Nova vest
Tenis

Subota, 27.02.2021.

08:45

“Novak, neshvaćeni idol”

Nekada drugi teniser sveta, Španac Aleks Koreča, u kolumni za “Sport” je istakao da Novak Đoković ne dobija priznanja za ono što radi koliko bi trebalo.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

“Novak, neshvaćeni idol”
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Koreča, koji je jedan od stručnih konsultanata “Eurosporta”, kaže da je Novak vanserijski šampion, ali i da je žrtva nerazumevanja u širim teniskim krugovima.

Srbin Novak Đoković, trenutno broj jedan na listi, je vanserijski igrač, legenda tenisa i sporta uopšte. Njegovi rekordi su nesporni, ima 18 grend slem titula, pet titula sa ATP Tur finala, 36 masters trofeja, ukupno 82 pehar, i to je samo deo njegovih ostvarenja. I kao da sve to nije dovoljno, on će za par nedelja postati igrač sa najvećim brojem nedelja na ATP listi, srušiće rekord Rodžera Federera od 310 nedelja. Ima fondaciju koja nosi njegovo ime i koja je učestvovala u brojnim društvenim projektima čiji je bio cilj da pobošlja život najmlađih, posebno u Srbiji”, piše Koreča.

On kaže da je posebno impresioniran Novakovim pokušajima da pomogne svojim kolegama.

Bio je predsednik ATP Saveta igrača neko vreme, stalno je uključen u akcije čiji je cilj da brani prava tenisera, čak je prošle godine organizovao i humanitarnu egzibiciju kako bi pomogao svima koje je pogodila pandemija u njegovoj zemlji. Iako se to na kraju nije završilo dobro, jer se nekoliko tenisera zarazilo, uključujući i samog Novaka, bio je silno kritikovan iako je dobio dozviolu državnih organa da sve organizuje”, dodao je Koreča.

Bivši dvostruki finalista Rolan Garosa kaže da zbog svega što čini srpski teniser svakako zaslužuje više priznanja.

Kada se pogledaju sve njegove brojke u karijeri i šta čini za društvo, trebalo bi da bude idol masa, što i jeste, ali sigurno manje nego što zaslužuje, to je barem moja percepcija. Njegovo ponašanje i brojne reakcije ga je učinilo metom “Nadalista” i “Federerista”, ili običnih teniskih navijača. Činjenica je da je neke njegove povrede bilo teško objasniti u razumeti, naročito kada nastavi da se takmiči kao da se ništa nije desilo, ali po mom mišljenju, takav je nivo uznemirenosti i patnje, uzrokovanje njegovim perfekcioniznom i željom da postane najbolji u istoriji da sam ubeđen da ono što Novak osećaj je najveća bol u ovim specifičnim trenucima”, dodao je Koreča.

I pored svega toga, Koreča kaže da Đoković uspeva da se izdigne iznad svega toga i blista na terenu.

Harizmu ne možete da kupite, ili je imate ili je nemate, to je nešto što je iznad rezultata i Đoković je ima mnodo, madda ponekad manje nego što bi i sam želeo. Apsolutno mi je jasno daje Novak unikatan i porediti ga sa Rafom i Rodžerom je gubljenje vremena. Sva trojica sa svojim vrlinama i manama su blagoslov za sve nas koji volimo sport i život uopšte”.

Za kraj, Koreča ističe značaj Novakovog devetog pehara u Melburnu.

Osvojio je deveti pehar na Australijan openu , u Melburnu. Devet od devet finala, to je pravo ludilo! Mušli tenis postaje sve interesantniji. Nadal i Federer imaju po 20 grend slem titula, Đoković je već na 18. ‘Velika trojka’ nastavlja da dominira na velikim takmičenjima, posebno Rafa i Novak, koji su željni da prestignu ‘kralja’ Federera. Teniski fanovi Švajcarca čekaju njegov povratak posle godine van terena, njegova magija je potrebnija nego ikada u ovom mračnom dobu za svet uopšte”, zaključio je Koreča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d