Nova vest
Košarka

Utorak, 28.09.2021.

11:12

Svetislav Pešić selektor Srbije!

Naš trofejni trener Svetislav Pešić novi je selektor muške reprezentacije Srbije, saopštio je Košarkaški savez Srbije (KSS).

Izvor: B92

Autor:B92

Svetislav Pešić selektor Srbije!
Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije doneo veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

Sa reorezentacijom Nemačke je osvojio Evropsko prvenstvo 1993. godine. U klupskoj konkurenciji je osvojio Kup Koraća, Evrokup i Evroligu 2003, dva puta bio šampion Španije i pet puta Nemačke.

Pešić je na mestu selektora zamenio Igora Kokoškova, koji se nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre vratio u NBA ligu kao pomoćni trener u Dalas Meveriksima.

"Meni nije potrebna nikakva promocija. Ja sam uvek spreman da pomognem, a to mogu i na druge načine. Mogu da pomognem, ne samo našoj reprezentaciji, nego ukupno srpskoj košarci", izjavio je Pešić pre nekoliko meseci za "Sportklub".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d