Ruskinja želi da se plasira na osme Olimpijske igre

Poznata gimnastičarka, 43-godišnja Oksana Čusovitina, rekla je da se nada da će uspeti da se kvalifikuje za svoje osme Olimpijske igre, 2020. godine u Tokiju.

Izvor: B92, Beta Rusija
Podeli
Photo by Patrick Smith/Getty Images
Photo by Patrick Smith/Getty Images

Čusovitina je predstavljajući Sovjetski savez, Uzbekistan i Nemačku osvojila zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju, dok je na 15 svetskih prvenstava osvojila sedam odličja, ali želi da nastavi da se takmiči.

Olimpijske igre u Tokiju počeće mesec dana posle njenog 45. rođendana. Njeno prisustvo na velikoj sceni pomaže da se usmeri pažnja, ali i novac, sportskim programima Uzbekistana. Ona je rekla da se ovim ne bavi kako bi njena zemlja dospela u centar pažnje, već je stvar mnogo jednostavnija.

"Ja to radim zato što volim. To radim zbog sebe", navela je Čusovitina.

Ona šest dana u nedelji trenira po dva i po sata. "Mnogo volim gimnastiku i zbog toga sve ovo radim. Zabavljam se", dodala je ona. Čusovitina je u kvalifikacijama na Svetskom prvenstvu u Dohi bila među najboljima u preskoku i mogla bi da se takmiči u finalu.

Ona poslednju deceniju priča o povlačenju, ali o tome je ništa ne pita njen sin Ališer, koji će u novembru napuniti 19 godina.

"On je uvek zabrinut za mene, ali zna koliko volim gimnastiku pa nikada neće reći da ostanem kod kuće. On me podržava", dodala je Čusovitina.

Pohvalila je višestruku olimpijsku šampionku, 21-godišnju Amerikanku Simon Bejls.

"Ona je fenomen koji se rađa jednom u 100 godina", navela je Čusovitina.