Nova vest
Odbojka

Nedelja, 13.10.2013.

19:02

Istanbul šampion, Brakočević MVP

Srpske odbojkašice Jovana Brakočević i Jelena Nikolić postale su šampionke sveta u klupskoj konkurenciji sa Vakifibankom iz Istanbula.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Šampion Evrope je u finalu Svetskog klupskog prvenstva u Cirihu nadigrao Unilever Volej iz Brazila sa 3:0 (25:23, 27:25, 25:16).

Najzaslužnija za prvu svetsku titulu Istanbula i 52. pobedu u nizu bila je upravo Brakočevićeva koja je sa 23 poena, 3 bloka i asom stigla do MVP priznanja. Drugim mestom na svetu morala je da se zadovolji Brankica Mihajlović.

Brakočevićeva je ušla u istoriju odbojke kao jedina Evropljanka sa četiri MVP nagrade - na Evropskom prvenstvu, u Evropskoj ligi, Ligi šampiona i sada klupskom SP.

Priznanje Brakočevićevoj uručio je predsednik OSS Aleksandar Boričić. Treće mesto osvojil je kineski Gvangdong Evergrande poedom od 3:1 nad domaćinom Vloerom.

Nijanse su delile dva finalna tima u prvom setu koji su bolje otvorile Brazilke sa nekoliko smečeva Sare Pavan i Kerol, ali im je odmah uzvratila Brakočevićeva.

Poenima kapitenke Kirdar Sonsirme Gezde Istanbul je stigao do dva poena prednosti na drugom tehničkom tajmautu, ali Brazilke ostaju u igri do samog kraja seta. U najvažnijim trenucima odgovornost je preuzela Brakočevićeva koja sa dva žestoka smeča donosi set Istanbulu.

U drugom su Turkinje potpuno dominirale, lako stigle do 10:6, ali se Unilever vraća nakon tajm-auta i smanjuje na 16:15. Međutim, taj priključak nije trajao dugo, pa Istanbul stiče tri poena prednosti. U završnici su mirne Turkinje su iz trećeg pokušaja stigli do 2-0 u setovima.

Na sličan način je Istanbul otvorio i naredni, poenima Gezde i First stiže do 8:4, ali očajne Brazilke ostaju u igri nakon što je Mihajlovićeva sjajnim probojem bloka smanjila na 9:7.

Oba tima su se oslanjala na brze akcije kroz sredinu i snažne smečeve iz drugog plana. Brakočevićeva je novim vinerom odvela Istanbul sa 16:11 na drugi tehnički tajm-aut, a nakon njega First moćnim udarcem povećava prednost na 18:11.

Novi tajm-aut Brazilki nije zaustavio Brakočevićevu i njen tim, naša odbojkašica novom raketom ponovo razbija blok rivalki i odvodi Istanbul do ubedljivih 25:16 za 3-0 u setovima i prvi titulu šampiona sveta..

Svetsko klupsko prvenstvo u muškoj konkurenciji na programu je od 15-20. oktobra u brazilskom gradu Betimu. Čast Evrope braniće šampion kontinenta Lokomotiva Novosibirsk iz Rusije, te italijanski Trentino Diatek, koji brani trofej od prošle godine.

Nažalost, neće biti srpskih odbojkaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve