Šakil u Finiksu, Merion u Majamiju

Izvor: B92, zvanicni sajt SAD
Podeli

Šakil O'Nil ima novi dom. Finiks Sansi su doveli 14-strukog Ol-stara iz Majamija u zamenu za Šona Meriona i Markusa Benksa. O'Nil je prošao medicinske testove, pa je čitav posao veoma brzo završen.

"Šakil je pobednik. On je pobednik i nije bio zadovoljan igrajući za Majami, tim koji se ponovo gradi. To nije bila dobra situacija za njega. Mi osećamo da će se on dobro uklopiti u našu grupu momaka i da će to biti pravi miks", rekao je generalni menadžer Sansa Stiv Ker.

"Kada se pojavila mogućnost da dovedemo Šeka pomislio sam da je to dobra stvar za naš tim, a zašto ne bi radili dobre stvari za Sanse. Svi postavljaju pitanje, da li je on u dobroj formi, a mislim da će pravi odgovor dobiti do kraja ove sezone", rekao je trener Sansa Majk D'Antoni.

O'Nil se trenutno oporavlja od povrede, a definitivno je da je njegova forma u padu. U Finiksu on bi trebalo da se fokusira na odbranu i skokove, kako bi Amari Stodemajer mogao konačno da zaigra na svojoj poziciji krilnog centra.

Dovođenjem O'Nila, Sansi su napravili veliku promenu u sastavu. Stigao je igrač sa četiri NBA titule, ali da li je on pravi pogodak? O'Nil ima 36 godina i nije preterano brz, dok se filozofija igre Sansa svodi na visoki tempo i šut do sedme sekunde napada.

"To je veoma smešna situacija. Prvo nam svi pričaju da ne možemo da pobeđujemo bez centra, a sada da ne možemo da pobeđujemo sa centrom. Setite se "Šoutajm" Lejkersa, kada je 40-godišnji Džabar trčao iza prve linije. Ako Šek uhvati loptu i doda, mi smo pobegli. On ne mora da ide u napad, mi ćemo brzo završiti akciju", tvrdi D'Antoni.

Odbrana Sansa uvek je dovođena u pitanje u poslednjih nekoliko godina. O'Nil će biti pravi odgovor za Tima Dankana, Pau Gasola, Endrua Bajnama i Karlosa Buzera.

O'Nil ove sezone postiže u proseku 14.2 poena, što je njegov najlošiji rezultat u karijeri, a odigrao je samo četiri utakmice u poslednjih mesec dana. Takođe preostalo mu je 40 miliona dolara u naredne dve godine ugovora.

Merion je prošlog leta zatražio trejd pošto je klub odbio da potpiše trogodišnji ugovor vredan 60 miliona dolara. Takođe nije bio zadovoljan što je u prošlim sezonama veća pažnja u Finiksu bila usmerena prema Stivu Nešu i Amariju Stodemajeru. 29-godišnji Merion je jedan od najatraktivnijih krilnih igrača u ligi. Igrao je na četiri Ol-star utakmice, a u narednoj sezoni trebalo bi da zaradi 17.8 miliona dolara. 26-godišnji Benks je bio rezerva Stiva Neša. On ima još tri godine ugovor ukupne preostale vrednosti od 13.4 miliona dolara.

strana 1 od 10 idi na stranu