Ko je kriv?

Odluka da se Novak Đoković diskvalifikuje sa US opena je nešto o čemu će se pričati ne samo narednih dana i meseci, već i godina.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 07.09.2020.

11:00

Ko je kriv?
Photo by Al Bello/Getty Images

Kao da 2020. godina nije bila dovoljno burna za najboljeg srpskog sportistu, pa je morao da mu se desi još jedan "skandal".

Novak je posle pretrpljenog brejka pogodio lopticom linijskog sudiju i nekoliko momenata kasnije dobio diskvalifikaciju.

Razna mišljenja su se mogla čuti tokom većanja glavnog sudije i supervizora, ali je većini bilo jasno šta će se desiti.

I tako je juriš na 18. grend slem titulu prvog tenisera sveta završen – diskvalifikacijom (da, i dalje zvuči jako bizarno).

Pored toga, Novak je kažnjen oduzimanjem svih zarađenih bodova (što je 0, jer je prošle godine takođe ispao u osmini finala), kao i oduzimanjem svog zarađenog nagradnog fonda (250.000 dolara) + 10.000 dolara kazne.

Opširnije Oglasio se US open – ovo je kazna za Đokovića

Ali to je manji deo problema.
Ono što je prvo potrebno ustanoviti jeste da se supervizor poneo prema pravilima i da prava na žalbu Đoković ni u jednom trenutku nije imao.

"Igrači ni u kom trenutku ne smeju fizički zlostavljati nijednog zvaničnika, protivnika, gledaoca ili drugu osobu u na lokaciji turnira. Sudija u konsultaciji sa šefom supervizora Grend slema može proglasiti diskvalifikaciju zbog bilo kog pojedinačnog kršenja ovog kodeksa", navodi se u pravilniku ATP o "fizičkom zlostavljanju".

Novak je jasno prekršio ovo pravilo i nije ni prvi ni poslednji igrač koji je diskvalifikovan zbog neprlikadnog ponašanja na terenu.

Za određene manje "fizičke" prekršaje postoje i manje kazne, kao što su opomena, oduzmanje prvog servisa, poena, celog gema...

U ovom slučaju nije bitna namera koju teniser ima, jer se pravila odnose na to šta se desilo, a ne na to zašto se desilo. Đoković nije imao nameru da sudiju pogodi u grkljan, ali je to uradio. I tu je bio kraj.

Đoković je sudijama pokušao da objasni da postoji mnogo načina na koje mogu da ga kazne i da odluka ne mora da bude diskvalifikacija, ali njegovi vapaji su bili uzaludni.

I, iako se iznova ponavlja teza "pravila su pravila", šta kažu iskustvo i logika?
Ðokoviæ prošle godine takoðe nije završio svoj poslednji meè na US openu, jer je tada predao duel osmine finala Stenu Vavrinki (Matthew Stockman/Getty Images)
Serena Vilijams, domaća teniserka, 2018. godine izgubila je u finalu US opena od Naomi Osake, ali je bila glavna atrakcija.

Mnogi gledaoci su upravo sa tom situacijom uporedili Novakovu, jer je srpski teniser imao jedan momenat nepažnje, dok je iskusna Amerikanka za konstantno (doduše ne fizičko) zlostavljanje gledaoca i sudije Karlosa Ramoša, "koučing" i još ponešto dobila nekoliko opomena.

I to je bilo to, iako je, realno gledano, taj skandal bio je mnogo veći od onog koji se desio na ovogodišnjem izdanju turnira. Sličan "incident" desio se upravo ove godine u Njujorku, na Sinsinati mastersu odigranom pred početak USO, kada je početkom turnira Aljaž Bedene lopticom pogodio kamermana na tribinama, na meču sa Danilom Medvedevom.

Kamerman nije dobio ni izbliza jak udarac kao gospođa sa Novakovog meča, a dve odluke koje je doneo supervizor bile su potpuno drugačije.

Iako se ta opcija razmatrala, Bedene nije diskvalifikovan i meč se nastavio nakon što se Slovenac izvinio i nakon što je kamerman (koji prema pravilniku kao 'druga osoba' zaštićen kao i sudija) objasnio supervizoru da mu nije ništa.

Zbog ove situacije se postavlja pitanje da li je supervizor mogao Novaku da "progleda kroz prste" jer se pravila, očigledno, primenjuju na osnovu subjektivnog mišljenja.

Znači, ako slučajno pogodite nekoga, nadajte se da ste ga pogodili u koleno, stopalo ili lakat, jer od toga na koji način će "ranjenik" reagovati zavisi kolika će biti kazna. Maltene identičnu situaciju ovoj imao je mladi Kanađanin Denis Šapovalov u Dejvis kupu 2017. godine, kada je diskvalifikovan sa meča protiv Kajla Edmunda.

Velika Britanija je tada išla ka odlučujućoj pobedi i Edmund je vodio sa 2-0 u setovima, a Šapovalovu je prekipelo pa je bacio jednu lopticu u publiku.

Ipak, ona je stigla samo do oka sudije Gabasa, koji je u narednom periodu morao i na nekoliko operacija, a Denis je momentalno diskvalifikovan.

Situacija je dosta slična jer Šapovalov, baš kao ni Novak, nije imao nikakvu nameru da pogodi sudiju, ali je nemarno reagovao i posledice su bile kolosalne.

ITF je tada, baš kao i US open sada, naveo da Šapovalov "očigledno nije namerno" pogodio sudiju, ali to, ni tada, kao ni sada, nije bilo uopšte bitno. Na uslovno rečeno gluplji način pre oko osam godina iz finala londonskog Kvinsa diskvalifikovan je Argentinac David Nalbandijan.

Nalbandijan je vodio sa 7:6, 3:4 protiv Marina Čilića, a onda je dopustio da frustracija preovlada, pa je šutnuo panel koji se nalazio ispred nogu jednog linijskog sudije, probio ga i raskrvario delioca pravde.

Tadašnji sudija Fergus Marfi je dodelio pobedu Čiliću, što je potvrdio supervizor nekoliko momenata kasnije, a Nalbandijanu je ostalo samo da se izvinjava.

Argentinac je tada, baš kao i Đoković sada, priznao grešku, ali i tvrdio da diskvalifikacija nije jedina kazna.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
"Postoji mnogo pravila i oni često ništa ne urade. Pravilnik je ogroman i mogu da vam kažem da ATP često nikada ništa ne uradi", govorio je tada Nalbandijan.

Od US opena sem "kopi-pejst" saopštenja obrazloženje nismo dobili, ali se "značajnije" oglasio supervizor Soren Frimel.

"Dva su faktora, jedan je akcija, a drugi rezultat. Akcija je, iako nije bilo namere, dovela do rezultata. To je udaranje sudije lopticom i činjenica da je ona očigledno bila povređena. To su glavni faktori pri donošenju odluke u ovom slučaju", rekao je Frimel.

Možemo da se vodimo i logikom Toma Barnsa, supervizora meča u Kvinsu.

"Čim sam video da je linijski sudija povređen, nisam imao nijednu drugu opciju. To je nesportsko ponašanje i supervizor ima pravo na momentalnu diskvalifikaciju", rekao je tada Barns.

Ova situacija najviše podseća na Novakovu jer je linijski sudija, doduše ne baš na isti način, bio povređen – i epilog je bio isti. Tada je kritikovan zbog važnosti meča, a sada zbog važnosti aktera. Važnost aktera meča bila je takođe veoma bitna 1995. godine kada je diskvalifikaciju sa Vimbldona dobio proslavljeni Britanac Tim Henman, na dubl meču.

On je tada postao prvi teniser u Open eri koji je diskvalifikovan sa Vimbldona, a tu "čast" je imao jer je lopticom pogodio skupljačicu loptica.

Taj incident se, takođe, desio nenamerno, ali je pomenuta devojčica dobila jak udarac lopticom u glavu iz neposredne blizine – i dileme nije bilo. Krajem prošle decenije Serena Vilijams imala je još jedan skandal baš na US openu, kada nije diskvalifikovana, ali kao da jeste.

Ona je u polufinalu gubila od Kim Klajsters sa 6:4, 6:5, linijski sudija je zvao fut-folt, a onda su usledile lične pretnje upućene od Amerikanke.

Serena je zbog toga izgubila poen, a s obzirom na to da se sve desilo dok je Kim Klajsters imala meč loptu, jasno je kakav je bio epilog. Novaku je žao zbog svega što se desilo, iako pojedini navijači i novinari ne mogu to da prihvate već ga i zbog izvinjenja optužuju za "šminkanje" imidža.

"Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser", rekao je, pored ostalog, Đoković.

I Đoković u je jasno da "pravila su pravila". To ni u jednom trenutku nije bilo sporno.

Da li bi Rodžera Federera ili Rafaela Nadala takođe diskvalifikovali da su bili u Novakovoj poziciji?

Da li su se "CIA, BIA, Vatikan..." urotili protiv Srbina kako bi ga sprečili da se ponovo popne na svetski tron?

Da li je pravi potez "skakati" po gospođi koja je dobila nedvosmisleno bolan udarac u grkljan i odreagovala kako je odreagovala?

Zaključak je jasan. Odluka je bila donesena prema pravilima, a diskutovati se može o tome da li je bila preoštra, ali nikako o tome da li je bila neopravdana.

Ipak, da je sve tako jednostavno - nije.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: