Ako je Napoli bio Zvezdino "pijanstvo", PSŽ je šamar i rasol

Navijačima Zvezde koji su posle Napolija mislili "Ma možemo sa svima" i priželjkivali pozitivan rezultat sa Pari Sen Žermenom, Nejmar i drugovi su isporučili bolno otrežnjenje. Onima koji ne navijaju za crveno-bele se ispunilo "proročanstvo" da mreža Zvezde bude do vrha puna.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Četvrtak, 04.10.2018.

09:40

Ako je Napoli bio Zvezdino
StarSport

U sredu uveče nije bilo lako zvati se Milan Borjan i stajati na golu Crvene zvezde. Zapravo, jedino je momak sa tim imenom uz sreću, ma koliko to zvučalo besmisleno sprečio da iza njegovih leđa ne završi šest lopti nego još koja više.

Bod kod kuće protiv Napolija sada se pokazao posebno veliki nakon što su Italijani pobedili prošlosezonskog finalistu Liverpul sa 1:0.
Taj bod je bio povod za veliko slavlje posle 18. septembra kada je jedna, uslovno rečeno „najlakša“ prepreka u grupi C Lige šampiona uspešno prevaziđena.

Imali su Insinje i njegov tim šanse da daju nekoliko golova Zvezdi, nisu to uspeli i srpski šampion se zasluženo izvukao netaknute mreže.

Dve nedelje kasnije nekako se se okrenulo i sve se vratilo i stiče se utisak da su Parižani pogađali sve živo. Da su šutnuli kontejner prema golu, ušao bi, tako zvuči kad se kaže šest golova.

Dve nedelje posle Napolija svi porede Zvezdu sa Dinamom iz Zagreba koji je svojevremeno služio kao topovsko meso u Ligi šampiona.
StarSport
U prvih 20 minuta utakmice sa Pari Sen Žermenom delovalo je kao da su stvari pod kontrolom, da će udvajanjima biti odsečeni i Nejmar i Mbape i Di Marija.

Minut posle tog dvadesetog sve se raspalo. Jedan gol iz slobodnog udarca promenio je kompletan tok utakmice, jednima dao krila, drugima odsekao hrabrost i samopouzdanje, a Nejmar je jednim potezom pokazao gde smo kao fudbalska nacija.

Taj jedan šut pokazao je koliko su i fudbaleri Zvezde bili svesni razlike u kvalitetu (ni u jednom trenutku osporene) između njih i ostalih u grupi, koliko su se plašili tog gola i šta znači kada neko igra Ligu šampiona i kada se to dešava jednom u više godina, maltene kao incident.

S druge strane PSŽ je još jednom pokazao sav bes utrošenih miliona u grupnoj fazi Lige šampiona dok ti milioni još uvek znače nešto.

Parižani će grupu možda proći, možda i neće, po svemu sudeći pitaće se Liverpul i Napoli, ali su pokazali nešto što je kolega sa Sport kluba u sredu opisao kao kompleks niže i kompleks više vrednosti jer u ovoj fazi dominiraju, a onda u nokaut fazi po pravilu ispadaju u osmini finala ili četvrtfinalu.

Ne treba zaboraviti da je to ekipa koja je u grupi prošle godine uručila otkaz Karlu Ančelotiju kada je razbila Bajern sa 3:0, ili Barselonu 4:0 u nokaut fazi.

Da li onda navijači Zvezde treba da budu poraženi zbog poraza 6:1? Ne. Zato što smo podsvesno svi upućeni u to gde smo mi, a gde je Zapadna Evropa kada je reč o fudbalu. Jednostavno nije isto kada se igra sa Lionom, Monakom, Juventusom, Interom, Čelsijem ili Mančester sitijem na nedeljnoj bazi u odnosu na Radnik, Mladost, Dinamo Vranje, Vojvodinu, Čukarički, Radnički Niš, pa i Partizan i ostale.
StarSport
Zvezda je i pre skoro 30 godina bila inicident kada je reč o klubovima koji osvajaju Kup evropskih šampiona iz ovog dela Evrope i do sada se to nije promenilo.

Osvajanje Kupa UEFA svojevremeno od strane moskovskog CSKA je bilo veliki rezultat i svidelo nam se to ili ne, timovi iz ovog dela Evrope služe za zagrevanje onim koji će se kasnije boriti za titulu evropskog prvaka.

Šteta je što je Crvena zvezda došla na „penal“ fudbalerima koji su posle tesnog poraza od Liverpula po svaku cenu grizli kao pitbulovi pa je srpski tim bio kolateralna šteta.

Međutim, utisak je da je do 20. minuta bilo drugačije i da je moglo biti drugačije. Jedan navijač pre utakmice je za B92 kolegi Petru Tadiću u Parizu rekao da Amijen može da im da dva gola, Nim može, što ne bi Zvezda mogla jedan? I bio čovek u pravu, Zvezda je dala taj jedan što je poraz učinilo iole časnijim.

Igrači Zvezde i Partizana nisu navikli da gube u Srbiji, a to u Evropi moraju da prihvate kao nužnost. Ali to ne znači da im se stegnu noge na prvi znak opasnosti, a protiv PSŽ je takvih znakova bilo na desetine.
Tu se vidi razlika između Lige šampiona i svih ostalih takmičenja, jer u njoj rivali neće stati, kad namirišu „krv“, nadrljali ste, zgaziće vas.

S te strane, naši klubovi nisu zreli za igranje u najjačem evropskom takmičenju i pitanje je hoćemo li u narednih 20, 30 godina doživeti da budu konkurentni kao što su bili pre 30, 40 godina.

Neki se sećaju slavnog finala sa Realom, drugi i dalje lamentiraju uspomene na Bari i ma koliko sve to bilo lepo, sve to su i dalje uspomene.
StarSport
Posle pariskih 6:1 pitanje je hoće li to biti izolovan slučaj, ili je to realan poredak našeg fudbala u odnosu na razvijenu fudbalsku Evropu.

Navijači Crvene zvezde se i dalje nadaju da nije jer se svi sećaju i priče o Davidu i Golijatu. Ona je „malo“ starija od priča o Realu i Olimpiku iz Marseja, pa i dalje opstaje kao podsećanje da i slabiji klubovi mogu da pobeđuju one jače.

To je možda jedini pravi pristup ovoj priči u Ligi šampiona, Ligi Evrope i ostalim jakim takmičenjima – Svestan sam gde sam, ali verujem da mogu da pobedim i jačeg od sebe ako budem dovoljno srčan.

U doba kada novca u državi nema, kada se klubovi bore sa dugovima i posledicama lošeg sistema i upravljanja, šta nam drugo i preostaje?

Spartak je to nakratko pokazao kada je otišao na megdan Sparti iz Praga, objektivno jačem protivniku. Partizan je to tek povremeno pokazivao protiv Bešiktaša, a Zvezda je na tom uverenju „jahala“ sve do Salcburga.

Posle 0:0 u Beogradu, postalo je jasno da i Salcburg nije nepobediv i da može da doživi sudbinu jednog Krasnodara od prošle godine.
StarSport
Ali sve posle Austrijanaca... sve posle toga je bilo otrežnjenje. Ako je Napoli i bio povod za slavlje navijača zbog "boda velikog kao kuća", onda je PSŽ došao kao rasol posle mamurluka i podsetnik na to da ne zaboravimo gde smo na mapi.

Taj bod u Beogradu je naročito dobio na značaju nakon ove pobede Napolija nad Liverpulom na Sao Paolu.

"Uvek se demorališete kada igrate protiv ekipe koja vas natera da trčite, a ne vidite gde je lopta. Imali smo šanse iz kontranapada, ali oni imaju veoma kvalitetne defanzivce i napadače i nije ih lako proći. Možete da čitate utakmicu na hiljadu načina, ali kada vas napadnu talentovani igrači pronaći će način da prođu".

Ovo su reči Danijelea De Rosija posle jedne od utakmica Rome i one na najbolji način oslikavaju šta znači kada neko ima napad u kom su igrači profila Mbapea, Nejmara i Kavanija. Još kad ima kvalitetnu podršku pozadi, utolliko je teže.

Zvezda protiv PSŽ veći deo vremena nije znala gde je lopta, sada ide u goste Liverpulu koji dolazi posle slične situacije kao i pred gostovanje u Parizu – posle poraza domaćina.

To ne mora da bude najava novog debakla tima iz Ljutice Bogdana, ali se u meč mora ući sa daleko većom odlučnošću i željom da se bore za svaku loptu i svaki napad i svaki duel kao da je poslednji.

U suprotnom, posle 24. oktobra sledi novi bolan šamar, a to malo ko u Srbiji želi da vidi još jednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

418 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: