Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.05.2009.

23:15

Šahtjor osvojio poslednji UEFA kup

Fudbaleri ukrajinskog Šahtjora osvojili su UEFA kup, pobedom u finalu u Istanbulu nad nemačkim Verderom sa 2:1, posle produžetaka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Gol odluke postigao je Brazilac Žadson u 97. minutu. Nakon 90 minuta bilo je 1:1. Šahtjor je poveo u 25. minutu preko Luiza Adriana, a izjednačio je Naldo, 10 minuta kasnije.

Meč su obeležile greške golmana. Šahtjor je igrao odlično, stvarao bolje šanse, a nagrada je stigla već u 25. minutu, kada je Adriano zatresao mrežu Verdera.

Ipak, 10 minuta kasnije, nemački tim je stigao do izjednačenja, kada je golman Šahtjora Andrej Pjatov nespretno reagovao i sproveo loptu u svoju mrežu posle slobodnog udarca Nalda sa preko 20 metara. Šansu do odmora imao je i Levandovski, ali je Vize odličnom reakcijom sprečio drugi gol Šahtjora.

U drugom poluvremenu ekipe su igrale oprezno, najbolje šanse pripale su Žadsonu sa jedne, odnosno Pizaru sa druge strane, da bi produžeci doneli mnogo uzbudljiviji fudbal.

Trenutak odluke bila je još jedna greška golmana. Ovaj put, krivac je bio Tim Vize, kome je lopta prošla kroz ruke posle udarca Žadsona po zemlji u 97. minutu.

Brazilac je tako doneo Šahtjoru prvi evropski pehar, iako su se Nemci na trenutak ponadali da će se izvoditi penali nakon što je Klaudio Pizaro zatresao mrežu Šahtjora u nadoknadi vremena, a sudija poništio gol zbog prekršaja.

Igor Duljaj je odigrao poslednjih 8 minuta produžetaka, dok Duško Tošić na drugoj strani nije ulazio u igru.

To je prva evropska titula za Šahtjor i prvi evropski trofej za jedan ukrajinski tim od raspada SSSR-a. Tim Mirčee Lučeskua takođe je poslednji osvajač UEFA kupa, pred njegovo preoblikovanje u Evropa ligu. UEFA kup osnovan je 1971. godine umesto Kupa sajamskih gradova, a od sledeće sezone igraće se Evropa liga, takmičenje koje je po formatu slično Ligi šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve