"Bivši Rus" za B92.net: Nekada je bolje ćutati

Aleksandar Bublik, kazahstanski teniser koji je donedavno nastupao za Rusiju, govorio je za B92.net o brojnim temama vezanim za Vimbldon i teniski svet.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 09.07.2022.

19:00

Foto: Profimedia

Sa Bublikom smo se sreli na Vimbldonu, nakon što je u drugom kolu izbacio Dušana Lajovića, a pre nego što je u narednom ispao od Amerikanca Frensisa Tijafoa.

U tom trenutku i dalje aktuelna bila su odustajanja od Vimbldona zbog pozitivnih testova na koronu – počeo je Čilić, nastavio je Beretini, a završio Bautista Agut.

"To još postoji? Ne znam stvarno, ne pratim situaciju...", rekao je Bublik, pa smo mu objasnili da je na Vimbldonu bilo nekoliko povlačenja upravo zbog korone.

"Znači, oni su u principu imali grip, otišli su u bolnicu i testirali se, videli da je kovid i sad, šta? Opet moramo da se plašimo?".


Dvadesetpetogodišnjak iz Gačine nam je rekao da je pozitivan test na koronu imao u pet različitih navrata.

Sada ističe da isti verovatno ne bi ni prijavio nikome da ne mora, pa smo ga zbog toga pitali da prokomentariše "ekspoze" Francuskinje Alize Korne o prikrivanju pozitivnih na Rolan Garosu.

"Ja preferiram da ne čitam šta drugi igrači pišu na Tviteru, jer je meni to najčešće baš smešno. Zašto je ona to rekla, ako su već o tome ćutali? Koji razlog je imala? Možemo da pričamo o mnogo stvari, ali nije na nama da odlučimo o tome da li će nas ponovo 'zatvoriti'. Ja sam zadovoljan svojim životom bez korone, a bio sam srećan i sa koronom. Imao sam je pet puta zvanično. Pet puta sam imao pozitivan test i to svih pet puta u različitim delovima godine. Imao sam još tri, četiri puta kada se nisam testirao. Uvek sam nastavljao da treniram i ništa mi se nije desilo",
iskren je bio Bublik, pa nastavio:

"Od februara nismo imali koronu i sada, odjedanput, opet imamo koronu. Mislim se: 'Hajde, ljudi...'. Znači, niko nije oboleo šest meseci, a sada ponovo svi oboljevaju. I svi se ponovo testiraju. Zašto se testirate? Ja se neću testirati, pa čak i da dobijem grip. Šta će mi to? Zašto nekome moram da pokažem to? Čak i da se povučem iz nekog meča, ja ne bih otišao da se testiram, a i da dobijem pozitivan test, naveo bih neki drugi razlog, jer je to veoma osetljiva tema, ako mene pitate. Nekada je bolje ćutati".
Da 2016. nije promenio državljanstvo iz ruskog u kazahstansko, Bublik ove godine zbog suspenzije ne bi mogao da učestvuje na Vimbldonu.

"Oni nemaju nikakav problem sa nama rođenim u Rusiji, već samo sa zastavom koju predstavljate. Ja nisam imao nikakav problem, prebacio sam se u Kazahstan pre sedam godina".

Ovakvu "privilegiju" nisu imali mnogi...

"Naravno, to je Vimbldon i šteta je ne videti imena kao što su Danil (Medvedev), Andrej (Rubljov), Karen (Hačanov), Aslan (Karacev), Ilija (Ivaška), Vika (Azarenka), Daša (Kasatkina)... Igrači su ti koji su učinili tenis poznatim i velika je šteta, ali, nažalost, mi tu ne možemo da uradimo puno. To je odluka Ol Ingland kluba i oni su to mogli da urade, jer je ovo njihov turnir. U principu, mogu da rade šta hoće. Ipak, mislim da publici ne bi bilo bitno da li su Rusi tu ili ne, oni bi i dalje navijali za svoje miljenike. Siguran sam da 90 odsto ljudi ne bi bilo briga da li su tu. Oni bi trebalo da budu tu i da igraju, jer su to zaslužili", objasnio je trenutno 38. teniser planete. Naredna tema o kojoj smo razgovarali sa Bublikom ticala se koučinga, odnosno dozvole ATP-ja trenerima da komuniciraju sa igračima.

"Mislim da je čudno što su rekli da će dozvoliti koučing, ali trener mora da sedi tu, da igra samo kad ste na toj strani, ne možete da mu pričate o tome, ne možete da mu odgovarate... Hajde, ljudi! Ako dozvoljavate koučing, dozvolite i razgovor! Ako ne dozvoljavate, onda nemojte da dozvolite. Ljudi, donesite normalnu odluku!", rekao nam je Bublik i nastavio:

"Ako već postoji koučing, nemojte da kažete treneru gde da sedi, kako da se ponaša, šta da radi i ostalo. Ako je koučing dozvoljen, onda bilo ko može da me 'koučuje' – možeš ti, može neko iz publike. Ako koučing nije dozvoljen, onda imamo situaciju koja je sada. Nikome nije dozvoljeno da vam daje bilo kakve savete, ali ja sam skroz za ono što imamo sada".

Kazahstanac ruskog porekla je poznat po svom "vragolastom" ponašanju, a odnos sa trenerom Artjomom Suprunovim – koji je inače Rus i zbog toga nije mogao da dođe na Vimbldon – pomal pomalo je specifičan.

"Ja sam skroz protiv koučinga, jer verujem da će to biti cirkus. Trener će sedeti na posebnom mestu, verovatno će mu dati mikrofon da bi se čulo šta priča. Ako budu čuli šta moj trener meni priča, najverovatnije će odmah da me diskvalifikuju!". ATP još nije došao do WTA nivoa – na kojem je bilo dozvoljeno trenerima da silaze na teren i otvoreno diskutuju sa igračicama pred kamerama – ali je to svakako moguće u budućnosti.

"Moj trener nije ovde trenutno jer je Rus i nije mogao da dobije vizu, ali kada on na US openu sazna da je koučing dozvoljen i da bi trebalo da sedi na posebnom mestu, on to neće uraditi. On će pomisliti: 'Šta je, kog đavola, ovo?'. Koučing znači da trener može da mi pomogne kada mi je to najpotrebnije – možda dok sam na jednoj strani terena, možda na drugoj, možda i ne u opšte – ali, svakako mislim da bi koučing trebalo da bude dozvoljen konstantno, ako će biti dozvoljen uopšte", priča Bublik i dodaje:

"Ako želi da priča, neka to radi kad god misli da je potrebno, ali mislim da će onda to biti cirkus. Imate trenere koji ne zatvarju usta. Svi znamo ko su oni. Ja mislim da bi trebalo da ostane kao što je sada, ali sa malo više prostora za 'disanje'. Nemojte da dozvolite ili ne dozvolite koučing, ostavite stvari takvim kakve jesu, i dalje dajte opomene za koučing, ali ostavite malo više prostora". Jedan talas navijača i igrača je za to da u tenisu bude kao u ostali sportovima u kojima su tajm-auti sastavni deo igre.

"Mi ne moramo da pričamo sa trenerima kao u košarci ili fudbalu. Nama je potrebno nekoliko znakova, to je sve – ne moramo da pravimo cirkus od toga", mišljenja je momak sa preko 3,7 miliona dolara osvojenog nagradnog fonda.

Gledaocima bi možda bilo zanimljivo da uđu u srž odnosa trenera i igrača i da čuju šta se tačno dešava na toj relaciji, ali...

"Ma, biće cirkus. Zamislite da kažete nešto neprikladno. A, to će se dešavati – ovo je sport, mi stalno nešto gunđamo, a verujem da publika ne želi to da čuje. Treneri kada pričaju u drugim sportovima onda prekriju usta, jer niko ne želi da se zna šta govori, što je normalno. Tenis, naš divni tenis, od svega pokušava da napravi neku pompu. Sve što rade je 'velika stvar' – što nije istina", podvukao je Bublik razgovor za B92.net.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: