Kup: Koja je poenta i šta su to smislili Amerikanci?

Iz godine u godinu, iz meča u meč, sve češće se postavlja jedno pitanje u vezi sa Kup takmičenjima.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 16.02.2020.

13:00

Kup: Koja je poenta i šta su to smislili Amerikanci?
Photo by Fox Photos/Getty Images

Kup je već ustaljeno takmičenje u turnirskom formatu koje se održava u toku sezone i okuplja najbolje ekipe jedne zemlje, u našem slučaju Srbije.

Donosi zanimljiv i dinamičan obrt u sezoni svih timova, testira ih na različit način nego što je bio slučaj do tog trenutka i brzo privlači pažnju gledalaca koji se lako uključuju u ritam.

Eliminacioni sistem, maltene bez greške barem jedna zanimljiva utakmica u roku od nekoliko dana i na kraju - šampion. Najbolji u svojoj zemlji, sa svim pravom na hvalisanje.

Verovatno najveći motiv za osvajanje Kupa je prestiž koji se time dobija, ali oduvek je značaj tog prestiža, a još više i trofeja, bio dovođen u pitanje.

U slučaju Srbije, sa navijačke tačke gledišta, slavlje po osvajanju Kupa Radivoja Koraća bilo je kratkog daha jer se relativno brzo dolazilo do mnogo bitnijih delova sezone.

Završnica ABA lige, ponekad i borba u Evroligi ili Evrokupu, borba za mnogo bitnije trofeje, uspehe, za mnogo veći prestiž od "Žućkove levice", uz dužno poštovanje prema "Žućku".
Foto: KSS
Govori dosta i sama činjenica da su srpski klubovi neretko potpisivali ugovore sa pojačanjima do kraja "međunarodnog" dela sezone, bez obaveze učestvovanja u Superligi Srbije, kao što je slučaj u najnovijoj akviziciji kluba sa Malog Kalemegdana, Kalinu Lukasu.

Ako se mnogo manji značaj stavlja na trofej šampiona Srbije, šta se onda očekuje od Kupa?

Ipak, problem, ako se tako može nazvati, ne bi postojao da se radi samo o značaju takmičenja, prestiža i sličnom.

Evroliga, na čelu sa Đordijem Bertomeuom, iz sezone u sezonu sve više i više pokušava da zaliči na NBA ligu i pokušava da se ugleda na njen model, iako to trenutno nije moguće.

Povećanje broja timova, "zatvaranje" takmičenja i odvajanje "bogatih" od "siromašnih", te povećanje broja utakmica, pojačavanje ritma i sve zgusnutiji raspored - sve to dodatno otežava stvari.

Da je ritam igranja u Evroligi i domaćem prvenstvu paklen nije upitno, što je u više navrata ove sezone isticao trener Crvene zvezde Dragan Šakota, a Kup dolazi u veoma intrigantnom trenutku - pred završnice ABA lige i Evrolige.

Niko od igrača i trenera nikada neće istaći da je motiv na Kupu manji nego na bilo kojoj drugoj utakmici, ali se neretko (doduše možda ne ove sezone) videlo da ekipe koje se ne bore na nekoliko frontova i koje nemaju šta da izgube mnogo bolje pokažu nego neki veći i "skuplji" rivali.

Ipak, neretko ekipama koje "ništa" ne urade, to jest ne osvoje trofej i ne pokupe taj prestiž, ostaje gorak utisak u ustima da su došle kako bi potrošile novac i vreme
Photo by Kevin Frayer/Getty Images
Na kup takmičenjima sezone 2019/20 viđen je pristojan broj iznenađenja. Bajern Minhen, prvi favorit bundesligaškog Kupa, izbačen je već u prvom kolu od Telekom Bona, "srpski" Virtus nije uspeo da prođe Veneciju iako je takođe bio favorit.

Barselona je završila takmičenje u četvrtfinalu posle poraza od na papiru definitivno slabije Valensije, Fenerbahče se "provukao" pored Turk Telekoma, dok Ergin Ataman pred Darušafaku izašao bez Vasilija Micića i za to platio porazom već na startu turskog Kupa. Problem je imala i Cedevita, koja je jedva došla do finala, a u polufinalu Venecija je, posle Virtusa, zaustavila i bogate "manekene" iz Olimpije.

Amerikanci, sa druge strane, žele da promene svoj sistem takmičenja i da, pored drugih izmena, u sezonu uvedu turnir, nešto baš nalik kup takmičenjima u Evropi.

NBA želi turnir koji bi počeo sa 30 timova i koji bi bio deo regularne sezone, a osam najboljih timova bi se plasiralo na završni turnir u kojem bi se igralo na eliminacije. Taj finalni deo bi se održavao u decembru.

Razlika između NBA kupa i ostalih je ta što bi timovi, potencijalno, osim čistog prestiža i trofeja dobili i neke možda bitnije stvari - novac (milion dolara po igraču) i potencijalno olakšicu pred plej-of.

I dalje nije sigurno šta bi koja ekipa u zavisnosti od plasmana dobila, ali je moguće da bi pobednik (finalisti ili slično) dobio slobodan prolaz u prvom kolu plej-ofa.

Ovakva vrsta podsticaja, kao i obećana zarada za sve ekipe koje se pojave na turniru, su nešto u potpunoj suprotnosti sa onime sa čime se susreću evropske ekipe, pogotovo srpske, koje za nekoliko dana boravka na Kupu potroše više nego što zarade.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: