30 godina od najvećeg uspeha srpskog fudbala

Fudbaleri Crvene zvezde, na današnji dan pre tačno tri decenije, ostvarili su istorijski uspeh osvajanjem titule prvaka Evrope.

Izvor: MT

Subota, 29.05.2021.

08:12

30 godina od najvećeg uspeha srpskog fudbala
Foto: FK Crvena zvezda

Tog 29. maja 1991. godine, crveno-beli su na stadionu Sveti Nikola u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marseja posle penala 5:3, nakon što je posle 120 minuta igre bilo 0:0.

Zvezda je do finala eliminisala Grashopers (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2).

Kapiten i golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal u seriji Manuelu Amorosu, a iz Zvezde su svi bili precizni (Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev).

Zvezda je igrala i sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Zbog povrede je izostao, do finala standardni, Duško Radinović.

Trener tima bio je Ljupko Petrović, koji je u finalu sve iznenadio defanzivnom taktikom, uprkos tome što je njegov tim prethodno igrao ofanzivno i efikasno.

Ispostavilo se da je bio u pravu i Zvezda je na penale osvojila najvažniji trofej u evropskom fudbalu.

Zvezda će tradicionalno na stadionu Rajko Mitić obeležiti istorijski uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: