Izvor: B92

Od utorka 12. decembra pocece devizna isplata preostalog dela prve rate stare devizne stednje, rekao je u sredu guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic. "NBJ je pripremila plan za isplatu preostalih 120 miliona maraka za ovu godinu i za to obezbedila devize", rekao je Dinkic na sednici Upravnog odbora Udruzenja banaka Jugoslavije. Kako prenosi Beta, on je dodao da poslovne banke mogu do potrebnih deviza za ove svrhe doci ako na racun NBJ uplate dinarsku protivvrednost svoje obaveze prema gradjanima. "Banke od 11. decembra mogu koristiti devizni avans za islatu stare devizne stednje, ali njegovo koriscenje moraju pravdati svakih deset dana kako bi dobile pravo na novi", rekao je Dinkic.

Direktor Jugobanke Krusevac Novica Deljanin je rekao da je trenutno interesovanje gradjana za podizanje stare devizne stednje malo, pa ta banka dnevno isplati samo izmedju 1.000 i 3.000 maraka. On je izneo pretpostavku da ce "kod vecine banaka isplata prve rate od 150 maraka u narednom periodu biti veoma mala, ispod ocekivanja". "Jedno od mogucih objasnjenja je da oni sa vecim ulozima nisu zainteresovani da 150 maraka podizu, da je dosta vlasnika stare devizne stednje umrlo, a ostavinski postupak nije okoncan, a mnogo je i onih koji su izgubili knjizice", rekao je Deljanin. Dinkic je na to odgovorio da je obaveza NBJ i poslovnih banaka da vlasnicima stare devizne stednje ponude obecani novac, a koliko ce njih po prvu ratu doci videce se. On je dodao da trajno resenje problema stare devizne stednje lezi u privatizaciji domacih banaka i ulasku stranih banaka u njih.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.