Srbija je favorit

Pred nama je Evropsko prvenstvo za odbojkašice, koje će biti održano od 18. avguta do 4. septembra, a jedan od domaćina je i Srbija.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 18.08.2021.

12:00

Srbija je favorit
Profimedia/Naoki Nishimura/AFLO SPORT

Najbolje odbojkašice starog kontinenta okupiće se 32. put, a gradovi, koji će ih ugostiti su Beograd, Plovdiv, Zadar i Kluž.

Grupe će se igrati u svim ovim mestima, mečevi osmine i četvrtfinala u našoj zemlji i Bugarskoj, dok su polufinala, te dueli za bronzu i zlato na programu u "Štark areni".

Kao i pre dve godine, na završnom turniru učestvovaće 24 selekcije, raspoređene u četiri grupe od po šest ekipa.

Po četiri tima iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Prvo se gleda broj pobeda, pa bodova, a ako je potrebno, onda i set, odnosno poen količnik.

Poslednja dva takmičenja pripala su Srbiji, koja je 2017. bila bolja od Holandije, a 2019. od Turske.

Ako pogledamo večnu listu, naš nacionalni tim je drugi po uspešnosti (3 zlata, 1 srebro i 3 bronze), dok su neprikosnovene Ruskinje sa ukupno 26 odličja (19 zlata, 4 srebra, 3 bronze).

Srbija

EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG
Izabranice Zorana Terzića imaju nameru da potvrde dominaciju u Evropi, a napad na treće uzastopno zlato, četvrto ukupno, se podrazumeva na domaćem terenu.

Motiva im sigurno ne nedostaje, međutim, umor, istrošenost, ali i pritisak, mogli bi da budu glavna prepreke našim odbojkašicama.

Pre samo desetak dana one su stigle do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde su igrale zaista dobro, ali su Amerikanke jednostavno bile prejake u polufinalu.

Najjači tim, predvođen kapitenom Majom Ognjenović, kao i korektorkom Tijanom Bošković, želi da se na pobedničko postolje popne opet.

Ne treba zaboraviti da je Srbija i aktuelni svetski prvak iz Japana 2018. godine.

Što se tiče kontinentalne smotre, na poslednjih šest od sedam takmičenja, naše odbojkašice stizale su bar do polufinala. Jedini kiks bio je u Poljskom 2009, kada su osvojile tek sedmo mesto.

Prema kladionicama, Srbija je glavni favorit za osvajanje zlatne medalje, ispred Italije, Turske, Rusije i Holandije.

Sastav Srbije za EP

Tehničari: Maja Ognjenović (Vakifbank), Sladjana Mirković (Ezačibaši)

Korektori: Tijana Bošković (Ezačibaši), Ana Bjelica (Radomka Radom), Sara Carić (TENT)

Libera: Silvija Popović (Alba Blaž), Jelena Blagojević (Žešuv)

Blokeri: Milena Rašić (Vakifbank), Mina Popović (Skandići), Stefana Veljković (Novara), Jovana Kocić (Alba Blaž)

Primači: Bjanka Buša (Fenerbahče), Bojana Milenković (Alba Blaž), Katarina Lazović (Lodj)

Grupa A

EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
Pored Srbije, u A grupi se nalaze još i Rusija, Belgija, Azerbejdžan, Francuska i Bosna i Hercegovina.

Rusija, najtrofejnija nacija na takmičenju, jedina je do sada uspela da osvoji tri uzastopna turnira (1997-2001), pod ovim imenom. SSSR je, na primer, osvojio prvih 11 od 12 izdanja Eurovoleja.

Dosta se očekuje od iskusnih odbojkašica poput Evgenije Starceve i Irine Koroljeve, koje se trude da znanje prenesu mladim nadama poput Arine Fedorovceve.

Belgija možda nema tradiciju, ali u poslednje vreme može da se pohvali napretkom. Bronzu je osvojila 2013, jedinu medalju na evropskim prvenstvima.

Sasvim solidno su odigrale u poslednjem izdanju Lige nacija, kada su Srbiju i Rusiju "uvele" u peti set. Najviše se uzdaju u Brit Herbots, najefikasnije igračice ovog takmičenja.

Tu su i Francuskinje, koje ne mogu da se pohvale rezultatima u prošlosti, tako da će im Eurovolej poslužiti kao dobra priprema za novi olimpijski ciklus – i Igre u Parizu 2024. godine.

Glavna prepreka na putu do eliminacione faze biće im Azerbejdžan, koji nije propustio završni turnir od 2005, a u dva navrata, osvojio je četvrto mesto. Penzionisanje Poline Rahimove mogao bi da bude veliki problem za ovaj tim.

Na kraju, ne treba zaboraviti jedinog debitanta na EP, Bosnu i Hercegovinu, kojoj bi za neki rezultat moglo da nedostaje baš to iskustvo.

Grupa B

Foto: Profimedia
Osvajač Zlatne evropske lige, Bugarska, pokušaće da iskoristi domaći parket u Plovdivu, kako bi obezbedila samu završnicu.

Najveći uspeh im je zlato iz 1981, te bronza 20 godina kasnije, a uz Elicu Vasilevu, Žanu Todorovu, te Petju Barakovu, biće nezgodan rival svima.

Dvostruke prvakinje Evrope, Poljakinje, na papiru su glavni favorit u grupi B. Ipak, odsustvo Joane Vološ i Agnješke Kakolevske zbog povrede, moglo bi da ih udalji od visokog plasmana.

Nemačka je na prošlog Eurovoleju završila kao šesta, a uz Luizu Lipman u svojim redovima, i te kako može da izazove Bugarsku i Poljsku u borbi za prvo mesto u grupi.

Češka se nakon odsustva sa poslednjeg turnira vraća na najveću scenu, međutim, povratak na podijum, na kojem su bile 1997, deluje praktično nemoguće.

Da bi načinile iskorak i otišle bar u 1/8 finala, moraće da se izbore sa Španijom, sa kojima se sastaju na otvaranju.

Tim sa najmanje iskustva i uspeha na Evropskom prvenstvu, uz BiH, jeste Grčka, koja bi možda mogla da iskomplikuje situaciju u ovoj prilično izjednačenoj grupi.

Grupa C

EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
Italija će najverovatnije završiti kao lider ove grupe, a kontinuitet uspeha im uliva dosta samopouzdanja.

Ova selekcija je na prošlom turniru uzela bronzu, dok je na poslednjih 20 takmičenja stizala bar do četvrtfinala.

Takođe, svakog od rivala iz grupe C pobeđivala je u gotovo svakom međusobnom susretu.

Hrvatska, jedan od domaćina, pokušaće da iskoristi domaći teren u Zadru i stigne do osmine finala. Najveći uspeh su joj tri srebra u periodu od 1995. do 1999. godine.

Mađarska je posle dužeg vremena uspela da veže nekoliko prvenstava Evrope, nakon one "suše" od 1989. do 2013. Do medalja je stizala krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Slovačkoj će ovo biti peti nastup na kontinentalnoj smotri, a najbolji rezultat joj je bilo 11. mesto 2003. godine.

Na poslednjem takmičenju uspela je da savlada Belorusiju, ali i Švajcarsku, ovogodišnje protivnice.

Beloruskinje i Švajcarkinje ne mogu da se pohvale naročitim uspesima, a na prethodnom Evropskom prvenstvu bile su na samom začelju.

Grupa D

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
Vicešampionke sa poslednjeg prvenstva, Turkinje, važe za velikog favorita grupe D, čime se sigurno neće zadovoljiti.

Na nedavnim Igrama u Tokiju posle drame su ispale u četvrtfinalu, a na kraju su morale da prihvate peto mesto.

Najveći rival biće im Holandija, koja će želeti da im se osveti za poraze u Ligi nacija, te sa prošlog Eurovoleja.

Preostala četiri tima imaju skoro pa podjednake šanse da se nađu u nokaut fazi.

Rumunija će igrati mečeve pred svojim navijačima u Klužu, dok se Švedska na veliku scenu vraća posle čak 38 godina pauze.

Ukrajina i Finska, 17. i 18. ekipa sa prošlog izdanja, potrudiće se da pronađu način da odu u osminu finala.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: