181: Za sva vremena

Rasel Vestbruk je izjednačio rekord po broju tripl-dablova.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Nedelja, 09.05.2021.

10:00

181: Za sva vremena
EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Kada god se spomene Rasel Vestbruk, uglavnom se čuju jedni isti komentari: "Statističar", "Divljak", "Sebičan", a svaki argument sa kontra strane bude ugušen istim stvarima i onim čuvenim klipovima, kako Vestbruku nameštaju skokove.

Ispada da je Vestbruk jedini bek kome centri grade skokove, kao da je taj skok manje vredan jer je centar odradio odličan posao. A šta ćemo sa dugim skokovima? Sve češće se lopte posle šuteva za tri poena daleko odbijaju i upravo tu su bekovi bitni.

Stariji ljubitelji košarke će se sigurno setiti da je nekolicina trenera i tada pokušavala da ubrza igru tako što će bek ili plej odmah uzeti loptu u ruke pokrenuti tranziciju, što je danas vrlo čest slučaj u NBA.

I niko to ne radi kao Rasel Vestbruk. Niko. U noći iza nas je Vašington pobedio Indijanu sa 133:132, Bredli Bil je ubacio 50 poena, a Vestbruk 33 uz 19 skokova i 15 asistencija.

Njegov 181. tripl-dabl u karijeri! Dakle, Rasel Vestbruk je trenutno igrač sa najviše tripl-dabl parija u istoriji košarke, tačnije deli prvo mesto sa živom legendom Oskarom Robertsonom koji je sa 181 tripl-dablom dobrih 50 godina bio apsolutni lider.

Sada je tu i Brodi. Rasel Vestbruk.

"On je fantastičan košarkaš i sjajan atleta. Mislim da je nepravedno što ga novinari napadaju i kažu da nije uradio ovo ili ono, da nije osvojio prsten i slično. Dete igra na MVP nivou svake noći", rekao je Oskar Robertson i dodao da bi bio oduševljen ukoliko u narednih nekoliko utakmica Vestbruk sruši rekord.

Izjednačio ga je, a sigurno će ga i srušiti do kraja sezone. Nedavno je Vestbruk izbio na čelo po broju pobeda sa tripl-dabl učinkom.

Baš čudno da jedan sebični statističar i divljak toliko pobeđuje da na 181 tripl-dabl meč ima 146 pobeda... Budimo realni, to je za svako poštovanje. Kada kažu da je sebičan, to je još jedan oštar komentar, ali više iz neznanja.

Rasel Vestbruk nikada nije u istoj odevnoj kombinaciji dolazio na utakmice. On većinu garderobe koju nosi pred utakmice donira u dobrotvorne svrhe preko svog dobrotvornog fonda "Zašto da ne".

"Kada pogledam kako igra Rasel Vestbruk…. Trideset godina unazad i to sam ja. Taj njegov stav, želja za dokazivanjem, ljubav prema košarci i želja za pobedom… Kao da gledam sebe", rekao je Majkl Džordan.

Jedna od omiljenih pesama Rasela Vestbruka je numera pokojnog Nipsija Hasla "Grinding all my life", pesma kojoj sam naziv kaže da je poenta samo da čovek mnogo radi, mnogo se trudi i tako čitavog života.

Sve nakon toga dođe kao nagrada. Sećam se jako dobro kada je Vestbruk sa UCLA dolazio u NBA, kada je Sem Presti odlučio da mu uruči ugovor i mnogi komentari bili da on nije plejmejker i da je Oklahoma morala da uzme nekog drugog.

Vestbruk u poslednjih šest godina prosečno ima 25,6 poena, 9,8 skokova i 10 asistencija uz 4 izgubljene lopte, dok je na početku karijere, tačnije tokom prvih šest godina imao "samo" 21,1 poen, 5,2 skokova i 7,1 asistenciju uz 3,6 izgubljenih lopti.

Mediji nisu toliko "napadali" Vestbruka dok sa hajkom nije počeo Skip Bejles, a onda i Kolin Kauherd, dešavalo mu se nešto što se dešava Jokiću danas, samo i sa nekim uvredama poput nadimka "Westbrick". Ipak, ovo što Vestbruk radi je istorijski velika stvar. Kao što su neki ljudi imali tu privilegiju da gledaju Vilta Čemberlena, Bila Rasela, Džulijusa Irvinga, Mozesa Melouna, Medžika Džonsona, Lerija Birda...

Tako mi danas gledamo Vestbruka. I takvu jednu veličinu shvatamo zdravo za gotovo. Milion puta sam rekao da bih više voleo da vidim kako Vilt hvata 55 skokova nego kako daje 100 poena.

Mlađe generacije neće imati tu brigu. Sve je dokumentovano, samo da to ne shvate pogrešno. 181 tripl-dabl nije mala stvar.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: