Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija

Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su se našli na spisku Milovana Rajevca pred put u Južnu Afriku na Svetsko prvenstvo. Kao junior trenirao je u FK Kaaesemanu, zatim u Liberti Profesionalsu, ali u svojoj zemlji nije igrao na zvaničnim utakmice za najjače sastave klubova u kojima je trenirao. Pre nego što je stigao u Evropu, tačnije u Italiju, Kvadvo je za U17 reprezentaciju svoje zemlje igrao na sedam utakmica i postigao dva gola. Igra na poziciji centralnog veznog fudbalera, a dobro se snalazi na levom krilu.

Izvor: Uroš Ž.

Četvrtak, 03.06.2010.

17:13

Default images

Još dva fudbalera sa prezimom Asamoa oblačila su dres reprezentacije Gane (Derek i Aleks), ali oni nisu u srodstvu sa Kojom.

Januara 2008. godine Asamoa iz Švajcarske Belincone stiže Italiju i kao pozajmljen igrač trenira sa Torinom. Za njega je bio zainteresovan i Unieze, ali nije mogao da bude registrovan za crno-bele iz Udina zbog kvote sa igračima koji su van Evropske unije. U Udine stiže šest meseci kasnije, ali debituje tek u januaru 2009. godine u meču sa Sampdorijom.

U toj polusezoni postao je standardan u prvih 11 kod trenera Marina, zabeležio 20 nastupa za prvi tim i postigao dva gola. Udineze otkupljuje njegov ugovor od švajcarske Belincone za 800.000 eura, a mladi Ganijac se u svojo drugoj sezoni u Seriji A u potpunosti adaptirao na italijanski fudbal. Postao je intersantan mnogim velikim fudbalskim klubovima, a Udineze njega procenjuje na čak 30 milona eura.

Asamoa je kompletan vezni igrač po standardima fudbala koji se igra u ovom veku. Poseduje ekplozivan i precizan pas, izuzetno je čvrst i poseduje solidan dribling.

Igrao je i u mladoj reprezentaciji svoje zemlje i na 12 utakmica postigao je četiri gola. Za A selekciju debitovao je i pre dolaska u Italiju. Bio je deo reprezentacije Gane na Kupu afričkih nacija 2010. godine, a zanimljivo je da je nosio dres sa brojem 10, inače rezervisan za dugogodišnjeg kapitena Stefana Apiju, koji je propustio to takmičenje zbog povrede.

Na ovogodišnjem KAN održanom u Kongu bio je standardan u prvom timu, a Gana je poražena u finalu od Egipta. Jedini gol u dresu nacionalne selekcije svoje zemlje postigao je na gostovanju Maliju u kvalifikacijama za SP. Meč je odigrana 7. juna 2009, a Kojin gol bio je pobedonosan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: