Rozbergu pol pozicija u Monaku

Vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je pol poziciju pred šestu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Veliku nagradu Monaka.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 25.05.2013.

15:11

Default images

Rozberg je do najbolje startne pozicije na ulicama Monte Karla došao krugom u vremenu od 1:13.876 minuta.

Nemcu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 14 časova, pridružiti njegov timski kolega Luis Hamilton, dok će treći biti branilac titule Sebastijan Fetel.

Kvalifikacije u Kneževini obeležili su promenljivi vremenski uslovi, kao i očekivan pol Rozberga. Vozač Mercedesa bio je najbrži od početka trkačkog vikenda u Monte Karlu, a do pol pozicije je došao sjajnim krugom u poslednjim trenucima. Za dve desetinke iza sebe Rozberg je ostavio Hamiltona, a njih dvojica su tako obezbedili svom timu prvi startni red drugu trku zaredom, dok je Fetel bio samo 13 hiljaditinki dalje.

Uz Fetela, u drugom startnom redu, biće njegov timski kolega Mark Veber, a slediće ih Kimi Raikonen u Lotusu, vozač Ferarija Fernando Alonso i Serhio Peres u Meklarenu. Prvu desetoricu kompletiraće Adrijan Zutil u bolidu Fors Indije, vozač Meklarena Dženson Baton i domaći vozač Žan-Erik Vernj, koji brani boje ekipe Toro Roso.

Još pre početka kvalifikacija bilo je jasno da u njima učešće neće uzeti vozač Ferarija Felipe Masa, koji je dosta oštetio bolid tokom trećeg slobodnog treninga. Sličan incident imao je i Roman Grožan, ali je Lotus uspeo da ga spremi za kvalifikacije. Vrlo brzo pošto su one počele, vozač Marusje Žil Bjanki se zaustavio na prilazu Kazinu, zbog kvara na motoru, pa je na stazi istaknuta žuta zastavica. Redari su reagovali veoma brzo i uklonili bolid sa staze, pa su se kvalifikacije nastavile, ali je u nekoliko navrata na pojedinim delovima vozačima signalizirano da uspore zbog manjih incidenata.

Zbog neučešća u kvalifikacijama, Masa će zauzeti samo začelje na startu u Kneževini, uz Bjankija. U prvom delu viđeno je i nekoliko iznenađenja, pošto je uz njih dvojicu eliminisan i vozač Fors Indije Pol di Resta. Škot će zauzeti 17. mesto na startu, ispred drugog vozača Katerhema Šarla Pika, Estebana Gutijeresa u Zauberu i drugog vozača Marusje Maksa Čiltona.

Uslovi su od drugog dela počeli da se poboljšavaju, staza se prosušila, pa su tako i vozači postavljali sve brža vremena. To je dovelo do velike borbe za prolazak u poslednju rundu, a od vozača od kojih se očekivalo da će biti među najboljom desetoricom eliminisan je Grožan. Francuz je imao 13. vreme, iza Nika Hilkenberga u drugom Zauberu i vozača ekipe Toro Roso Danijela Rikarda, a ispred dvojca Vilijamsa Valterija Botasa i Pastora Maldonada, između kojih se umetnuo vozač Katerhema Gido van der Garde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: