Nova vest
Fudbal

Utorak, 09.06.2020.

10:00

Štrajk fudbalera u Čačku: Ni dobar dan nam nisu rekli; Ovo nije politički potez

Bivši fudbaleri Fudbalskog kluba (FK) Borac iz Čačka i dalje štrajkuju glađu ispred zgrade lokalne Skupštine zahtevajući isplatu zaostalih zarada.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Štrajk fudbalera u Čačku: Ni dobar dan nam nisu rekli; Ovo nije politički potez
Foto: RINA

Oni su štrajk započeli u utorak oko 19h i prema rečima predsednika Sindikata profesionlanih fudbalera Nezavisnost Mirka Poledice, noć su proveli ispred zgrade Skupštine.

Poledica je rekao agenciji Beta da im se još niko od nadležnih iz lokalne vlasti u Čačku nije obratio i da su u ujutru prošli pored njih, kada su dolazili na posao, a da im se nisu obratili.

"Ni dobar dan nam nisu rekli. To je još više iritiralo fudbalere koji štrajkuju i oni su odlučni da nastave dalje. Ako državu nije sramota da tako tretira sportiste, onda ni nas nije sramota da štrajkujemo", rekao je Poledica.

U štrajku je oko 25 bivših fudbalera medju kojima je, pored fudbalera čačanskog Borca i nekolilko fudbalera FK Jagodina koji su rekli da podržavaju čačanske fudbalere jer je njihova situacija identična.

Oni traže da im lokalna samouprava Čačka isplati iz gradskog budžeta zaostale zarade, koje im nisu isplaćene dok su igrali u FK Borac.

Pročitajte još Matić podržao štrajkače: Vreme je da FSS reaguje

Prema rečima fudbalera koji su u štrajku isplatu zarada traže od Grada jer su lokalni funkcioneri bili članovi Uprave FK Borac, a Grad Čačak je godinama unazad učestvovao u finansiranju kluba novcem iz gradskog budžeta.

"Ne bavimo se politikom, nikoga ne podržavamo, ni vlast ni opoziciju, ovde smo došli kao gradjani da kažemo istinu, a ta istina mnogo boli", rekao je Poledica.

FK Borac iz Čačka ugašen je krajem jula 2019. godine, posle 93 godine postojanja, nakon čega je preregistrovan u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta FK Provo iz Vladimiraca i prelaskom u niži rang takmičenja.

Poledica je ocenio da je aktuelna lokalna vlast u Čačku najodgovornija što je ugašen FK Borac sa tradicijom dugom 93 godine.

"Iskoristili su i prevarili fudbalere",
rekao je Poledica.

"Ne tražimo ništa što nam ne pripada"

Ovo je prvi štrajk glađu zabeležen u istoriji ovog sporta, a igrači kažu da su bili prinuđeni na radikalan potez, jer nisu naišli na razumevanje uprave kluba.

"U FK Borac sam igrao 18 meseci, i za sve to vreme primio sam samo tri plate, a slično je bilo i sa mojim saigračima. Nakon tog perioda, bio sam prinuđen da odem iz Čačka jer više nisam video nikakvu perspektivu. Tadašnji rukovodioci svesno su nas prevarili i doveli bez namere da nas plate. Svi mi imamo pravosnažne presude na kojima stoji cifra koliko se kome novca duguje. Ovo nije politički potez, mi ne podržavamo nikoga, mi samo želimo da naplatimo ono što smo pošteno zaradili, jer smo ostavljali i srce i snagu na terenu", izjavio je Miloš Marković, nekadašnji fudbaler crveno belih koji je iz Borca otišao 2018. godine.

Fudbaler, Aleksandar Stojimirović, ističe da FK Borac nije jedini i da slične probleme imaju igrači još nekoliko klubova u Srbiji.

Kako je istakao, momci koji su se odlučili za štrajk glađu u Čačku žele na ovaj način da skrenu pažnju na sve muke i peripetije koje imaju oni što se profesionalno bave fudbalom i da se izbore za svoje, ali i interse svih njih.

"Naše karijere su jako kratke, vrlo često se završavaju i pre roka zbog brojnih povreda, zato je jako bitno da imamo redovna primanja. Od prvih treninga smo navikli na fer igru i borbu, zato sada ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da smo izigrani i da su naš trud i ulaganja bili uzaludni. Želimo da budemo shvaćeni na pravi način, ne tražimo ništa što nam ne pripada, već samo ono što nam je obećano", kazao je Stojimirović za agenciju RINA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu