Nije smak sveta

Ne, neće se ugasiti srpska košarka zbog jednog poraza.

Izvor:

Nedelja, 29.11.2020.

08:00

Nije smak sveta
Foto: FIBA

Srbija je izgubila od Švajcarske – u košarci. Šokantno je. Ali, nije baš smak sveta.

Kada ste pročitali da Srbija igra protiv Švajcarske i Finske u narednih nekoliko dana, verujem da ste skoro svi pomislili da ćemo dobiti to po 15 razlike i da idemo kući.

Realno, to je i trebalo da se desi, ali nije. Iz više razloga.

Srbija kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igra sa C timom.

Bez ikakve uvrede momcima koji su otišli da se bore u dresu Srbije za plasman na Evropsko prvenstvo, da ga izbore i onda da imaju 5% šanse da se uopšte nađu na širem spisku za EP, ovo nije smelo da se izgubi, makar ne protiv Švajcarske.

Postoji i taj problem gde Švajcarska igra godinama u ovom sastavu i pola reprezentacije igra u istom klubu, a srpski reprezentativci su se prvi skupili u ovakvom sastavu. Da, bili su i u prošlim mečevima tu neki igrači i dosta ih je po dvojica iz istog kluba, ali to je jednostavno neuigrano i nije dovoljno da se na neki suvi kvalitet pobedi uigrana reprezentacija, koja je sa Finskom igrala na jednu loptu i uvela Gruziju u produžetak, koja je nas pobedila u Beogradu.

Videlo se i tada protiv Gruzije da ništa ne valja.

Mnogo šuteva za tri poena, brzih napada, ishitrenih poteza i izgubljenih lopti.

Tada smo dali 90 poena, sada smo dali 90 poena i obe smo izgubili. Slučajnost?
Foto: FIBA
Da se vratimo na kvalitet.

Kada sam uspeo da ubedim sebe da je jedna Švajcarska uigrana reprezentacija i da to je njihov plus, a tako pokušavamo i da vama na neki način izvidam rane, shvatio sam kakvi smo ’doktori’ za izgovore.

Petorica igraju Evrokup, trojica su registrovana za Evroligu, ostali igraju u ABA ligi, koja je barem u Top 5 evropskih klupskih šampionata, a ostali su tu negde po Evropi, pa ako oni kad se skupe ne mogu da pobedu momke koji igraju u švajcarskoj i drugoj francuskoj ligi i umesto Evrokupa igraju Kup Taba Sefološe, onda nešto nije u redu.
Foto: FIBA
Mnogi će reći i da je bilo to neverovatno šutersko veče Švajcarske.

Stvarno su imali nekoliko nenormalnih trojki, sa deset metara, u padu, preko čoveka i tako dalje, ali kao da se to našoj reprezentaciji non stop ponavlja.

Svi imaju šutersko veče karijere protiv Srbije i posle ništa.

Protiv nas su svi ’ubacili bi i veš mašinu’.

Da li je to stvarno do nas? Jeste. Da li je baksuz neki ili neka kletva? Nije.

To je trenerski problem.
Ako konstantno neko šutira trojke i pogađa iz svih mogućih pozicija, a ništa drugo da uradi ne zna, pa valjda može da se prilagodi odbrana tome.

Možda može da se proba da se to nekako zaustavi.

Ako ti je ekipa u bonusu i konstantno te 20 puta neko zaredom napada, tako što se zatrči u reket i čeka kontakt, onda se prilagodi tome.

I opet izjave posle meča su bile: "Imali su sjajno šutersko veče, sve su pogađali, čestitam“.

Da li ćemo nekad čuti: "Mi smo krivi, nismo dobro postavili, nismo jednu stvar dobro uradili, nismo drugu, izvinjavamo se, popravićemo to“. Verovatno nećemo. Ni u jednom sportu.
Foto: FIBA
Igor Kokoškov je na tri utakmice doživeo dva poraza, od Gruzije i Švajcarske, pa iako je to bilo sa C timom, treneru njegovog renomea takve stvari ne smeju da se dešavaju.

Utakmice protiv takvog rivala moraju da se izvuku na znanje.

Nema veze, idemo dalje, imaju još tri utakmice i ako izgubimo dve od naredne tri od Švajcarske, Finske ili Gruzije, onda stvarno nemamo kvalitet i nismo zaslužili da idemo na Evropsko prvenstvo.

Ne vredi onda ni Jokić, ni Bogdanović, ni Bjelica, ako Srbija ne može sa igračima iz svog regionalnog takmičenja da pobedi košarkaše Ženeve i Lila.
Foto: FIBA
To je već neki drugi problem. Klupski. Ta tema zahteva posebnu priču.

Da se ne vraćamo na blagu katastrofu svih mlađih selekcija i nijednog mladog vrhunskog igrača u najavi, koji je potekao i afirmisao se direktno u srpskom klubu, a ne primer Pokuševskog i Smailagića.

Šok je izgubiti od Švajcarske.

Glupost FIBA je da se igra sa C timom.

Tuga je što nemamo čemu da se radujemo i nadamo.

Ali, nije smak sveta.

Neće umreti srpska košarka zbog poraza od Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: