Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 11.09.2017.

09:00

Srbi se opustili, Rubio iznenadio i svoje, prokleti Hrvati

Četvrtfinale je izboreno, nismo blistali, malo smo se opustili, to se nije svidelo ni selektoru, ali idemo dalje. Za razliku od nas, ne i Hrvati.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srbi se opustili, Rubio iznenadio i svoje, prokleti Hrvati
Foto: StarSport

Pred Srbijom su dva "slobodna" dana, tim Aleksandra Đorđevića naredni meč igra u sredu sa Italijom, pa će "Orlovi" imati dovoljno vremena da budu fizički maksimalno spremni.

Ono na čemu će selektor tokom tog perioda sigurno insistirati jeste mentalna priprema, pre svega zbog opuštanja protiv Mađarske, a to je potvrdilo i to što će se ekipa izolovati od javnosti u ponedeljak.

Mađari nas jesu gnjavili, ali pobeda ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, što je vrlo bitna činjenica u situaciji kada tim ne odigra najbolje što može.

Nema sumnje da su tri “lakša“ protivnika u nizu (Velika Britanija i Belgija uoči nokaut faze) uticala da u ekipi malo opadne nivo adrenalina, ali je jednako bitno i što je naša selekcija bez muke i pre svega fizičkog i psihičkog opterećenja stigla do najboljih osam.

Sada više zaista nema autsajdera i lakih protivnika, a naš naredni je nimalo naivna Italija. “Azuri“ posle dosta godina izgledaju kao pravi tim, koji ima raznovrsan napadački arsenal, a kao i naša selekcija igru gradi iz odbrane.

Igrači na koje će "Orlovi" svakako morati da obrate pažnju su Marko Belineli i Luiđi Datome, Belineli je najefikasniji (17,8), a Datome generalno najkorisniji (14,8 prosečan indeks) igrač ekipe.

"Možda ne deluje kao košarkaš ali je stvarno nezgodan igrač. Može da pogodi iz neverovatnih situacija. Neverovatan poenter, pre svega“, rekao je Bogdanović o Datomeu.

Selektor Đorđević je istakao i sjajne organizatorske sposobnosti Danijela Heketa, dok ne treba zaboraviti ni zvezdu u usponu Nikolu Melija.

"Po mom mišljenju jedan od kandidata za medalju. Izuzetna su šuterska ekipa, imaju energiju, dugu klupu, iskusnog stručnjaka, a praše sa svih strana“, rekao je Đorđević.

Pre pobede Srbije dan je otvorila Letonija. Tim Ajnarisa Bagackisa je bukvalno demolirao Crnu Goru pokazavši da će se sigurno boriti za medalju.

Nisu igrači Bogdana Tanjevića znali odakle ih Letonci više tuku – da li trojkama, prodorima bekova ili preko Porzingisa kroz reket.

Kako sada igraju Letonci, možda smo imali dosta sreće što su nam rival bili u prvom kolu grupne faze. Ispostavilo se da nam je ta pobeda bila ključna za osvajanje Grupe D i prvo mesto, a tim i umnogome lakši deo kostura u nokaut fazi.

Turci su dali sve od sebe, i više od toga. Oko 15.000 navijača je nosilo svojih "12 divova" protiv moćne Španije, oni su se sjajno držali više od 30 minuta, ali nisu imali snage za senzaciju.

Ufuk Saridža je fantastičnom taktikom držao svoj tim u rezultatskom priključku, imali su odgovor za skoro svaki koš Španaca, ali čim su ušli u seriju od 3-4 promašaja, usledila je surova kazna.

Veći deo meča nevidljivi Riki Rubio postigao je osam od deset poena (dve trojke) svog tima sredinom poslednjeg kvartala i konačno slomio Turke.

Niko, pa ni sami Španci nisu očekivali baš od njega da prelomi meč, posebno ne trojkama, pa su posle druge u ekstazi oborili ogromnu reklamnu "ogradu" ispred svoje klupe.

A za kraj – kraj za Hrvate. Nije pomogao ni Marko Perković Tompson u Sinan Erdem Domu. Ona "kletva" i dalje "radi" kod naših komšija.

NBA tandem Bogdanović-Šarić raspalio je maštu o borbi za medalju, priželjkivali su i desetkovanu Srbiju, vapili za “osvetom“, ali su naišli na zid. Ruski.

Tačnije na mašinu. Aleksej Šved je bukvalno sam poslao “vatrene“ kući i dodatno povećao ambicije sada već nadmene "Zbornaje".

Bio je jednostavno nezaustavljiv. Ne samo da je pogađao kada, šta i preko koga je želeo, nego je i svoje saigrače činio nezaustavljim.

Rusi su počeli da “lome“ meč sa njim na poziciji plejmejkera, a kada nije poentirao, onda je to omogućavao saigračima, pa je skupio 12 asistencija.

Hrvati nisu imali rešenja, Šarić je potpuno zaustavljen (3/14 iz igre), Bogdanović je jedini bio na nivou (28p), ali bez ikakve podrške saigrača i samo je održavao plamičak nade.

Taman kada bi ostali nešto i pogodili, usledila bi trojka sa druge strane. Ili skok-šut. Ili polaganje uz dodatno slobodno.

Tako je košarkašta frustracija Hrvata podignuta na još viši nivo. Kada su mislili da su konačno sklopili tim za prvu medalju od Atini i 1995, ispostavilo se da je isti kao i mnogi prethodni. Ograničen.

"Očigledno nemamo taj kvalitet. Očigledno ništa ne možemo i to je tako. Kad dođe ta nokaut faza, kada se lomi mi podbacimo“, rekao je Šarić koji je “pukao“ na pitanje o Srbiji.

Na kraju, Rusi idu na Grke, a bolji će čekati rasplet okršaja Srbija – Italija. S druge strane kostura, Španija – Nemačka i Letonija – Slovenija.

Biće zanimljivo u utorak i sredu. Posebno u sredu. Igra Srbija. Od 20:30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu