Nova vest
Košarka

Nedelja, 04.06.2023.

12:40

Monakova revolucija: Jedan tim za Evroligu, drugi za domaće takmičenje

Francuska košarkaška liga od naredne takmičarske godine uvodi finansijska ograničenja za klubove nalik "seleri kepu" koja će najviše pogoditi najmoćnije.

Izvor: B92

Autor:B92

Monakova revolucija: Jedan tim za Evroligu, drugi za domaće takmičenje
Foto: Srðan Stevanoviæ/Starsport

Zbog novonastalih okolnosti Monako će morati da se prilagođava kako bi zaštito svoje interese i zato planira da pribegne modelu koji postoji u NBA ligi - formiraće dva tima (prvi tim i razvojni sastav).

Francuska liga je već donela odluku po kojoj će klubovi od naredne sezone moći da imaju budžet ne veći od 8.5 miliona evra. Na svaki evro preko te sume moraće da plaćaju penale što, naravno, najviše pogađa platežno najmoćnije klubove koji se takmiče u ligi.

Monako i Asvel pre svih.

Primera radi, da je ovo pravilo važilo minule sezone, Monako bi zbog budžeta od 10.7 miliona morao u kasu lige da doplati 2.5 miliona kao "porez na luksuz" - kao što je to odavno praksa u NBA ligi.

Princip je da na svaki evro preko propisane sume klub plaća između 70-80 centi.

Kako klub iz Monte Karla želi da ostane konkurentan u Evroligi i narednih sezona, samim tim budžet kluba može samo da se uvećava - nastupanje u domaćoj ligi sa takvom ekipom značilo bi bacanje silnih para zbog "poreza na luksuz".

Umesto toga, Monako planira da oformi drugi tim u koji bi uložio daleko manje novca, bio bi to skup mlađih igrača, sa kojim bi igrao francusko prvenstvo i naravno ne bi bio u obavezi da plaća penale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d