Ko su najbolji sportisti svih vremena?

Poslednjih meseci najčešća tema je ko je najveći teniser svih vremena, takozvani GOAT. Ista tema je prisutna u košarci kad god neko "izazove" Majkla Džordana. U fudbalu je svet dugo bio podeljen na Pelea i Maradonu, a sada je na Mesija i Ronalda. Ali ko su GOAT-i u ostalim sportovima?

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

10:00

Ko su najbolji sportisti svih vremena?
Foto: SyafArt/Shutterstock

Odbojka, vaterpolo, rukomet, rvanje, veslanje, skijanje, biciklizam i ostali sportovi nisu toliko popularni poput fudbala, košarke i tenisa.

Većina najboljih predstavnika u ovim sportovima ne zarađuje stotine miliona dolara, čak ni milione.

Njihovi veliki uspesi se brzo zaboravljaju, a sete ih se uglavnom samo pred neka velika takmičenja, evropska i svetska prvenstva i posebno pred Olimpijske igre.

U duhu pomenutih diskusija, redakcija portala B92.net pokreće "GOAT" serijal u kojem ćemo vam predstavljati najbolje pojedince u ostalim sportovima, od onih koji su često u centru pažnje, do onih za koje čujete tek nekoliko puta godišnje, ili samo svake četvrte godine kada vidite prenos sa Olimpijskih igara.

Videćemo ko su GOAT-i ili bar konkurenti za ovu "titulu" u sportovima kao što su plivanje, gimnastika, klizanje, veslanje, ragbi, mačevanje, ali nećemo preskočiti ni neke popularnije discipline poput skijanja, biciklizma, rukometa, vaterpola, odbojke, boksa i ostalih borilačkih veština, raznih atletskih discipline.

Videćemo da li je možda Brazilac najbolji odbojkaš svih vremena, da li je neki Srbin vaterpolo "GOAT", ili možda "kralj" rukometa dolazi sa naših prostora.

Da li su najbolji skijaši svih vremena odavno u penziji, ko su Džordani na dva i četiri točka, na parketima i raznim travnatim podlogama.

U kojim sportovima su dominantni Amerikanci, u kojim Evropljani, gde su Rusi bez konkurencije, a gde vladaju sportisti iz Azije.

Neka imena će vas iznenaditi, za neke možda nikad niste ni čuli, a pojedince ste verovatno i zaboravili.
Foto: Profimedia
Kao što je svet podeljen u fudbalu na dve, pa i četiri strane, kao što u tenisu imali trojicu kandidata, tako i u ostalim sportovima ima po nekoliko pretendenata.

Već u prvoj "epizodi" sledećeg vikenda bavićemo se najboljim pllivačem svih vremena, a dilema nije nimalo laka – Mark Špic ili Majkl Felps.

U borilačkim sportovima je uvek žestoka konkurencija, čak i u boksu iako za mnoge je samo jedan Muhamed Ali. Međutim, još nekoliko boksera je gradilo istoriju ovog sporta i uticalo na ogromne generacije.

Slično je i u skijanju, jer su davno oboreni neki neverovatni rekordi čuvenog Ingemara Stenmarka, a uvek je zabavna priča o najboljem hokejašu svih vremena jer tu imamo najmanje četiri kandidata.

Glavna asocijacija na gimnastiku je svakako Nađa Komaneči, ali joj je poslednjih godina tron uzdrmala jedna Amerikanka.

Amerikanci će biti glavna tema u golfu, dok ćemo zbog biciklizma verovatno morati da se vratimo u neka ranija vremena ovog sporta.

Obećavamo i vrlo zanimljivu priču iz sveta rvanja, a "neizvesno" će biti i kod rukometaša i ragbista.

Zato budite uz B92.net od narednog vikenda i u predstojećih nekoliko meseci saznajte ko su GOAT-i svakog sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: