Nova vest
Košarka

Utorak, 01.09.2009.

22:50

Riki Rubio pojačao Barselonu

18-godišnji Riki Rubio postao je najveće ovogodišnje pojačanje Barselone.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

On je najperspektivniji mladi igrač na svetu, a sa katalonskom ekipom potpisao je šestogodišnji ugovor. Rubio je u Barselonu stigao iz Huventuda, gde je započeo svoju košarkašku karijeru.

On je prošle godine u španskoj ACB ligi igrao samo 25 utakmica zbog povrede, ali je u proseku beležio 9.8 poena, 5.8 asistencija i 2.2 ukradene lopte.

Rubio je prošle godine postao najmlađi košarkaš sa olimpijskom medaljom, pošto je u Pekingu kao član reprezentacije Španije osvojio srebrno odličje. Pored toga, kao član Huventuda prošle godine osvojio je Kup kralja i ULEB kup, a pre toga i FIBA Evrokup.

„Srećan sam što sam potpisao ugovor sa jednim od najboljih timova u Evropi i da ću moći da se takmičim u najboljim ligama. Ovde sam da bih osvajao titule, nedostaju mi ACB i Evroliga“, rekao je Rubio, koji je u Evroligi debitovao sa samo 16 godina.

Rubio je predvodio špansku kadetsku reprezentacijudo titule prvaka Evrope 2006. godine, kada je finalnu utakmicu protiv Rusije završio sa 51 poenom, 24 skokova i 12 asistencija. Španija je posle dva produžetka slavila sa 110:106, a Rubio je pogotkom preko pola terena sa zvukom sirene obezbedio ekstra vreme.

Minesota Timbervulvsi su uzeli Rubija na ovogodišnjem NBA draftu sa pete pozicije, ali će na njegovo angažovanje ipak sačekati.

Barselona je pre Rubio ovog leta dovela: Pita Mikela iz Taukeramike, Bonifesa Endonga iz Unikahe, Terensa Morisa i Erazema Lorbeka iz CSKA Moskve. U timu su ostali: Huan Karlos Navaro, Fran Vaskes, Jaka Lakovič, Luboš Barton, Viktor Sada i Rožer Grimau.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu