Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 22.07.2019.

16:30

Da li će Đoković ikada prestići Federera?

Novak Đoković nastavio je da napreduje na brojnim večnim listama svetskog tenisa.

Izvor: LN

Autor: LN

Da li će Đoković ikada prestići Federera?
EPA-EFE/Laurence Griffiths

Srpski teniser je osvajanjem Vimbldona upisao 16. Grend slem titulu i pokrenuo novi talas rasprave – ko je najveći teniser svih vremena, takozvani GOAT?

U trci za GOAT-om nalaze se još i Rodžer Federer, sa 20 Slemova, kao i Rafael Nadal sa 18.

Iako je Nadal po broju najvećih titula rame uz rame sa Srbinom i Švajcarcem, brojni analitičari njega uglavnom izostavljaju iz najužeg izbora za najvećeg svih vremena.

Jedan od razloga "nepoštovanja" Španca je i broj nedelja provedenih na krovu teniskog sveta.

Pročitajte još "Imamo bilbord sa Novakovih 5 Vimbldona, tek smo na pola puta" VIDEO

Novak je u ponedeljak, 22. jula, započeo 261. nedelju kao prvi teniser sveta. Nedelju tokom koje je održao prednost od 4.470 bodova nad upravo Nadalom, koji je za oko 500 bodova bolji od Federera.

Pred najvećim sportistom u istoriji Srbije stoje samo Amerikanac Džimi Konors sa 268 nedelja, Čeh Ivan Lendl sa 270, Amerikanac Pit Sampras sa 286 i, za sada neprikosnoveni Rodžer Federer, sa 310.

Đoković ima praktično obezbeđen put ka tome da prestigne Konorsa i Lendla, a to da Sampras ostane ispred njega bilo bi ravno čudu. Na kraju, ostaje samo Rodžer, koji ima 49 nedelja na prvom mestu više od Novaka, što iznosi nešto manje od godinu dana.

Pročitajte još ATP: Đoković 261. nedelju na vrhu, Lajović 26. na svetu; WTA: Srpkinje "padaju" na listi

Ono što srpskom teniseru ide u korist su godine – ove godine je napunio "tek" 32, dok Švajcarac u avgustu dolazi do 38.

Uz taj i još mnogo faktora i dalje se postavlja pitanje na koje mnogi misle da imaju odgovor – da li će Đoković prestići Federera po broju osvojenih Slemova (16-20) i po broju nedelja provedenih na mestu broj 1 (261-310).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d