Andrejkin i Raport u finalu Gran pri turnira u Beogradu

Finalisti FIDE Gran prija biće Rus Dimitrij Andrejkin i Mađar Ričard Raport.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIDE Gran pri Beograd
Foto: FIDE Gran pri Beograd

Andrejkin je savladao Holanađanina Girija i pridružio se Raportu, koji je ranije bio bolji od Francuza Maksima Vašje Lagrava.

Verovatno je bilo suđeno da se u finalu drugog FIDE Grand Prix turnira sastanu igrači koji se u Beogradu osećaju lepo.

Ričardu Raportu koji već godinama živi u našoj prestonici i koji je do finala stigao još u četvrtak, pridružio se Dmitrij Andrejkin, Rus koji je preko noći zaboravio maltretiranje na putu do našeg glavnog grada, prouzrokovano krizom sa letovima zbog događaja u Ukrajini, čim je seo za tablu u hotelu Crowne Plaza.

U polufinalnom doigravanju Andrejkin je prvu partiju belim figurama sa Anišem Girijem okončao remijem iako su šanse crnog bile malo veće. U drugoj partiji za koju su protivnici imali po 15 minuta plus 10 sekundi po potezu, holandski velemajstor vodio je bele figure i ubrzo je stigao do prednosti koju je postepeno povećavao. Ipak, kada su mnogi očekivali trijumf Girija, Aniš se suočio sa vremenskom oskudicom u kojoj su rivali zamenili uloge. Andrejkin je bio taj koji je kontrolisao situaciju i ubrzo zatim u završnici uspeo da upiše trijumf vredan finala.

Žrebom je odlučeno da u prvoj partiji finala po klasičnom tempu bele figure vodi Dmitrij Andrejkin što znači da će on u subotu od 15h započeti susret prvim potezom.

Finale FIDE Grand Prix turnira biće odigrano po istom sistemu kao i polufinalni mečevi. 90 minuta za 40 poteza + 30 minuta do kraja partije sa dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu, a ukoliko rezultat bude bio 1-1, pobednik turnira će biti određen nakon doigravanja kroz “tiebreak” meč. “Tiebreak” meč počeće sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi pobednik, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi bio proglašen pobednikom, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.