FIDE istražuje optužbe Karlsena da je Nimen varao

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je formiranje komisije koja će ispitati optužbe aktuelnog svetskog prvaka Norvežanina Magnusa Karlsena.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Reč je o optužbi da je američki šahista Hans Niman varao, prenose britanski mediji.

Niman (19) je pre nekoliko nedelja u trećem kolu Sinkefild kupa s crnim figurama iznenađujuće pobedio peterostrukog uzastopnog svetskog prvaka Karlsena, koji je bio neporažen u prethodne 53 partije.

Norvežanin se dan kasnije povukao s turnira uz objavu u kojoj je odbio da iznese svoje stavove o tom meču, jer mu navodno prete "velike nevolje". Pojedini mediji su potom objavili da Norvežanin sumnja da američki šahista vara.

Niman i Karlsen su se sastali 15 dana kasnije na Juliju baer kupu na onlajn turniru. Karlsen je kao crni povukao jedan potez, a već nakon Nimanovog drugog se isključio iz prenosa i predao partiju.

Karlsen je početkom nedelje izjavio da veruje da je Niman "varao više nego što je javno priznao". Amerikanac je priznao da je dva puta varao u onlajn šahu, i to kao 12-godišnjak i 16-godišnjak.

FIDE je najavila da će ispitati tvrdnje svetskog prvaka, kao i izjave američkog šahiste u vezi s varanjem na internetu.

"Veće će obezbediti poštenu presudu, štiteći prava obe strane tokom istrage", navodi FIDE dodavši kako će komisiju činiti tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.