Zicer za Evropu

Crvena zvezda nije mogla bolje da prođe na žrebu za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona u Nionu.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 18.07.2022.

14:00

Zicer za Evropu
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Protivnik srpskom prvaku biće bolji iz dvomeča jermenskog Pjunika i luksemburškog Didelanža.

Naravno, optimizam je opravdan, ali ne treba se unapred radovati, jer su uvek moguća iznenađenja u ranoj fazi sezone.

Crveno-beli su to na svojoj koži osetili prošle godine, kada ih je u ovoj fazi izbacio Šerif iz Tiraspolja.

U tom momentu nije se mnogo znalo o moldavskom šampionu, koji je kasnije dogurao i do elitnog takmičenja, gde je između ostalog usred Madrida savladao Real, kasnijeg osvajača "ušatog" pehara.

Zvezdi se neprijatnosti u poslednjih šest, sedam godina uspona sve ređe dešavaju, a pored Šerifa, pamti se još samo Omonija iz Nikozije 2020. godine.

Uglavnom, svakako je bolje igrati protiv Pjunika ili Didelanža, nego opet sa Šerifom ili norveškim Bodo Glimtom, četvtfinalistom Lige Evrope u minuloj sezoni.

Pjunik

Foto: Profimedia
Tim iz prestonice, Jerevana, najuspešniji je tamošnji klub sa 31 osvojenim peharom, namenjenom prvaku države.

Pjunik je od osamostaljenja nakon raspada Sovjetskog Saveza osvojio tačno polovinu titula, poslednju pre nekoliko meseci, koja mu je uostalom i donela šansu da se nađe na ovom mestu.

Ovaj klub osnovan je 1992. godine, a u kontinentalnim takmičenjima osim mečeva kvalifikacija nije imao većih uspeha.

Pjunik, čiji je osnivač legendarni Koren Oganesijan, današnji naziv je dobio 1995, do kada je nosio ime Homenentmen Jerevan.

Najdominantniji je bio u periodu od 2001. do 2010, kada je samo on osvajao titule, bez prestanka, da bi od tada još samo dva puta bio šampion.

Dominaciju im je najpre prekinuo Ulises, među prvake uskočili su i Širak, Banants, Alaškert (4), kao i Ararat (2), njihov najveći rival.

Dva tima veliku borbu vodila su i u protekloj sezoni, kada je Pjunik povratio primat i osvojio titulu, sa jednim osvojenim bodom više od Ararata.

Ključna je bila minimalna pobeda u pretposlednjem kolu od 1:0, kojom je trofej bio najavljen, a potom remijem sa Alaškertom osiguran.
Foto: Profimedia
Da ga ne treba potcenjivati, govori činjenica da je u uvodnoj rundi kvalifikacija eliminisao rumunski Kluž.

Na taj način, setimo se, prošle sezone i Šerif stigao do susreta sa Crvenom zvezdom.

Prvi meč između jermenskog i rumunskog šampiona u Jerevanu završen je bez golova, dok je u revanšu bilo 1:1. Penali su morali da odluče putnika-pobednika, a to je bio Pjunik.

Možda i najveći junak velike pobede protiv Kluža bio je naš Zoran Gajić, koji je u 119. minutu, u finišu drugog produžetka revanša, dao gol za izjednačenje.

U pitanju je 32-godišnji štoper, koji se nakon epizode u BSK Borči otisnuo u inostranstvo gde je branio boje Bohemijansa, Fastava, Arde, Zbrojavke Brno, a od prošlog leta je član Pjunika.

Pored njega, član jermenskog šampiona od nedavno je i naš Boris Varga, doskorašnji igrač TSC-a, ali i Nemanja Mladenović, koji je imao solidan staž u domaćim klubovima, kao i napadač Uroš Nenadović, koji već godinama igra u ovom delu Evrope.

Najskuplji igrači Pjunika su Ukrajinac Sergij Vakulenko i Makedonac Marjan Radeski, dok je ukupna vrednos tima po Transfermarktu 6,14 miliona evra.

Didelanž

Profimedia/Nderim KACEL
Govorimo o najsupešnijem luksemburškom klubu u ovom milenijumu, osvajaču 15titula i osam Kupova u ovoj zemlji.

Dugo su bili samo puki statisti u početnim rundama kvalifikacija za evropska takmičenja, ali su u proteklim sezonama uspeli da odu korak dalje.

Dve uzastopne grupne faze Lige Evrope su svakako nešto na šta mogu da budu ponosni.

Najpre su drugo po jačini evropsko takmičenje igrali 2018. (Olimpijakos, Milan, Betis), a onda i 2019 (Sevilja, APOEL, Karabag). Doduše, pobedu u tih 12 mečeva nisu ostvarili.

Prošle sezone su razočarali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, kada ih je eliminisao irski Bohemijans, da bi ovu kampanju krenuli uspešno.

Izbacili su Tiranu, duplom pobedom, prvo od 1:0, a onda i od 2:1 i tako zakazali okršaj sa Pjunikom.

Ukoliko dođu do susreta sa Crvenom zvezdom, biće im to prvi sudar sa nekim srpskim klubom u novijoj istoriji.

Doduše tadašnji Stad Didelanž, preteča "ovog" Didelanža, igrao je 1957. u Kupu šampiona protiv Zvezde – i izgubio ukupnim rezultatom 14:1.
Foto: Profimedia
Sudeći po vrednost ekipe (2,06 miliona) slabiji su od Pjunika, a naročito od Zvezde (50,85 miliona). Ali, koliko smo se puta uverili da u fudbalu ne pobeđuje uvek novac.

Ekipa Didelanža pretežno je sastavljena od stranaca sa dvojnim državljanstvom, baš kakav je i Dejvid Sinani, 29-godišnji veznjak rođen u Beogradu.

U pitanju je ofanzivni vezista koji je čitavu karijeru proveo u Luksemburgu, braneći boje Diferdanža i Fole Eš, između ostalog.

Imaju i dvojicu Crnogorca, Aldina Skenderovića i Edisa Agovića, Hrvata Filipa Bojića, te momka sa Kosova Eliota Gašija.

Standardni problem sa Zvezdine rivale u ovoj fazi sezone biće činjenica da šampionati u njihovim zemljama nisu počeli.

Didelanž prvi meč u prvenstvu ima tek sredinom avgusta, tako da je pravo pitanje u kakvom stanju ovaj tim dočekuje potencijalni susret sa srpskim prvakom.

Prošle sezone titula je relativno rutinski osvojena, sa pet bodova zalihe u odnosu na najbližeg pratioca, čime su vratili krunu nakon tri godine.

U susretu sa Pjunikom biće blagi autsajderi, ali daleko od toga da će biti u podređenom položaju. U prilog im ide i to što će revanš igrati na svom Jos Nosbaum stadionu.

Zvezda će u prvom susretu (2/3. avgust) biti domaćin, dok će revanš, da li u Jerevanu da li u Didelanžu, biti na programu 9. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: