Nova vest
Košarka

Subota, 02.03.2024.

09:10

Partizan u zelenom dresu – "baksuz" od pre 52 godine FOTO

Navijači Partizana bili su iznenađeni kada su na juniorskom turniru Evrolige videli igrače Partizana u zelenim dresovima.

Izvor: SS

Autor: SS

Default images

Budući da su već 65 godina crno-beli (ne i od osnivanja 1945.), bilo je neobično videti igrače "parnog valjka" u maslinasto zelenoj garnituri dresova.

U današnje vreme nije novina da klubovi često menjaju kombinacije u kojima igraju, ali je interesantna priča da ni zeleni dres kod košarkaša Partizana – nije novost.

Naime, još pre 52 godine Partizan je odigrao jedan jedini meč u ovim bojama.

Bilo je to 1972. godine, kada je pokušaj da se "osveže" klupske boje doživeo fijasko.

Tadašnji sekretar Toma Šatara je, oduševljen dresovima Lokomotive, angažovao italijansku firmu "Kronos" da i Partizanu napravi sličnu opremu.

"U to vreme, videli smo da Lokomotiva ima fantastičnu opremu. Bile su to patike i dresovi italijanske firme Kronos. Povezao sam se sa ljudima iz Kronosa, otputovao u Trst i kupio patike i nekoliko garnitura dresova. Došli smo na ideju da malo 'osvežimo' imidž, pa smo pored crne i bele garniture, uzeli i jednu mrko-zelenu", rekao je tada Šatara, a prenosi "Basketballsphere".

I onda, pred doček 1973. godine, protivnik je bio Rabotnički, a tim predvođen Rankom Žeravicom nastupio je u zelenim dresovima, koji su odmah naišli na negodovanje.

Kako je Partizan taj meč u Hali sportova izgubio, oprema je odmah povučena iz dalje upotrebe.

"Želeli smo da se odmah pojavimo u novoj opremi i novim bojama, pa smo prvu, ispostavilo se i poslednju utakmicu u njima igrali oko Nove godine protiv Rabotničkog. Izgubili smo (76:80) u Hali sportova, pa u klubu više nikome nije palo na pamet ni da pomene novu garnituru, a kamoli da ekipu izvede na parket u zelenim dresovima”, prisetio se Šatara.

Taj "baksuz" star preko 50 godina je, moglo bi se reći, skinut u petak jer su juniori Partizana savladali Megu ubedljivim rezultatom 91:59.

Maestralan je bio Savo Drezgić koji je ostvario indeks 45 i bio MVP prvog dana ANGT turnira u Beogradu.

Sledeći meč "zeleni" Partizan odigraće u subotu od 11.00 protiv vršnjaka iz Barselone.

Istog dana odigraće još jednu utakmicu, od 17.00 protiv Hapoela iz Tel Aviva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu