Šampionsko slavlje Boston Seltiksa

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

09:04

Default images

Košarkaši Bostona osvojili su 17. titulu u klupskoj istoriji. Seltiksi su u noći između utorka i srede savladali kod kuće Los Anđeles Lejkerse, sa 131:92, i trijumfovali u finalnoj seriji NBA plej-ofa sa 4:2. Kapiten Bostona Pol Pirs proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Pirs je u meču broj 6 postigao 17 poena, ovog puta nije bio najefikasniji ali je zasluženo odneo to priznanje nakon briljantnih partija u duelima sa Lejkersima.

Odlučujuća pobeda Bostona bila je ujedno i njihova najubedljivija u velikom finalu, kao i do sada najubedljivija u mečevima u kojima se odlučivalo o novom šampionu NBA lige.

Sa konačnih 39 poena razlike, generacija predvođena Pirsom, Garnetom i Alenom oborila je rekord postavljen pre čak 43 godine, a koji je pripadao takođe Bostonu. Seltiksi su 1965. godine savladali upravo Lejkerse, 129:96, u petom meču NBA finala.

Ovo je prva titula za veliku trojku Bostona. U odlučujućem meču, Garnet je zabeležio 26 poena i 14 skokova. Alen je postigao 26 poena, a Pirs 17, a fantastičnu partiju pružio je i Rondo, koji je upisao 21 poen, 8 asistencija, 7 skokova i 6 ukradenih lopti.
AP
Na drugoj strani, Kobe Brajant, MVP lige, zabeležio je 22 poena, uz šut iz igre 7/22. Farmar je postigao 12, Odom 14, Gasol 11, a Radmanović 6 poena.

Brajant je pogodio prva 4 od 5 šuteva, ali je vezao 7 promašaja protiv odbrane Bostona koja je tokom većeg dela meča bila besprekorna. Na drugoj strani, Seltiksi su, izuzimajući prvu četvrtinu, u svim ostalim periodima ubacili preko 30 poena, uključujući i 42 u poslednih 12 minuta.

Meč je prelomljen već u drugoj četvrtini, kada su domaći imali prednost od 58:35, a Garnet već tada imao 17 poena. Boston se u tim trenucima poigravao sa gostima iz Los Anđelesa. Četvrtinu su rešili sa 34:19.

Za razliku od meča broj 2 kada su Lejkersi smanjili na samo dva razlike, Seltiksi se ovog puta nisu zaustavljali, a šampionsko slavlje počelo je već posle tri četvrtine. Boston je imao +29, a trener Dok Rivers ubrzo zatim je izvukao Garneta, Pirsa i Alena iz igre. Velika trojka Bostona dočekala je finiš meča u zagrljaju sa trenerom, da bi

Samo 12 meseci nakon sezone u kojoj su zabeležili samo 24 pobede Seltiksi su vratili šampionsko slavlje u Boston. Ovo im je prva titula u poslednje 22 godine, a na poraženoj strani ponovo su Lejkersi, koji su dobili samo 2 od 11 finalnih serija protiv Bostona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: