Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 19.12.2019.

23:00

Ukrajinskom dizaču tegova oduzeto olimpijsko zlato zbog dopinga

Ukrajinskom dizaču tegova Alekseju Torohtiju oduzeta je zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu i suspendovan je zbog dopinga.

Izvor: B92

Autor:B92

Ukrajinskom dizaču tegova oduzeto olimpijsko zlato zbog dopinga
Foto: EPA/Rainer Jensen EPA

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo je da je Ukrajinac bio pozitivan na zabranjenu supstancu turinabol.

Pozitivan rezultat otkriven je prilikom ponovljenog testiranja najnovijim metodama.

Torohtij je suspendovan na dve godine, počevši od decembra 2018, kada je Međunarodna federacija dizanja tegova saopštila da je Ukrajinac pod sumnjom i privremeno ga suspendovala.

Iranac Navab Nasiršelal će dobiti zlatnu medalju u kategoriji do 105 kilograma, ali tu promenu prvo mora da potvrdi MOK.

Torohtij je prestao da se takmiči posle Igara u Londonu, ali doping slučaj mu je poremetio karijeru sportskog zvaničnika, pošto suspenzija obuhvata i obavljanje funkcija u sportu. On je prethodno bio potpredsednik Ukrajinske federacije dizanja tegova, a imao je funkcije i u Ukrajinskom olimpijskom komitetu i Evropskoj federaciji dizanja tegova.

MOK je 2016. godine odlučio da obavi ponovljena testiranja doping uzoraka sa Igara 2008. i 2012. godine, a od tada je više od 50 dizača tegova diskalifikovano zbog steroida.

Torohtij je peti osvajač zlatne medalja sa Igara u Londonu pozitivan na doping.

MOK je nedavno saopštio da je prisustvo dizanja tegova među olimpijskim sportovima ugroženo zbog velikih problema sa steroidima.

MOK je od toga ipak odustao, nakon što je Međunarodna federacija dizanja tegova obećala da će uvesti stroža testiranja na doping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

22 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d