Nova vest
Fudbal

Petak, 12.07.2013.

19:04

In memoriam: Branko Klenkovski

Posle duge i teške bolesti, u Beogradu je u petak u 67. godini života preminuo bivši fudbaler Crvene zvezde Branko Klenkovski.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Rođen je 25. septembra 1946. godine u Beogradu. Na Marakanu je stigao 1965. godine kao omladinski reprezentativac i jedan od najtalentovanijih odbrambenih igrača Jugoslavije.

Za najtrofejniji srpski klub odigrao je 400 utakmica i postigao je 33 gola. Igrao je u periodu od 5. septembra 1965. do 14. maja 1974. i bio član generacije koju je predvodio Miljan Miljanić.

Za prvi tim crveno-belih Klenkovski je debitovao u sezoni 1965/66, kada je na 13 prvenstvenih utakmica postigao jedan gol. Bila je to jedna od lošijih sezona u istoriji kluba.

Nakon toga došlo je do smene generacija. Šekularac, Bora, Durković, Popović i ostali premašili su svoj fudbalski zenit, dok mlade nade Džajić, Aćimović, Mihajlović još nisu bili spremni za velika fudbalska dela. Tako je došlo do spoja mladosti i iskustva što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Klenkovski je "iskoristio" smenu generacija da se ustali u prvom timu i izbori za status standardnog prvotimca. Trener Miljan Miljanić imao je puno poverenje u mladog štopera, a ovaj mu se odužio fenomenalnim partijama i zavidnom efikasnošću.

Takođe, bio je akter čuvenog polufinala Kupa šampiona iz 1971. godine protiv atinskog Panatinaikosa.

Karijeru je okončao u zrenjaninskom Proleteru u sezoni 1977/78. Za devet sezona koliko je nosio Zvezdin dres, osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije i tri nacionalna Kupa.

Komemoracija povodom smrti Branka Klenkovskog biće održana u ponedeljak, 15. jula, u Lav medija centru na stadionu Crvene zvezde sa početkom u 10 časova i 30 minuta, a sahrana istog dana u 13 časova na groblju Orlovača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu