S21 i S21 Ultra imaju snage da nose Android tako da ga nećete osetiti. Kome Android ne smeta, verovatno neće ni primetiti sve što bismo mogli da mu zamerimo, a oni koji znaju kako da iskoriste njegov potencijal najverovatnije nemaju problem sa svim njegovim manjkavostima. Samsung i dalje priča svoju priču, na Androidu 11 stiže i OneUI 3.1 koji je i odličan u poređenju sa Samsungovom prošlošću (TouchWiz), ali sa prelaznom ocenom u odnosu na čistinu Androida koji se dobija direktno od Googlea. Žuto svetlo je sigurno, a ostala rezervisana su za već poznate tabore.

Baterije na svim modelima mogu da obezbede siguran dan autonomije, S21 je fizički najmanji, pa ima i najmanju bateriju od 4000 mAh (S21+ 4800 mAh), a Ultra 5000 mAh. Valja napomenuti da Samsung pakovanjem prati Apple, uz S21 nećete dobiti punjač, a u kutiji stiže samo USB-C kabl (na oba kraja). Srećom, S21 ima USB-C konektor pa situacija nije komplikovana kao kod Applea, doduše ne pomaže to što je kabl sa obe strane takav, jer takvih "cigli" za punjenje i dalje nema puno.

3x i 10x

Da priču privodimo kraju drugim Samsugovim asom koji vizuelno i funkcionalno ide uz dizajn. Počeli smo priču kamerama, ali se sada vraćamo na njih na drugi način. Ono što je važilo na početku obrnuto je na kraju, S21 izgleda bolje, ali je Ultra u ovom smislu zaista "ultra", ne samo u odnosu na svoju familiju, već u odnosu na sve što u ovom momentu postoji.

S21 kao i prošle godine ima 3 zadnje kamere (12MP široku, 64MP telefoto i 12 MP ultraširoku), u pitanju je ista postavka, uz novi čip i pokušaje nadogradnje softverskog tipa. Trebalo bi imati ua umu da je "obični" S21 sada telefon iz jednog ranga niže, pa ga valja porediti sa sebi ravnima. U tom smislu S21 je konkurentan, a poređenju sa suprotnim taborom pokazuje da će neretko napraviti bolje fotografije u odnosu na iPhone 12 (mini). iPhone sada već standardno bolje slika "portrete", S21 ima hibridni 3x zoom koji na dnevnom svetlu daje dobre rezultate dok iPhone ni nema telefoto sočivo. Kada je fotografisanje po mraku u pitanju, S21 pokazao je da može i bolje od 12-ice, rezultati su mahom slični i svode se na lični osečaj i ukus (drugačiji pristupi detaljima i obradi, toplina boja), ali se S21 za nijansu bolje snalazi u situacijama sa svetlijim i svetlećim objektima noću.

Ipak, glavna zvezda je S21 Ultra sa svoje 4 zadnje kamere. Samsung je odlučio da zumiranju priđe iz dva ugla, trostrukog i desetostrukog. Jedno telefoto sočivo u telefonskoj fotografiji znači da zumirate onoliko za koliko je napravljeno, da je sve između softverska stvar. Zato bi samo desetostruka kamera značila lošiji niži zoom, a pošto je 10x verovatno najčešće previše, Samsung je prvu granicu postavio na "puta tri". Tako imamo jedno sočivo koje se brine da 3x snimici izgledaju kako treba, a ako želite baš da zumirate, tu je i periskopsko desetostruko sočivo. Klasično široka je druga generacija 108Mpx kamere, dok je ultraširoka kamera od 12Mpx, isto kao na S21. Još dva otvora na velikom Ultrinom semaforu su laserski autofokus i blic.

Foto: Ivan Jelić (B92)
Foto: Ivan Jelić (B92)

Rezultati ove postavke su impresivni. S21 Ultra u ovom momentu je kamera koja nudi najširi spektar fotografskog kvaliteta koji od telefona možete da dobijete, ukupno posmatrano. Za fotografije po dnevnom svetlu nema se šta mnogo reći, osim toga da ih možete praviti na pomenutim nivoima zumiranja što daje nivo slobode i pristupa kadrovima. Ako pak priđete dovoljno blizu, S21 Ultra prelazi u makro mod, pa su i fotografije izbliza odlične.

U noćnom modu, odnosno situacijama kada ima malo svetla Ultra pravi slike koje su uporedive sa najboljima ili najbolje, zavisi od momenta i ukusa. Kao i S21, Ultru smo poredili sa najboljim iz suprotnog tabora, a rezultati su, tamo gde su uporedivi, bili slični. Pitanje ukusa kada su detalji i boje u pitanju stoji i ovde, čini se da Ultra pušta više svetla u noćnim uslovima i daje nešto bolje fotografije ukupno, naročito kada su je u pitanju jedan ili više svetlih objekata. Portreti su i dalje za nijansu bolji na iPhoneu, ali ostaje utisak da je Samsung ovog puta ukupno nadigrao Apple, ali i sve druge, kako tamo gde se mogu porediti, tako i stvarima koje samo on može ponuditi.

Prema tome, ako tražite najbolju kameru na tržištu, Galaxy S21 Ultra je u ovom momentu to. I u mraku jasno zeleno svetlo.

Naravno, to vas neće poštedeti stvari poput stostrukog hibridnog zuma koji naravno nema puno smisla. Prednje kamere su dobre, a ako treba nekome da zahvalimo što se ulepšavanje lica konačno može isključiti, zahvaljujemo se.

S21 Ultra može snimati video u 8k, 4k sa 60 frejmova po sekundi, a u 1080p režimu možete uključiti mod u kom vidite i birate kadrove sa svih kamera u realnom vremenu. Bilo bi još bolje da sve kamere mogu da snimaju u isto vreme.

Zeleni talas

Oba aduta na koje je Samsung ove godine odigrao u potpunosti su opravdali minutažu.

U moru uređaja S21 će se izgledom izdvojiti, a sudeći po reakcijama, mnogima i dopasti. Samsung je uradio odličan posao čineći da konkurencija izgleda uobičajeno i svakodnevno, naročito imajući u vidu da oni koji su nekada vodili glavnu reč industrijskog dizajna nove modele sklapaju od ostataka starih. Drugim rečima, dok Apple reciklira, Samsung dominira.

Izdvaja se naravno i kamera, za razliku od izgleda koji se može provlačiti kroz lične filtere, ono što Ultra može da usnimi u ovom momentu je njena ekskluziva.

Zeleni talas ne može trajati večno i tu dolazimo do kompleksnjih momenata. Pre svega, S21 prati trend spuštanja u cenovni rang ispod najboljeg, što je ove godine rezervisano za "obični" S21. On više nije "flagship", pa ako želite najbolje što Samsung može morate pazariti veliki, a za mnoge i preveliki S21 Ultra. Najbolja tehnologija ostaje privilegija onih koji mogu da podnesu najveće telefone, a S21 Ultra je u tom smislu veoma "ultra". Zato će kod svih koji ne mogu ili ne žele da se posvete rukovanju velikim uređajem, S21 Ultra verovatno će naići na crveno svetlo.

U poređenju sa Android konurencijom, S21 Ultra je sveobuhvatno najbolji uređaj koji na tržištu u ovom trenutku postoji. “Obični” S21 pak je matematika koja uključuje ne samo njegovu cenu (104999 dinara), već i cene drugih konkurenata u istom rangu koji su mnogo bliži S21 nego što su drugi flagshipi S21 Ultra. S21 ostaje za koju nijansu bolja kamera od drugih u svom rangu, koja u isto vreme nudi poptuni softverski ugođaj (Google Play i ceo ekosistem na pouzdan i zvanični način), što je perspektiva koja lepo slika komplikovanu sliku u ovom segmentu.

Tu je i S21+ (S21 sa ekranom od 6,7 inča i većom baterijom) koji košta 25 hiljada više od S21 i 23 hiljade manje od S21 Ultra. Razlika u odnosu na Ultru premala je u odnosu na to šta se Ultrom dobija, pa je teško naći racio kupovine S21+.

Gledano u odnosu na konkurentski ekosistem, odavno se neki Android nije toliko približio korisnicima iPhonea, pre svega onima koji imaju Max ili sada već vremešne Plus modele. Ako ste ikada razmišljali da pređete sa svog velikog iPhonea na veliki Android, taj korak nikada nije bio manji, mada je i dalje nije lak koliko bi trebalo da bude.

Priču od S21 završavamo sa pogledom na Ultru, u nadi da će se iduće godine smanjiti, a da će njeno mesto zauzeti neki S22 Ultra Plus ili kako god Samsung odluči da nazove svoj najbolji veliki telefon. I manji telefoni zaslužuju da budu najbolji.

Ivan Jelić
@escapetofreedom
@escapetofreedom@mastodon.social

Uređaje na test ustupio Samsung

Većina fotografija uslikana je kamerama na S21 i S21 Ultra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.