Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.10.2020.

15:33

"Bura" u Premijer ligi: Promene posle kojih ništa neće biti isto

Fudbalski klubovi Mančester junajted i Liverpul su predložili velike promene u engleskom fudbalu.

Izvor: LN

Autor: LN

Photo by Michael Regan/Getty Images

Premijer liga je za predloge Junajteda i "redsa" rekla "da bi mogli da imaju štetne posledice na fudbal".

Predlog je nazvan "Projekat šire slike" (Project Big Picture) i pre svega se tiče načina na koji se finansiraju klubovi u engleskom fudbalu.

Najbitnije stavke predloga su ukidanje Komjuniti šilda i Liga kupa, kao i smanjivanje broja ekipa u Premijer ligi sa 20 na 18.

Predsednik Engleske fudbalske asocijacije (EFL) Rik Peri je javno podržao premijerligaše, a Premijer liga je zbog toga rekla "da je razočarana".

Pored pomenutog, predlaže se i sledeće:

Specijalni status za devet klubova koji su najduže u PL ('velika šestorka' plus Everton, Vest Hem i Sautempton).

Šest od pomenutih devet klubova mora da glasa 'za' kako bi došlo do neke predložene velike promene

Momentalna kompenzacija EFL-u (koji čine Čempionšip, Liga 1 i Liga 2) u visini od 250 miliona funti, u koje je uključena pomoć zbog koronavirusa

Klub koji završi na 16. mestu Premijer lige (ako liga ima 18 klubova) ide u plej-of Čempionšipa umesto šestoplasiranog tima drugog ranga

Premijer liga će morati da isplaćuje 25 odsto svoje zarade godišnje Engleskoj fudbalskoj ligi

Liverpul i Mančester junajted su već otpočeli pregovore sa ostalim klubovima "velike šestorke" – Mančester sitijem, Totenhemom, Arsenalom i Čelsijem – i očekuju da se uskoro dođe do dogovora.

Ovoliko drastičnu promenu strukture prvi su predložili Liverpulovi vlasnici, Fenvej sports grupa, još 2017. godine, a sve je sada ubrzano zbog situacije sa kovidom-19.

Ova promena bi takođe svu moć u Premijer ligi praktično prebacila u ruke najvećih klubova, finansijski bi pomogla niželigašima, ali ostaje nejasno da li bi im pomogla sa sportske strane.

Pored pomenutih 250 miliona funti za EFL i Fudbalska asocijacija Engleske bi "profitirala" poklonom od 100 miliona.

"Ovo bi doprinelo dugoročnoj održivosti svih naših klubova. Smanjilo bi razliku između ekipa iz Čempionšipa i Premijer lige. Ukinuli bi 'padobranske' isplate koje prave ogromnu razliku unutar Čempionšipa. Takođe, postoji i kratkoročni paket pomoći", rekao je predsednik EFL Rik Peri i dodao:

"Ovo je verovatno najveća ideja još od formiranja Premijer lige. Što se tiče rebalansiranja naše igre, izjednačavanja uloga za sve i obezbeđivanja finansijske strukture u piramidi – za nas je ovo veoma privlačna ponuda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu