Nova vest
Fudbal 62

17.5.2024.

20:33

Partizan spasao sezonu – Severina doneo kvalifikacije za Ligu šampiona

Fudbaleri Partizana savladali su kao gosti Čukarički 1:0 i obezbedili drugo mesto kolo pre kraja Superlige, automatski i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Strelac jedinog gola za goste danas bio je Ksander Severina u 55. minutu, ali je najzaslužniji za ovakav ishod bio golman Partizana Aleksandar Jovanović, po ko zna koji put ove sezone najbolji u timu Partizana.

Čuvar mreže crno-belih je sa tri-četiri intervencije spasio svoj tim u prvom poluvremenu, bio je bez ikakve dileme najvažniji adut tima iz Humske, koji je daleko bolje odigrao u nastavku, kada je i pečatirao triumf i drugo mesto.

"Moram još jednom da spomenem Acu Jovanovića, sjajno je opet branio, odbranio tri-četiri šanse u prvom poluvremenu", pohvalio je trener gostiju Albert Nađ svog najpouzdanijeg igrača ove sezone za bravure u najkritičnijem periodu meča po goste.

Starsport

Pretposlednje kolo donelo je ne samo rasplet u borbi za drugo mesto, koje je na kraju Partizan odbranio i zbog činjenice da je u isto vreme u Lučanima TSC poražen od Mladosti 2:0.

Vest dana ipak je da će u Evropu naredne sezone i kragujevački Radnički, prvi put u istoriji, što mu je već danas omogućio Partizan pobedom protiv Čukaričkog koji je bio jedina preostala pretnja po tim Feđe Dudića za ostvarenje davnašnjeg sna.

U poslednjem kolu Partizan će ugostiti kragujevački Radnički, dok Čukarički igra protiv Zvezde.

Da su bili samo malo snalažljiviji pred golom Partizana "brđani" bi se do poslednje runde borili za mesto koje vodi u Evropu, ovako mogu samo da žale za propuštenom šansom, preciznije rečeno propuštenim šansama.

Jovanović je u prvom poluvremenu odbranio tri udaraca Đorđu Ivanoviću, pokazao je klasu u tim situacijama rođeni Nišlija koji je verovatno najviše zavredeo pažnju najvećeg sportskog sina Niša - Dragana Stojkovića Piksija.

Selektor Srbije je sa svojim saradnicima Goranom Đorovićem i Bratislavom Živkovićem gledao meč na Banovom Brdu i mogao je da vidi najbolju verziju potencijalnog aduta među stativama za Euro.

Starsport

Partizan je, dakle, isključivo zahvaljujući Jovanoviću i nikom drugom, "preživeo" prvo poluvreme i udare Čuke, a u drugom je to već bilo bolje izdanje gostiju - energičnije, kvalitetnije i konkretnije.

Nisu, doduše, crno-beli (danas crni) nadirali u talasima u nastavku, daleko od toga, ali su agresivnijim pristupom češće terali protivničke igrače na greške. Iz jedne takve došlo je i do gola.

Presing Kovačevića duboko na polovini Čukaričkog je dao rezultat - lopta je došla do Zahida, ovaj je odmah prebacio do Severine koji je bio nepogrešiv. Usledio je udarac levom nogom i lopta se našla u mreži Samurovića.

Bio je to osmi gol Holanđanina ove sezone.

Čukarički je do kraja imao jednu, i to kakvu priliku za gol - najbolju na utakmici.

Kovačević se tada istakao na crti posle udarca Ivanovića, no lopta je pala pred noge Tošiću, a ovaj promašio sve u situaciji iz koje je to teško da se postigne.

Ostali su uzdasi na Brdu...

Pokušao je trener domaćih do kraja uvođenjem Tedića i Pavkova, pre toga i Bojice Nikčevića da izvrši jači pritisak na defanzivu gostiju. Nađ je u međuvremenu odgovorio "cementiranjem" odbrane sa Saničaninom i Šćekićem, a tako zgusnuti odbrambeni zid gostiju ipak je nadjačao pojačanu ofanzivu "brđana" i izdržao do kraja.

Partizan je pobedio i prekinuo niz od tri vezana poraza na Brdu, i ono najvažnije: završiće sezonu na drugom mestu Superlige.

Crno-beli su spasili sezonu!

Starsport

Superliga (plej-of), 36. kolo

Četvrtak
Napredak - Crvena zvezda 0:4 (0:3)
Knežević 8, Sremčević 42, 68, Katai 45+1
Radnički 1923 - Vojvodina 0:0

Petak
Čukarički - Partizan 0:1 (0:0)
Severina 55

Mladost - TSC 2:0 (1:0)
Veličković 14, Varjačić 54


Meč na Banovom Brdu mogli ste pratiti uz B92.sport u LIVE BLOG-u.

Završeno

17:34

Severina 55
  ČUK   PAR  
  0 : 1  

20:40

Kraj - Partizan je u kvalifikacijama za Ligu šampiona

To je crno-belima donela pobeda na Banovom Brdu, ali i poraz TSC-a u Lučanima (0:2).

Ekipa iz Humske je kolo pre kraja obezbedila drugo mesto samim tim i plasman u kvalifikacije najjačeg evropskog takmičenja.
 

20:29

90'+5 Crveni karton za Docića

Kao poslednji irgač Docić je oborio Baždara, Simović mu pokazuje direktan crveni karton.

20:27

90+2' Nađ cementira defanzivu

U igri su Šćekić i Saničanin, na klupu idu Natho i Kalulu.

U međuvremenu je završen meč Mladosti i TSC-a, domaći su dobili 2:0 i tako pomogli da Partizan ovde i sa remijem potvrdi drugo mesto.


 

20:26

90' Pet minuta nadoknade

Toliko nade za domaće i toliko Partizan deli od overe druge pozicije na tabeli.

20:24

90' Intervencija Jovanovića

Otklonio je još jednu pretnju golman Partizana. Nikčević je ubacio na peterac ka Pavkovu, bio je brži od Antića, ali je Jovanović sprečio da lopta dođe do napadača domaćih.

20:22

88' Baždar u igri

Mladi napadač Partizana menja Severinu, koji je prethono, u kontri, tukao preko gola. I da je pogodio mrežu ne bi se važilo, jer je sviran ofsajd.

Dva minuta do kraja regularnog vremena.
 

20:20

86' Pavkov u igri

Sada će domaći napasti crno-bele sa dvojicom klasičnih napadača, uz Tedića je na terenu i Pavkov, koji će pretiti gostima u samom finišu meča.

Izašao je Miladinović. Slab doprinos danas strelca 11 golova ove sezone.

Partizan čuva prednost koju je u 55. minutu doneo Severina.
 

20:16

82' Jovanović na visini zadatka

Nova sigurna intervencija golmana Partizana, bio je pribran posle udarca igrača Čukaričkog koji se ubacio na drugoj stativi - novgom je Jovanović spasio svoju mrežu.

 

20:13

81' Tedić u igri

Treća izmena kod domaćih, Tedić će pokušati da pojača pritisak na poslednju liniju Partizana.

Melo je izašao.
 

20:11

Severina matira odbranu Čukaričkog
Starsport

20:08

76' Dve izmene kod domaćih

Bojica Nikčević na terenu, izašao je Luka Adžić.

Pokušaće Bojica da se proslavi ponovo - posećamo da je bio strelac pobedonosnog gola u prethodnom duelu dva tima na Brdu.

Izašao je i Sisoko kod Čuke.
 

20:07

73' Dvostruka izmena Nađa

Nikolić i Goh su ušli, izlaze Saldanja i Zahid.

20:04

69' Neverovatan promašaj Tošića

Koliko sreće za Partizan...

Spasili su se crno-beli ni sami ne znaju kako. Kovačević je sebi prilepio etiketu junaka, pošto je telom na gol-liniji zaustavio loptu posle udarca ŽIvanovića, a onda je Tošić nakon odbitka - za nevericu svih na stadionu - sa pet metara promašio čitav gol.
 

20:01

Ovako je Partizan poveo na Brdu

19:59

65' Čukarički posustao

Potpuno drugo lice domaćih u odnosu na prvo poluvreme. Bez šanse su igrači Čuakričkog u nastavku. Partizan vodi i čini se da i kontroliše situaciju na terenu. 

19:54

60' Umalo 0:2

Saldanja se našao u šansi, pala mu je lopta na glavu posle dugog leta, ipak nije Brazilac izveo najbolji udarac, kao da je samo okrznuo čelom pa je Samurović to lako ukrotio.

Saldanja je bio samo nekoliko metara od gola.

Energičniji Partizan u nastavku.
 

19:53

Pazi, snima se
Starsport

19:51

55' Paritzan vodi!

Strelac je Severina, pogodio je mrežu Čukaričkog udarcem po zemlji - golman domaćih Samurović se nije snašao pošto je lotpa zakačial jedngo igrača iz defanzive domaćih.

Osam golova Severine ove sezone.

Partizan sa ovim rezultatom ima kvalifikacije Lige šampiona u rukama.
 

19:48

Saldanja "u sendviču"
Starsport

19:45

TSC primio i drugi gol

Nove dobre vesti za Partizan iz Lučana, gde je Mladost postigla drugi gol i vodi 2:0 protiv direktnog rivala crno-belih u borbi za drugo mesto, ekipe TSC-a.

 

19:43

48' Sporna situacija

Simović je pustio da se igra nastavi nakon starta Kovačevića na Ivanoviću u situaciji kada je bio poslednji irgač odbrane. Napadač Čuke je ostao na zemlji, ukazuje mu se pomoć, zbog čega je meč u prekidu.

Ostaje samo pitanje je da li je Kovačević prvo pokupio loptu, pa nogu Ivanovića.
 

19:40

Počelo je drugo poluvreme

I ono je krenulo sa malim zakašnjenjem kao i prvo, čekalo se da gosti izađu iz svlačionice.

19:21

Poluvreme!

Bez golova posle 45 minuta.

Čukarički bolji, konkretniji, 5:2 je u šutevima ka golu rivala. Partizan gotovo bezopasan.

Jovanović ponovo briljira.
 

19:20

45' Neverovatni Jovanović

Ofsajd je sviran, ali u momentu kaa je Ivanović izašao pred Jovanovića, a ovaj mu rukometnom intervencijom odbranio, to nisu znali ni jedan, ni drugi.

Nesavladiv je golman Partizana.
 

19:19

43' Kalulu izblokiran

Vukašin Jovanović se isprečio pred Kaluluom, koji je šutirao iskosa sa sedam-osam metara. Severina je prethodno nabacio loptu pred gol domaćih.

Moguće i najopasnija situacija po Čukarički.

19:16

TSC gubi

U međuvremenu dobre vesti za Partizan iz Lučana - tamo TSC gubi 1:0 od 15. minuta.

Crno-beli bi i u slučaju lošeg rezultata na Brdu ostali na drugom mestu, ako rezultat u Lulanima ostane na snazi.
 

19:12

38' Žestok duel Saldanje i Jovanovića

Brazilac je laktom u lice pogodio defanzivca domaćih, obojica su pali potom. Defanzivac Čukaričkog traži od Simovića da Saldanji pokaže karton (ovaj već ima žuti), pokazuje rasečenu usnu, međutim glavni arbitar mu nije uslišio želju - dodše Čuka je dobila loptu.

19:06

32' Partizan bezopasan

Ali zato Čukarički navaljuje, u najvećem broju akcija preko Ivanovića. Sada je najopasniji igrač domačih probio pored Filipovića, uposlio Vinisijusa, čiji je udarac izblokiran.

Čukarički je dobio korner, potom još jedan, nakon kojeg je usledio centaršut Ivanovića i pokušaj glavom Adžića - još jedna dobra šansa za domaće.
 

19:03

Piksi prati meč
Starsport

19:00

25' Jovanović briljira

Nove odbrane golmana Partizana, ponovo je bio bolji u duelu sa Ivanovićem tako da je sada 3:0 za čuvara mreže gostiju protiv nekadašnjeg ofanzivca crno-belih.

U izuzetnoj je formi Jovanović, reprezentativnoj.
 

18:56

23' Ovusu umalo da se proslavi

Agresivan je bio Ovusu na dvadesetak metara od gola domaćih, pritiskom na igrača Čuka sa loptom uspeo je da osvoji posed, potom je šutirao sa ruba kaznenog prostora  i poslao loptu tik iznad bližeg ćoška gola "brđana".

18:54

20' Žuri karton za Saladnju

Neoprezan start Brazilca nad Tošićem, Simović mu pokazuje žuti karton. Negoduje napadač Partizana kod glavnog arbitra, pokazuej da mu je to prvi start danas međutim sudija iz Lovćenca je dosledan u poštovanju pravila.

18:53

Kalulu u akciji
Starsport

18:48

14' Jovanović spasio goste

Nova šansa za Čukarički, ukazala se Ivanoviću koji je bio iskosa sa leve strane, šutirao je "iz prve" ali je sjajno intervenisao najbolji igrač Partizana ove sezone golman Aleksandar Jovanović.

Sprečio je čuvar mreže gostiju siguran pogodak Čukaričkog.
 

18:47

13' Pretnja domaćih

sada iz kornera preko Adžića, ni odbranili su se igrači Partizana. Bolji početak ekipe Čukaričkog.

18:42

7' Velika šansa za Čukarički

Nije je iskoristio Vinisijus, iako je bio sam pred Jovanovićem. U poslednji čas Kovačević je postavio nogu i izblokirao udarac bivšeg saigrača.

Mnogo sreće za Partizan.
 

18:36

Utakmica je počela sa 5 minuta kašnjenja

Partizan je u crnim, Čukarički u belim dresovima.

18:21

18:13

Dva meča već odigrana

U četvrtak, Zveza je kao gost savladala Napredak 4:0, dok su u mnogo važnijem meču Radnički Kragujevac i Vojvodina odigrali bez golova.

17:44

Partizan na mestu gde nije pobedio tri godine

Poslednji put ekipa iz Humske slavila je na Brdu u maju 2021. godine - tada sa 1:0.

Od tada su ova dva tima odigrala tri meča na stadionu Čukaričkog i sva tri puta pobeda je pripala domaćem timu (1:0, 1:0 i 3:2).

Krajnje uzbudljiv bio je prethodni duel Čukaričkog i Partizana na Brdu, Partizan je izjednačio na 2:2 golom Baždara u 92. minutu, a minut kasnije Nikčević je doneo pobedu "brđanima".
 

17:43

Albert Nađ

Trener Partizana Albert Nađ hvali oje današnjeg rivala.

"Čukarički je veoma dobra ekipa sa nekoliko sjajnih igrača. Imaju i oni motiv, bore se za ulazak u Evropu. Obratićemo pažnju na njihovu tranziciju zbog koje su nas i pobedili u prošloj utakmici. Mi ćemo probati da nametnemo naš ritam, ali ćemo biti oprezni. Uvek je Čukarički igrao dobro protiv nas, zasluženo su ostvarivali dobre rezultate. Ne mislim da protiv nas imaju poseban motiv, jer oni igraju za sebe, ne igraju za druge. Pokušaćemo sutra da prekinemo seriju loših rezultata i da pobedimo".

17:35

Sastavi

Čukarički: Samurović, Stanković, Stevanović, Tošić, Jovanović, Sisoko, Docić, Vinisijus, Miladinović, Ivanović, Adžić,
Partizan: Jovanović, Antić, Kovačević, Stojković, Filipović, Ovusu, Kalulu, Severina, Natho, Zahid, Saldanja.

FK Partizan

17:34

Tabela Superlige

Podeli:

Komentari 62

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 62

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu