Zvezda odbranom "slomila" Partizan

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan 83:72 u 252. večitom derbiju i zadržali maksimalan učinak posle osam kola u ABA ligi.

Izvor: AK

Ponedeljak, 07.11.2016.

20:30

Zvezda odbranom
Foto: StarSport

Nakon egala u prvih 12 minuta igre i vođstva crno-belih 26:22, crveno-beli preuzimaju kontrolu, predvođeni Čarlsom Dženkinsom, uz dominaciju u skoku (35-28) i brojna slobodna bacanja (49-17) preokreću serijom 9:0, a potom neprobojnom odbranom prelamaju meč sredinom trećeg perioda sa nedostižnih 23 poena prednosti (69:46).

Partizan serijom trojki u poslednjem periodu smanjuje na 12 poena zaostatka, ali tim Aleksandra Džikića nije imao snagem ali realno ni kvaliteta da konkretnije odgovori najećem rivalu, pa je doživeo drugi poraz ove sezone u regionalnom takmičenju.

Zvezda je 109. put nadigrala najvećeg rivala, koji i dalje imao prednost u međusobnih duelima sa 138 trijumfa. Meč u Pioniru je počeo šuterskim obračunom, ulazio je skoro svaki pokušaj, Partizan je vezao i dve trojke, prva tri minuta donela su 17 poena, nakon čega su usledili brojni faulovi, dve tehničke i jedna namerna, a to je bolje iskoristio Partizan za blagu prednost 23:20.

Crno-beli solidno otvaraju drugo poluvreme i povećavaju na 26:22, ali tada Zvezda preuzima kontrolu. Koristi seriju grešaka i promašaja rivala koji je više šutirao za tri nego za dva, te koševima Dangubića, Mitrovića i Bjelice pravi seriju 9:0 za preokret na 29:26.
Veličković konačno pogađa trojki i smanjuje nalet rivala, ali Zvezda nastavlja da dominira u skoku, posebno u napadu, Simonović zakucava posle ukradene lopte, crveno-beli retko greše sa penala (18/20), Dženkins "veže" nekoliko koševa i domaćin stiže do +12.

Ipak, crno-beli uspevaju da se oporave u samom finišu poluvremena pa preko Vrapca i Hečera smanjuju na 48:39.

Zvezda je u trećem periodu definitivno prelomila meč, sjajnom odbranom crveno-beli su potpuno uništili napad Partizana, crno-beli su jedva stizali do poena, osim povremenih koševa Hečera niko nije uspevao da pogodi, a ređale su se greške i izgubljene lopte.

To Radonjićev tim koristi, postepeno povećava prednost poenima sa slobodnih bacanja kojih su crveno-beli imali dvostruko više od rivala u tom periodu meča (32-15), pa uz nekoliko trojki lako stižu do čak 23 poena razlike (69:46).

Crno-beli trojkama Birčevića i Marinkovića pokreću seriju 8:3 za smanjenje razlike na 12 poena, ali Zvezda prekida nalet rivala poenima Dženkinsa sa penala sredinom poslednjeg perioda.

Pokušao je Džikićev tim da unese neizvesnost u finiš, novom trojkom Birčević je najavio mogući povratak Partizana, ali je Zvezda lako odbila i ovaj napad te rutinski privela meč kraju za konačnih 83:72.

Tok meča:

Foto: StarSport
Meč je počeo na idealan način, oba tima su pogađala skoro svaki šut, crno-beli su ubacili dve trojke u nizu, crveno-beli jednu uz nekoliko laganih koševa, pa su vodili 9:8 posle prva tri minuta. Veličković promašuje dva šuta za tri u nizu, Hečer pravi nesportski faul, pa Zvezda posle penala i lopte sa strane, te nova dva faula gostiju do +5 (13:8), na sredini prvog perioda.

Usledila je serija promašaja i faulova na obe strane, ali su se bolje snašli crno-beli gde se istakao raspoloženi Koprivica koji vraća Partizan u egal (13:12), tri minuta pre kraja meča. Džikićev tim je delovao bolje u tom periodu igre, Veličković je postigao prvi koš, trojku je ubacio i Ratkovica, pa su gosti krizu u napadu Zvezde iskoristili za preokret na 19:18.

Simonović sa penala nastavlja rezultatsku klackalicu, nakon čega Volters pravi faul, Gurudić dobija nesportsku, pa Partizan seriju grešaka crveno-belih koristi da povede 23:20 posle prvih deset minuta. S obe klupe su burno reagovali na brojne poteze sudijske trojke, pre svega na realno preoštro dosuđene dve nesportske greške za oba tima.
Foto: StarSport
Zvezdini bekovi imaju po dva faula posle svega desetak minuta igre, tehničku je dobio i Dangubić, ali Partizan nije uspeo da to iskoristi i poveća razliku. Suviše su promašivali crno-beli, bespotrebno su forsirali trojke, pa Zvezda koševima Dangubića i Mitrovića preokreće na 29:26.

Seriju crveno-belih od 9:0 konačno prekida Robinson, ali Partizan ne uspeva da opet nametne svoj ritam, Bjelica osvaja lopte u napadu, a onda trojkom uz zvuk sirene odvodi domaćina na 34:28. Akcijom Hečera i Majstorovića 2+1 Partizan se vraća, ali Zvezda bez većih problema održava prednost u nastavku meča, Simonović posle ukradene lopte zakucava za 37:31.

Veličković trojkom usporava nalet Zvezde, ali ga ne zaustavlja. Crno-beli nasavljaju da gube lopte i forsiraju trojke (4/14), što iskosniji tim rivala kažnjava poenima Bjelice i Dženkinsa za prvu dvocifrenu prednost +12. Partizan u finišu poluvremena uspeva da smanji na 48:39 trojkom Hečera uz zvuk sirene.
Foto: StarSport
Partizan loše otvara drugo poluvreme, greše Hečer i Luković, pa Zvezda lako povećava razliku na 52:39. Crveno-beli stižu ubrzo do +15, da bi posle skoro tri minuta igre u trećem periodu prvi koš za crno-bele postigao Hečer (54:41) i postao prvi igrač gostiju sa dvocifrenim učinkom.

Međutim, Džikićev tim nastavlja da "poklanja" slobodna bacanja rivalu, pa Zvezda bez problema diktira tempo i održava razliku. Razigrao se Hečer i vezao nekoliko dobih napada za Partizan, ali nisu crno-beli uspevali da naprave osetnu seriju i brzo se vrate u egal (60:46). Bez prave podrške saigrača Hečer nije mogao sam da vrati goste u igru, nije pomogao ni taj-aut Džikića, Zvezda je igrala sjajnu odbranu potpuno zatvorivši visoke igrače Partizana, koji su teško stizali do poena, pa su crveno-beli koševima sa penala (25/32) nastavili da povećavaju razliku (64:46).

Posle dosta vremena usledio je koš iz igre, sjajni Mitrović pogađa trojku za 21 razlike, na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine, a maksimalnih 69:46 donosi Dangubić sa penala. U samom finišu perioda Partizan uspeva da "veže" nekoliko uspešnih napada, prvi koš postiže Birčević, pa crno-beli smanjuju na 70:53, posle 30 minuta igre.
Foto: StarSport
Birčević pogađa trojku na otvaranju poslednjeg perioda, usledilo je nekoliko minuta sa dosta grešaka na obe strane, da bi crno-beli novom trojkom, ovaj put Marinkovića, smanjili na 14 poena zaostatka (73:59), što tera Radonjića da traži tajm-aut.

Usledila je teška povreda Majstorovića i kratka pauza u Pioniru, a igrač Partizana je sa parketa isprećen velikim aplauzom svih navijača. Nakon toga Partizan stiže na +12, ali Zvezda novim penalima (30 više od rivala) odbija ovaj napad i održava prednost (77:63). Birčević novom trojkom opet preti rivalu, ali to je bilo sve od crno-belih na ovom meču. Zvezda je rutinski privela meč kraju i na kraju slavila sa 83:72.

Zvezda deli prvu poziciju sa Budućnošću sa perfektnim učinkom 8-0, dok je Partizan na deobi treće pozicije sa Cibonom sa 6-2. Beogradske velikane u sledećem kolu očekuje duel sa rivalima iz Zagreba, crveno-beli gostuju Ciboni, dok Partizan čeka Cedevitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

433 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: