Udri, pa šta bude

Očekivanja pred početak nove sezone Evrolige bila su velika, ali su svetlosnom brzinom splasnula na nikada niži nivo.

Izvor: Luka Nikoliæ

Petak, 16.10.2020.

09:00

Udri, pa šta bude
Photo by Handout/Euroleague Basketball via Getty Images

Elitno evropsko klupsko takmičenje prošlu sezonu nije uspeo da dovede do kraja zbog problema sa koronavirusom.

Evroliga je pokušala da održi završnicu u popularnom "mehuru", Beograd je pratkično bio već viđen kao domaćin, ali... Od svega na kraju ništa nije bilo.

I tako je možda i bilo najbolje – usredsrediti se na početak nove sezone i nju održati od početka do kraja bez ikakvih većih problema.

Nepuna četiri kola nakon početka svima je jasno da održati sezonu u normalnim uslovima nije ne samo realano, već nije ni moguće.

Brojni slučajevi zaraze u određenim ekipama – ne samo u Evroligi, već i u Evrokupu – poljuljali su mišljenje i onima koji su najviše verovali u Đordija Bertomeua.

Igrati Evroligu u trenutnim uslovima i pod trenutnim pravilima je, u najmanju ruku, neprijatno.
foto: Djordje Kostic / STARSPORT
Čak i pre nego što je sezona počela viđen je prvi slučaj koronavirusa u nekom klubu.

Pozitivan je bio novi centar Crvene zvezde Emanuel Teri 25. septembra, a na sreću niko više.

Dva dana nakon početka sezone pozitivan je bio trener Barselone Šarunas Jasikevičus, a nedugo zatim i trojica igrača CSKA iz Moskve uključujući i Nikolu Milutinova.

Nedugo zatim javio se Himki sa tri pozitivna testa, a onda nekoliko dana kasnije sa još dva.

Još jedan ruski klub, ovog puta Zenit iz Sankt Peterburga se prvi put oglasio 9. oktobra kada je objavio da ima troje zaraženih kovidom-19.

Nedugo zatim još dvoje, a onda i još – osmoro.

U problemu je bio i ASVEL koji je takođe u "talasima" objavljivao da ima zaražene u timu. Prvo njih troje, onda još četvoro...

I tako, malo po malo, legitimitet cele sezone se, zajedno uz kovid pravilnik, doveo u pitanje.
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
"Znamo za šta smo se prijavili u ovoj sezoni, žrtvujući svoje zdravlje i odvojenost od porodica (koje nisu sa nama) da bismo se takmičili. Ali, ovo nije to. Evroliga ovom odlukom gubi kredibilitet", napisao je na Tviteru bek Zenita Bili Beron.

Razlog nezadovoljstva bivšeg igrača Crvene zvezde je bio taj što je Evroliga rešila da u oba meča "duplog kola" upiše poraze od po 20:0 njegovom klubu.

Zenit, naime, nije imao barem osmoricu igrača prethodno registrovanih za Evroligu u svom rosteru, pošto su svi ostali bili "pokošeni" koronavirusom.

Posle dosta pritiska putem društvenih mreža i privatnih kanala, Evroliga je rešila da koriguje svoj pravilnik i da poništi pravilo "20:0".

Razlog zbog kojeg je neko pomislio da je usred pandemije koja hara svetom više od pola godine pametno da se ovakvo pravilo uvede u posebnom pravilniku je za posebnu analizu.

On je verovatno najviše povezan sa zgusnutim rasporedom sa kojim se košarka svake godine suočava, a ova sigurno neće biti izuzetak, naprotiv.
Photo by Handout/Euroleague Basketball via Getty Images
Dueli Baskonija – Zenit, Valensija – Zenit, ASVEL – Panatinaikos i ASVEL – Crvena zvezda u Evroligi, odnosno Burg – Venecija i Cedevita – Bursa u Evrokupu su odloženi do daljnjeg.

Kada će ovi dueli biti odigrani niko ne zna i definitivno je, ako se nešto drastično ne promeni, da ovo neće biti jedni dueli koji će morati da budu pomereni u budućnosti.

Evroliga nema jasan termin u koji bi mogla da "ugura" ove i ostale utakmice, ali da je pronalaženje ovog termina normalnije rešenje od tog da se ekipama koje su žrtve pandemije "šakom i kapom" upisuju porazi službenim rezultatom.

Problem oko koronavirusa osetila je i Cedevita Olimpija, koja se takmiči u Evrokupu.

Ljubljančani su bukvalno tokom meča sa Krkom u ABA ligi saznali da je jedan od igrača pozitivan na koronavirus. Alen Hodžić je bio deo sastava tokom prvog poluvremena, dok se u drugom jednostavno nije pojavio. Prvobitne informacije glasile da će Cedevita Olimpiji biti upisana dva poraza službenim rezultatom od 20:0 u naredna dva kola, a dovodila se u pitanje i njihova naredna utakmica u ABA ligi.

Glavni problem slovenačkom klubu je pravila slovenačka vlada, koja je svima koji su bili u kontaktu sa Hodžićem – iako su svi bili negativni na testu – naredila da uđu u dvonedeljni karantin.

To se, na sreću, "ispeglalo", pa je jedan Cedevitin meč odložen, a drugi su uspeli da odigraju.

Slična situacija u EK je i sa francuskim Burgom, članom Partizanove grupe, u kojem nastupa na Danilo Anđušić, MVP prvog kola takmičenja.

Burg je dobio sedam pozitivnih testova na kovid-19 i takođe se spekulisalo da će njihov meč biti registrovan "za zelenim stolom". Na sreću i on je odložen.

Na pitanje "Šta raditi?" jako je teško odgovoriti, pa se kritike na račun Evrokupa i Evrolige moraju davati sa određenom dozom rezerve.

Za početak, možemo svi da budemo kao Litvanci. Da li je trebalo da se sezona odloži? Za koliko - mesec, dva, tri? Da li postoji način da barem koliko-toliko saznamo da će tada situacija u svetu biti bolja?

Trošak koji evropska klupska košarka doživljava zbog svih ovih dešavanja je ogroman, pre svega ekonomski, a košarka je, kao i sve drugo u današnje vreme, biznis.

Klubovi i igrači žele da igraju, već je pretrpljen ogroman gubitak time što se prethodna sezona nije završila i za ovu je morao biti pronađen način.

Ipak, nije to bilo tako lako.

Ideje o pravljenju "mehura" nalik onom u NBA ligi lako se mogu oboriti jer, prosto i jednostavno, tako nešto nije izvodljivo.

Ukoliko biste želeli da igrače prebacite u "mehur" u nekom gradu, klubovi ne bi imali kako da igraju nacionalna prvenstva koja su nekima i važnija od Evrolige i Evrokupa.
EPA-EFE/JUANJO MARTIN
"Mehur" bi morao da bude potpuno zatvoren i nije moguće u njega staviti celu sezonu (34 kola + plej-of u Evroligi), koliko god brzo se ona odvijala.

U teoriji je moguće, ali u praksi gotovo nemoguće uskladiti nacionalna prvenstva sa međunarodnim tako da se malo igra jedno, a malo drugo – sve u popularnim "mehurima".

Ono o čemu možda nije "lepo" pričati je da bi ekipe morale da povedu dodatnih računa o tome gde su i šta rade njihovi igrači. Iako pomalo deluje nehumano, možda je rešenje da svaka od ekipa ima svojevrsni "mehur" unutar tima.

Sve što je preostalo je, barem kako trenutno deluje, da se Evroliga igra u standardnom formatu, a da se mečevi ekipa koje zahvati talas koronavirusa odlažu do daljnjeg. Pa, šta bude...

Svakako da nije pošteno da i ekipe koje, kao na primer Himki, imaju bukvalno tačno osam igrača na raspolaganju igraju nekoliko mečeva u tom potpuno "osakaćenom" sastavu.

Da li uopšte postoji drugo rešenje?

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: