Sve u redu, ali ovako se ne postupa sa kapitenom

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, iznenadio je sportsku javnost odlukom da precrta Miloša Teodosića za predstojeće obaveze – kvalifikacije za Mundobasket i Evrobasket.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

20:00

Sve u redu, ali ovako se ne postupa sa kapitenom
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Odluka trofejnog srpskog trenera, očekivano, podigla je mnogo prašine jer je se radi o košarkašu koji je sinonim za nacionalni dres od 2009. godine i čuvenog polufinala sa Slovenijom.

U reprezentaciju je ušao nešto ranije, ali je taj duel pokazao da Srbija dobija lidera za narednih 10-15 godina – kako je na kraju i bilo.

Trojka preko Garbahose, Mundobasket 2014, Evrobasket 2015, Olimpijske igre 2016… Teodosić je bio apsolutni lider tih selekcija i neko na koga se Aleksandar Đorđević najviše oslanjao. Međutim, pričamo o periodu od pre 6-7-8 godina, kada je Teodosić bio u najboljim igračkim danima, a danas je činjenica da ima 35 godina i da se nalazi na zalasku karijere.

Ipak, i kao takav Teodosić je jedan od najboljih plejmejkera Evrope, što je i dokazao kada je bilo najpotrebnije – u velikom finalu i potom osvajanju Evrokupa zahavaljujući kom se Virtus vratio u Evroligu.

Teo je bio proglašen za najkorisnijeg košarkaša utakmice. Zbog toga je bilo sasvim očekivano da se nađe u nacionalnom timu, kao što se i našao, ali malo ko je mislio da će posle sedam dana priprema biti poslat kući.

Sa igračem koji je, uz Bogdana Bogdanovića, sinonim košarkaške reprezentacije u novijoj istoriji tako se ne postupa. Ne zovete ga da biste mu se zahvalili posle sedam dana.

Kroz istoriju se pokazalo da ne treba sumnjati u selektora, da je odluka njegova i da treba da mu se sudi tek posle rezultata, pa ćemo to uraditi i ovoga puta, ali da nije u redu postupio u ovom slučaju – nije. I to ne jer ga je odstranio, već pozvao i posle sedam dana precrtao.

Košarkaški gledano, odluka Pešića može da se razume iz više uglova – Teodosić ima 35 godina, turnir je dugačak, igra se veliki broj utakmica, a on je sklon povredama.

Nikada nije bio fantastičan defanzivac, pa nije ni sa 35 godina i pitanje je u kakvim postavkama bi ga selektor koristio, odnosno sa kojim bekom u paru.
Da li bi gušio Vasilija Micića? Da li je vreme dati veću ulogu i Marku Guduriću, pogotovo u izostanku Bogdanovića, koji je imao velike zasluge u svrgavanju Efesa u Turskoj?

Aleksa Avramović i Ognjen Jaramaz su gladni i željni dokazivanja, a takođe imaju dobre takmičarske godine iza sebe… Mnogo je pitanja i košarkaški nije toliko čudno što Teodosić neće igrati.

Čudan je tajming, čudno je što je posle sedam dana priprema precrtan.
Sa druge strane, glupo je pričati šta Teodosić donosi, šta donosi takav virtuoz, mag koji košarku drži u malom prstu.

Igrač za velike utakmice, što je pokazao u finalu Evrokupa, neko ko pleni iskustvom i ko će sigurno doneti pravu odluku kada se lomi – nešto poput Jokića.

Opet, voditi Teodosića samo zbog tih trenutaka, da uđe kada drugima nije dan – ne ide, prosto ne ide.

O tome zašto je Pešić precrtao Teodosića čućemo u danima ispred, sada je nezahvalno spekulisati, nije u redu, ali nije u redu ni saopštiti javnosti ovakvu odluku “s neba pa u rebra.

Ako već Teodosić nije bio u planovima, trebalo je ovo drugačije izneti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: