Nova vest
Fudbal

Petak, 24.03.2023.

19:45

Tadić napravio razliku, Samardžić debitovao – Srbija pobedom krenula po EURO

Fudbaleri Srbije savladali su Litvaniju rezultatom 2:0 (1:0), na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine.

Izvor: MT

Autor: MT

Tadić napravio razliku, Samardžić debitovao – Srbija pobedom krenula po EURO
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prvu pobedu "orlovima" u okviru grupe G doneli su Dušan Tadić u 16, odnosno Dušan Vlahović u 53. minutu utakmice.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija opravdali su ulogu velikog favorita u duelu sa selekcijom koja na poslednjih 13 mečeva zna samo za jedan trijumf – i to nad San Marinom.

Znala je Srbija i za bolje partije, lepršaviju igru, ali je i ovo bilo sasvim dovoljno da se ostvari pobeda pred put u Podgoricu.

Svoj debi na ovom meču ostvario je i Lazar Samardžić, koji je u igru ušao sa klupe umesto kapitena Tadića, a traku je preuzeo Mitrović, a potom i Sergej Milinković-Savić.

Naša reprezentacija će u ponedeljak od 20.45 gostovati Crnoj Gori, koja je ranije u toku dana bila bolja od Bugarske u Razgradu (1:0).

Trebalo je našim reprezentativcima malo vremena da se zagreju u duelu sa autsajderom, Litvanijom.

Prvi šut ka golu gostiju uputio je Dušan Vlahović u 14. minutu, da bi ubrzo, u 16. Srbija stigla do vođstva.

Bila je to lepa akcija domaćih. Mitrović se lepo otvorio, prihvatio loptu od Grujića, a onda je samo produžio do Kostića.

Filip je u svom stilu podigao glavu, zavrnuo na povratnu usamljenom Tadiću, koji je svojom levicom savladao Bartkusa.

Vođstvo kao da je Piksijevim izabranicima dodatno podiglo elan, tako da su nastavili sa pritiskom na gol Litvanije.

Ipak, u 28. minutu, gosti su mogli da šokiraju "Marakanu" preko Paulauskasa, koji je sa desetak metara šutirao iz okreta, ali je lopta otišla pored stative.

Nije ova prilika Litvanaca pokolebala našu selekciju, koja je ponovo zapretila – Vlahović i Mitrović su probali glavom da postignu pogodak.

Ubrzo je i Marko Grujić pogodio stativu, tako što je skrenuo loptu posle šuta Živkovića, ali mu je u toj situaciji nedostajalo i malo sreće.

Napadi Srbije u finišu poluvremena nisu bili toliko opasni, lopta jeste doduše uglavnom bila u blizini gola Litvanije, ali promene rezultata do pauze nije bilo (1:0).

Litvanci su prvi pripretili u nastavku, posle polukontre, pravo u Vanju šutirao je Jankauskas.

Kazna je stigla u 53. minutu, kada je Dušan Tadić zabeležio asistenciju za Dušana Vlahovića.

Kapiten Srbije je dobio loptu na levoj strani od Mitrovića, a onda bez gledanja, poslao loptu u peterac, odakle je Vlahović pogodio mrežu gostiju i postigao 11. gol u reprezentativnom dresu.

Nešto kasnije je mesto na terenu ustupio Sergeju Milinković-Saviću, a u igru su ušli i debitant Samardžić, kao i Ivan Ilić.

Došlo je i do blagog opuštanja u redovima Srbije, a u tim momentima istakao se Vanja Milinković-Savić, koji je zaustavio pokušaje Černiča i Novikovasa.

Većih uzbuđenja do kraja susreta nije bilo, te je Srbija rutinski sačuvala prednost i pobedom započela pohod na EURO, na kojoj je nije bilo od 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

320 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d