Prudom: Sistem odgovoran za prevaru

Direktor Tur de Fransa Kristijan Prudom rekao je da Lens Armstrong više nije sedmostruki uzasotpni pobednik najprestižnije biciklističke trke na svetu.

MJIzvor: B92, Beta
Podeli

"Bez iznenađenja smo primili vesti, koje su potpuno logične. Lens Armstrong više nije pobednik Tur de Fransa od 1999. do 2005. Želeli bismo da ne postoji pobednik za taj period. Želimo da te godine budu bez pobednika", rekao je Prudom u Parizu.

Međunarodna biciklistička unija (UCI) usvojila je izveštaj Antidoping agencije SAD (USADA) da se Armstrongu oduzmu titule sa Tura. Prudom je tu odluku pozdravio i ponovio svoje uverenje da ne bi trebalo da se proglašava novi pobednik.

Armstrong je bio treći u trci 2009. godine, ali UCI tek treba da odluči da li će mu oduzeti i taj rezultat.

"Logično je da sve nestane. Ovo je priča o pravom talentu koji je skrenuo sa puta", rekao je Prudom.

Direktor trke kaže da je sistem najodgovorniji za prevaru.

"Nalazimo se u mafijaškom sistemu koji se proteže izvan dopinga i prevazilazi sport. Ovog puta je u pitanju globalna kriza. Armstrongova aura dodiruje svakog, u celom svetu", smatra Prudom.

Vlasnik Tura je kompanija ASO, koja poseduje i najugledniji sportski dnevnik u Francuskoj, Ekip. Upravo je taj list nakon poslednje Armstrongove pobede objavio da je biciklista bio pozitivan na EPO 1999. godine.

Prudom nije direktno odgovorio da li mu je žao što je Armstrongu dozovoljeno da se vrati na trku 2009. godine.

"Tada smo rekli da Armstrong može da se vrati ako bude sledio pravila kao i svi ostali. Tada je antidoping kontrola bila znatno poboljšana", rekao je Prudom.

On je dodao i da se nada da su otkrića USADA veliki korak napred za biciklizam i ocenio da bi Armstrong trebalo da vrati novac od nagrade na Turu.

"Pravila UCI su jasna: kada vozač izgubi titulu, mora da nadoknadi novac za nagrade. Mi bismo najviše voleli da se ništa od ovoga nije desilo", rekao je Prudom.

USADA je pozdravila odluku UCI da se Armstrongu oduzmu titule, ocenivši da je ona ispravna.

"Ova odluka ne može, međutim, sama da očisti biciklizam. Da bi biciklizam zaista krenuo napred i da bi svet znao šta se dešava u tom sportu, neophodno je da se ustanovi komisija za istinu i pomirenje, tako da bi sport mogao da se oslobodi okova prošlosti", navodi se u saopštenju USADA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.