Nova vest
Tenis

Utorak, 29.09.2020.

20:05

Đoković o drop-šotu, nekorektnom ponašanju i povredi ruke

Novak Đoković je bio zadovoljan partijom pruženom u prvom kolu Rolan Garosa.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Đoković o drop-šotu, nekorektnom ponašanju i povredi ruke
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Najbolji teniser sveta se plasirao u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Mikaelom Imerom.

Ove godine mnogi od Novaka čak i očekuju titulu, iako je konkurencija velika sa Nadalom i Timom, a podsećaju i na sličnosti sa 2016. godinom kada je prvi i jedini put podigao trofej u Parizu.

Tada je sezonu otvorio titulom na Australijan openu, osvojio je i jednu titulu šljaci pred Rolan Garos...

"Ne volim da poredim godine tako, jer je svaka godina drugačija. Drugačija ste osoba, drugačiji igrač, iako dosta toga deluje slično i ima nekih stvari koje mogu da se porede sa 2016. godinom. Sigurno je da imam samopouzdanja, pobedio sam na svakom meču ove godine sem u Njujorku gde sam diskvalifikovan. Ako stalno pobeđujete, samopouzdanje vam konstantno raste", rekao je Đoković posle meča.

Mnogi negoduju što se tiče uslova za igru – sa teškim, sporim lopticama, hladnoćom, velikom vlagom – ali Novaku to ne smeta, naprotiv.

"Uslovi su sigurno drugačiji nego ono na šta smo navikli na Rolan Garosu. Teške loptice, hladno vreme... Ali mislim da to meni odgovara. Uživao sam danas na terenu, mislim da sam igrao veoma dobro. Imao sam male probleme tu i tamo, ali spreman sam metanlno, fizički i emotivno da doguram daleko na turniru i nadam se da ću imati još jednu uspešnu godinu u Parizu. Te 2016. mi se ispunio san, to mi je jedina titula ovde. Dugo sam je čekao, godinama nisam uspevao da napravim taj poslednji korak, tri puta sam gubio u finalima... Taj trenutak me je veoma zadovoljio i čuvam ga duboko u srcu. Nadam se da je ovo 'ta' godina, opet. Da nemam te ciljve ne bih ni bio ovde, moji ciljevi su uvek najviši",
ispričao je sedamnaestostruki Grend slem šampion.

U jednom trenutku videlo se da je osetio bol u ruci, ali – "nema uzbune".

"Sa rukom je u redu sve. Zbog težih loptica malo je odreagovao podlakat, ali ne u onoj meri da može da me spreči da igram, serviram. Osetio sam zategnutost u tom predelu, ali ne i bol koj diže uzbunu".

Novak je na Mastersu u Rimu, koji je osvojio, forsirao igranje drop-šota, a u Parizu se ništa nije promenilo.

"To će biti veoma bitan udarac u ovim uslovima, jer je sve 'teško' i sporo, a igrači na šljaci uglavnom igraju dosta daleko od osnovne linije kako bi sebi dali više prostora jer loptica na šljaci najviše odskače. Sada je odskok dosta manji zbog ovih uslova. Mislim da je to svakako dosta raznovrsan udarac i da je potrebno imati ga i taktički ga pravovremeno koristiti, kako bi se protivnik uvek pitao šta ćete uraditi. Možda sam danas malo preterao, igrao ga više nego što je trebalo, ali mislim da moj protivnik danas konstantno nije znao šta ću uraditi jer sam imao samopouzdanja da odigram praktično bilo koji udarac u bilo kom trenutku. Na šljaci je bitnije nego na bilo kojoj drugoj podlozi igrati taj udarac", objašnjava Đoković.

Posle dugo vremena konačno se najviše priča o tenisu, a ne o koronavirusu, skandalima i "skandalima", politici...

"Naravno da je to nešto što ja želim, da fokus bude na tenisu, kao i svi ostali igrači. Bilo je dosta kontroverza, u Njujorku i ovde, tih situacija sa igračima koji su diskvalifikovani i uklonjni sa turnira, na jedan poprilično nekorektan način. Naravno da je to diglo uzbunu i pobunu u redovima profesionalnih igrača, mnogi su stali u njihovu odbranu, između ostalih i ja. Kada nisi ti direktno u toj situaciji, ako ti nisi neko na koga je uticala tako žustra odluka, pa je teže da to razumeš. Ako si ti direktno učesnik te situacije naravno da je mnogo teže i da ćeš da skreneš pažnju javnosti na te stvari. Ja razumem i Džumhura i Verdaska, promenili su protiv Verdaska to pravilo da igrač koji ako bude pozitivan bude ponovo testiran posle 24 sata. Ima dosta stvari, dosta polemike i to je normalno. Realnost u kojoj se trenutno nalazimo je sve samo ne normalno. Očekujem da ima više tema od samo tenisa, ali naravno da bi tenis trebalo da bude glavna tema uvek", objasnio je srpski teniser.

Što se tiče US opena i dešavanja sa tog turnira, ona su potpuno "arhivirana".

"Uopšte ne razmišljam o Njujorku, na sve to sam praktično zaboravio. Mislim da sam veoma dobro počeo, ne možete bolje početi Grend slem od 6:0 u prvom setu. To mi je i namera, da odmah počnem veoma čvrsto. Igrači u prvim kolima nemaju šta da izgube i možete da vidite da je već bilo par iznenađenja u prvom kolu, Medvedev je ispao... To dosta govori o ovim uslovima, veoma je teško nosiocima od kojih se očekuje da pobede. Mislim da su zato uvodne runde krucijalne", podvukao je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d