Nova vest
Košarka

Utorak, 05.03.2024.

17:45

Čović: Svaka čast Partizanu

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović govorio na Kopaonik Biznis forumu.

Izvor: B92

Autor:B92

Čović: Svaka čast Partizanu
Foto:FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ

Govorilo se o ulozi sporta u privredi i društvu govorio, ali i problemima finansiranja u sportu, a Čović je govorio o receptu za održivost jednog kluba.

"Drago mi je da je ovoliko intreresovanje. Da krenem od toga kako smo napravili FMP, on nije privatni klub, več udruženje građana u kom su firme bili glavni nosioci finansiranje kluba. To je američki model, u kom dete dođe, ima školu, stan i treninge na jednom mestu. Nismo bili opterećeni rezultatom. Imali smo dobar broj trofeja osvojen sa tom decom. Crvena zvezda nije imao prilveligu da ne bude blokiran, već je ušao u pbokadu i doveden u stečajno stanje. To je zakonski urađeno. Ekonomski fakultet je podelio dugovanje Zvezde po klasama. Izmireno je 11 miliona evra koje je plaćeno. Bilo je založen i grb Zvezde, celog sportskog društav. Plan je trajao tri godine. Paralelno sa tim FMP je preneo prava na Zvezdu, sve po zakonu. Ovo je naša 13. sezona, mi smo svake godine posle Kupa iznosili prihode i troškove. Od države možete da dobijete preko ministarstva ili državnih preduzeća. Sada smo ušli u fazu zbog nekih izajava da nas država kontroliše i treba da nas kontroliše. Došla je budžetska i poreska inspekcija", rekao je Čović.


"Za 12 i po godina, 12 i po sezona, mi smo potrošili 95 miliona evra. Od toga, dobili smo od države 39.250.000 evra, odnosno 41 odsto. Država je bila prisutna zaključno sa sezonom 17/18, nije prelazila 30 odsto, najviše 29 odsto. Dolazi korona, država se angažuje kod svih, 60 odsto, pa na dalje, da bi sada imali 38 odsto. Moram da kažem da uspeh kluba zavisi od budžeta kluba, nijednu sezonu nisam počeo, a da smo imali zatvoren. Nijednu sezonu nismo imali kontinuitet igrača, Zvezda drži rekord o posećenosti u Areni, vodeći računa da mi našemo gledaocima ne stavljamo preskupe cene ulaznica, kao što je to u Nemačkoj, Americi... Možemo koliko možemo. Ove godine se približavamo nekom namirenju od nekih 6.000.000 evra.
Vratili smo se u Arenu, u malu još nismo. Bilo je jako teško, odajem priznanje Patizanu što je u vreme korone odlučio da pređe u Arenu. Svaka čast.".

Čović je potom rekao da je važno kako se gleda na sport.

"Jako je važno da shvatimo kako doživljavamo sport, kao trošak ili investiciju, ja mislim da je sport investicija i to dugoročna, koja može da se isplati, a sport je privredna grana, s tim da treba razlikovati sport i fudbal. U fudbalu ste otišli u religiju"
, rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu