Nova vest
Košarka

Petak, 22.03.2013.

00:39

B92: U Evroligi finalisti F4!

Predsednik ABA Radovan Lorbek odgovorio na zahtev KK Partizan i KK Crvena zvezda da se "rastumači" dogovor iz Luksemburga: u EL definitivno idu finalisti F4!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

B92 je i izvora bliskih ABA ligi, dobio ovaj dopis, koji je već stigao na adrese "večitih" u kome Lorbek konačno saopštava ono što je bila "javna tajna" već nekoliko dana, a to je da će plasman u Evroligu obezbediti finalisti završnog turnira u Laktašima, kao i da Igokea ne zadovoljava uslove za dobijanje B licence.

Odgovor Radovana Lorbeka prenosimo u celosti:

Poštovani,

U skladu sa zahtevom za zvanic
̌no tumačenje ECA-ABA League 2013-14 Euroleague Agreement-a, potpisanog 1. marta u Luksemburgu, koji su zatražili KK Crvena Zvezda i KK Partizan, a nakon dodatnih konsultacija sa ECA obaveštavamo vas sledeće:

S obzirom da je potpuno izvesno da će na kraju ligaškog dela takmičenja KK Igokea zauzeti prvu poziciju na tabeli, kao i da njihova prijavljena arena za sezonu 2012-2013 za takmičenje u ABA Ligi ne ispunjava minimalne uslove za sticanje B Licence po Euroleague Bylaws, za plasman u Euroleague primeniće se tačke 3, stav B, aktuelnog sporazuma.

Direktan plasman u Evroligu u sezoni 2013-2014. obezbediće šampion ABA lige (osvajač Fajnal-for turnira) i finalista Fajnal-fora, dok će pravo u kvalifikacijama ostvariti onaj poraženi polufinalista F4 turnira koji je bolje plasiran u ligaškom delu takmičenja.

Svi klubovi koji ostvare pravo direktnog igranja ili plasman u kvalifikacije za Evroligu u sezoni 2013-14 će u skladu sa Euroleague Bylaws morati da ispune minimalne uslove za B licencu.

Prijavu za izdavanje B licence za igranje u Evroligi za 2013-14 razmatraće ECA koja će nakon uobičajnih provera doneti odluku o njenom izdavanju.

U slučaju da neki od klubova koji je stekao pravo igranja u Evroligi za 2013-14 kroz plasman u ABA ligi ne ispuni minimalne uslove za izdavanje B licence od strane ECA, odluku koji drugi klub će ga zameniti doneće organi ECA u skladu sa Eurolegue Bylaws.

Radovan Lorbek
Predsednik ABA


Nakon ovog pisma, i nedelja nedoumica, sada je konačno jasno na koji način su čelnici Lige rešili situaciju koja je donela ogromnu štetu takmičenju, jer su podsetimo, osim promene pravila o načinu plasmana u EL, dosta dugo bili nedostupni podaci i o tome da Solnok i MZT ne mogu da ispadnu iz lige, jer imaju ugovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
ABA

Barać: Zvezda je veliki favorit

Trener Mege Marko Barać izjavio je da je Crvena zvezda favorit u predstojećoj seriji polufinala plej-ofa regionalne ABA lige, ali je istakao da će njegov tim igrati dobru košarku.

B92.sport

14:25

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu