Nova vest
Fudbal

Nedelja, 15.07.2018.

19:09

Allez les Bleus – Francuska posle 20 godina na krovu sveta

Fudbalska reprezentacija Francuske osvojila je drugu titulu šampiona sveta, pošto su u finalu u Moskvi pobedili reprezentaciju Hrvatske.

Izvor: PT

Autor: PT

Allez les Bleus – Francuska posle 20 godina na krovu sveta
Foto: Getty Images

"Trikolori" su prvi put postali prvaci sveta čuvene 1998. godine kada su pred domaćim navijačima u borbi za "Sveti gral" pobedili Brazil.

Dvadeset godina kasnije jedan od najmlađih sastava u istoriji uspeo je da dođe najvećeg uspeha koji fudbaler može oseti.

Glavni igrači ovog sastava su tinejdžer Kilijan Mbape (19g), 27-godišnji Antoan Grizman i N'Golo Kante i 25-godišnji Pol Pogba. Nijedan od ovih igrača nije u zenitu karijeri, pogotovo ne Mbape koji je budućnost svetskog fudbala.

Mladi fudbaler Pari Sen Žermena u finalu postigao je gol protiv Hrvatske, čime je postao tek drugi najmlađi igrač koji je dao gol u finalim – najmlađi je Pele (17 godina, 1958).

Ovo je samo potvrda koliki kvalittet imaju fudbaleri Francuske, pošto im je ovo drugi uzastopno finale na velikim takmičenjima jer su pre dve godine igrali meč za titulu na Evropskom prvenstvu.

Ovaj sastav "Trikolora" po godinama dosta je sličan sa onim iz 1998. godine – Zinedin Zidan imao je 25 godina, Lilijam Tiram (26), Tjeri Anri (20), Patrik Vijera (21), dok su oni iskusniji bili Didije Dešan (29), Juri Đorkaef (30)...

Francuska je zasluženo šampion sveta, a Hrvatska iza sebe ima neverovatan fudbal i tamošnja javnost može da bude veoma ponosna na ono što su njihovi igrači pokazali u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu