Nova vest
Tenis 10

17.4.2024.

20:15

Nadal: Zbogom Barseloni, ali tek u Parizu daću maksimum

Rafael Nadal je odigrao poslednje meč u karijeri na turniru u Barseloni.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Felipe Mondino/IPA/SIPA

Posle poraza od Aleksa de Minora, španski teniser se emotivno obatio novinarima.

"Odigrao sam ovaj turniu kao da mi je poslednji, mada se nikad ne zna šta nosi budućnost. Život ti pokazuje put u mom slučaju je to sve vrlo jasno. Osećaj na terenu bio je dobar, na momente sam igrao vrlo korektno. Najvažnija stvar nije bila sada da pobedidm, već da se sa turnira vratim zdrav. To sam uspeo. Ponekad je teško igrati kad znaš da nećeš moći da se boriš ceo meč, ali možda ću moći za par nedelja. Posle svega što sam prošao proteklih meseci nije bilo vreme za herojstvo. Morate biti realni i radisti stvari na praktičan i logičan način. Realnost je bila da pošto sam izgubio prvi set, meč je bio gotov", kaže Nadal.

On je rekao da nije sasvim nezadovoljan izdanjem na ovom turniru.

"Najvažnije je bilo da igram i igrao sam. Želim da se borim na turnirima, gto što sam na terenu je sjajna vest. Mnogo mi je trebalo da dođem dotle, uradio sam to ove nedelje. Svi smo svesni kako je, najbitnije je da sačuvam zdravlje, bez da rizikujem. Iako je to protiv moje filozofije i razumevanja sporta, jer sam tako radio celog života, zna se da sam išao svaki put do krajnjih granica. Ipak, sad je vreme da se uzme drugačiji smer. Moram da prilagodim ritam i dam sebi priliku da nastavim da napredujem narednih nedelja. Nadam se da ću za nedelju dana biti u Madridu, to mi je sada važno", dodao je Rafa.

Turnir u Barseloni bio je za njega jedan od najuspešnijih u karijeri.

"Emotivno sam stabilna ličnost. Sve shvatam filozofski, analiziram stvari na pravi način. Normalno, ovo je bio moj poslednji meč na Godou, svi znate koliko mi je ovaj turnir bio važan u karijeri, to je jedan od najboljih turnira koje imamo u Španiji dugo vremena. Najbolji igrači u istoriji su igrali ovde, a ja sam oduvek poštovao istoriju, posebno jer se turnir igra u teniskom klubu, što ga čini drugačijim od većine. Uživao sam igrajući ovde, imao sam sjajnih trenutaka, uspeo da osvojim 12 trofeja, što je nezamislivo. Mogu samo da budem zahvalan na tome kako su me ovde tretirali. Nastaviću svoj put, to je tenis, generacije se smenjuju, dolaze drugi, ali nema igrača koji su važniji od turnira. Imao saam sreću da ispišem istoriju ovog turnira, priču kakve ranije nije bilo, ali neki drugi će doći da me prestignu. Sve ima početak i kraj, nema drame. Jedino tužno je što ovde više neću igrati na profesionalnom nivou, a dugo sam ovde voleo da se borim za titulu", iskren je Rafa.

Za kraj je poručio sledeće.

"Ubeđen sam da sam napravio kotak unapred, mada ovo nije bilo mesto gde je trebalo da dam sve i umrem na terenu. Želeo sam sebi da dam opciju da to bude za nekoliko nedelja, da bar pokušam. Da sam danas 'poginuo', ne bih imao priliku da to uradim za par nedelja, tako da moram da igram prema zadatom cilju. Moram da merim kako se osećam, igraću zato u Madridu. Ako telo dobro odgovori na akumulirani rad, napraviću iskorak u Madridu. Ako bude bilo u stanju da sve to prihvata postepeno, to će mi pomoći da zahtevam od sebe sve više, ali ne znam kako će biti. Logično, ideja je da napredujem, ali ne pričam o pobeđivanju, već o nivou gde se borim za nešto. U Madridu će biti malo bolje, u Rimu još više, a u Parizu će biti Božja volja. Tad je vreme da se pokuša", zaključio je Nadal. 

Podeli:

Komentari 10

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu