Intel Labs: Živećemo u svetu bez ključeva

Život bez ključeva, roboti u prodavnicama i uređaji koji nas poznaju naša su budućnost, predviđaju iz Intel Labsa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

23:48

Default images

Više od dvadeset godina Intel Labs, odeljenje kompanije koje se bavi istraživanjem i razvojem, donosi nove tehnologije i koncepte koji postaju deo naše sadašnjosti. Zajedno sa proizvođačima uređaja oni ideje i koncepte koje osmisle pretvaraju u stvarnost, a neke od njih su ultra tanki računari ili konvertibilni uređaji koji pružaju funkcionalnosti više uređaja u jednom, a o kojima je bilo reči prvog dana Intel@Research konferencije u San Francisku.

Drugi dan, 26. jun, bio je namenjen pokazivanju onoga na čemu istraživački timovi Intela trenutno rade.

Zvanično otvaranje konferencije bilo je u Yerba Buena centru, poznatom kao mestu na kome mnoge kompanije lansiraju svoje uređaje (Appple je, na primer, tu predstavio novi iPad), a vodio ga je Džastin Retner, Intel CTO (tehnički direktor kompanije). On je podsetio da trenutno postoji pet istraživačkih instituta u svetu (ICRIs - Intel Collaborative Reseacrh Institutes), i to u Izraelu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajvanu i dva u Nemačkoj, kao i šest u SAD, a danas je najavljeno i otvaranje sedmog koji će se baviti social computingom. Ovo će biti prvi centar koji istražuje budućnost ljudi i tehnologije i njihovog međusobnog odnosa.
Photo: B92
O tome koliko su ovi programi važni Intelu govori i činjenica da se samo za program u Americi izdvojeno 100 miliona dolara, a Retner čvrsto veruje u ono što se u ovim centrima radi.

"Ranija Intel Labs istraživanja kao rezultat imala su proizvode koji svakodnevno utiču na naš život. Naša istraživanja danas obogatiće naše buduće živote", rekao je on.

A te tehnologije koje su nastale u okviru Intel Labsa su brojne, ističe Retner. Jedna od njih je i Thunderbolt, prvobitno nazvan Light Peak.

"Light Peak je postao Thunderbolt, jer je Stiv Džobs tako rekao. A ne možete se raspravljati sa njim", kaže Retner. Tu je i Intel Atom procesor koji je nastao iz razvoja platforme za power management, zatim i Xeon Phi, Intel Wireless Display i druge tehnologije koje su, prema Retnerovim rečima, stvorile potpuno novo ili znatno unapredile postojeće korisničko iskustvo.

Ono što nas čeka u budućnosti, ukoliko se nastavi trend pretvaranja Intelovih koncepata i ideja u stvarnost, je život bez ključeva. Naši stanovi i kuće će nas prepoznavati i "otključavati" se kada naiđemo, automobili će se paliti kada im priđe vlasnik. Živećemo u "društvu bez ključeva", predviđaju iz Intela.
Photo: B92
Kada se taj auto otključa i upali, jer je prepoznao da ste mu prišli, može u sebi imati i ugrađenu tehnologiju koja vam omogućava da vidite iako pada kiša i to tako što detektovati i pratiti kišne kapi kako padaju i isključiti svetlost na mestima gde predviđa da će one pasti. To će se događati toliko brzo da ljudsko oko neće moći da primeti, a moći ćemo da gledamo kroz kišu i sneg dok vozimo.

Onlajn šoping će biti bolji jer ćemo imati virtuelne sobe za probanje odeće, a možda će ih biti i u svakoj prodavnici, pa ćemo biti u mogućnosti da napravimo svoj avatar i probamo stvari virtuelno ili lakše odaberemo odeću za neku drugu osobu.
Photo: B92
Video konferencije postaće zabavnije ako umesto svog lika osmislimo avatar koji će pratiti našu gestikulaciju, a osim zabavnog dela, iz Intela ovakav način video poziva smatraju dobrim i u smislu uštede troškova, jer će protok biti manji.

Još jedna novina u oblasti video konferencija je projekat koji omogućava istovremeno prevođenje govora u tekst (uz tehnologiju eliminacije šumova) i njegovo prevođenje na izabrani jezik.

Zidovi su sada neiskorišćeni u našim stanovima i drugim površinama, moglo se čuti na prezentaciji o interaktivnim površinama, zbog toga Intel razvija tehnologiju koja će bilo koju površinu pretvoriti u ekran i omogućiti vam interakciju sa njim.
Photo: B92
Možete birati različite fotografije, zumirati ih na zidu i postavljati gde želite uz pomoć jednostavne kamere.

Artikle na polici u prodavnici u budućnosti neće nadgledati i prebrojavati zaposleni, već možda neki od robota, a jedan od njih prikazan je i na današnjoj konferenciji.

Navigacija unutar zgrada još jedna je tehnologija koja će u budućnosti postati deo našeg svakodnevnog života, jer Intel razvija tehnologiju koja ljudima omogućava da pronađu određenu prodavnicu u okviru šoping centra ili određeni artikal u njoj ili će nam nakon kupovine olakšati traženje auta na parkingu.

Privatnost na internetu bila bi mnogo bolja kada bi računari mogli da prepoznaju osobu koja sedi ispred njega i prikazivali sadržaj samo ukoliko je prepoznaju.
Photo: B92
Mogli bismo, na primer, bez obzira na postavke privatnosti na nekoj od društvenih mreža, učiniti dostupnim video ili fotografije samo određenim osobama. Još jednu od primena koju iz Intela nalaze za ovu tehnologiju je u slučaju kada ne želite da vaše dete gleda određeni sadržaj, jednostavno podesite da kada kompjuter prepozna njegov lik, isti ne prikazuje.

Problem trajanja baterije na mobilnim uređajima je realnost, a jednostavni izbor opcije koji će kada je baterija pri kraju efikasnije trošiti energiju ponekada nije dobra, smatraju iz jednog od Intelovih razvojnih centara, zato je tehnologija koja omogučava odabir aplikacija koje ne želite da se uspore čak i u režimu rada koji podrazumeva uštedu baterije pravo rešenje.

Ukoliko se vizije brojnih Intelovih istraživača ostvare, očekuje nas pametnije okruženje, bolja interakcija sa stvarima oko nas, koje će nas razumeti i učiniti svakodnevni život lakšim.

Pogledajte u Galeriji još fotografija sa ovog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: