Nova vest
Košarka

Nedelja, 10.09.2017.

13:30

Tuku sa svih strana – kaznena ekspedicija iz Letonije

Najavljivalo se pred Evrobasket, naslućivalo tokom grupne faze, a u osmini finala smo dobili i potvrdu – Letonija je kandidat za medalju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Tuku sa svih strana – kaznena ekspedicija iz Letonije
Foto: FIBA.com

Sjajni stručnjak Ajnars Bagackis gradio je sedam godina ekipu i sada u Istanbulu na parketu ima izuzetno moćan tim.

Nije Crna Gora ekipa od koje se očekivala završnica Evrobasketa, ali samo su Španci s takvom lakoćom razbili tim Božidara Tanjevića kao što je to učinila Letonija – 100:68.

Iako u timu imaju jednu NBA zvezdu Nikolu Vučevića, najboljeg igrača najjače evropske lige Endesa Bojana Dubljevića, te još nekoliko igrača iz jačih evropskih prvenstava, Crnogorci nisu znali šta ih je snašlo u nedelju u Sinan Erdem Domu.

Posle uvodnih pet minuta i "ispitivanja snaga", krenuo je letonski tajfun koji je u svega tri napada pokazao svoju najveću snagu – raznolik napadački arsenal. Prvo je Blums pogodio trojku, potom je Strelnieks položio iz kontranapada, a potom je iz reketa poentirao Porzingis – tri napada na tri načina za tri koša i u roku od 60 sekundi sa 7:8 Letonci su stigli do 15:8.

Ova serija bila je slika nastavka meča, Letonci su "ubijali" Crnogorce sa svih pozicija, Tanjevićev tim nije znao na koga da obrati posebnu pažnju, u jednom trenutku pogađao je Strelnieks, potom bi se težište prebacilo na Timu, a kada bi njih dvojicu koliko-toliko "zatvorili", onda bi se u reketu otvarao prostor za Porzingisa.

Naravno, osim njih trojice Barcokas je imao još nekoliko aduta na parketu – braća Bertans, Blums i Peiners su bili nešto rezervisaniji, ali su svojoj ekipi doneli više od 30 poena.

Na kraju, igrač utakmice bio je maestralni univerzalac Janis Tima sa 21 poenom uz pet skokova i šest asistencija, za 24 minuta na parketu. Još jednom je potvrdio da je možda i ključni igrač ekipe u senci NBA zvezda Bertansa i Porzingisa, jer je opasan na oba dela terena.

To je bilo jasno i u prošlom meču protiv Turske, kada ga je domaćin "izbacio" iz igre brzim faulovima, i najviše zahvaljujući tome uspevao da prati rivala. Iako ga je u reketu čekala NBA prepreka Vučević, Porzingis se nije preterano istrošio, završio je utakmicu sa 19 poena, šest uhvaćenih lopti uz tri asistencije i dve blokade, dok je Strelnieks dodao 12 poena uz sedam asistencija.

Nisu Crnogorci bili toliko loši koliko su Letonci bili impresivni. Dominirali su u skoku (40-35) odakle je kretala brza tranzicija, što je donelo čak 26 asistencija. Osim toga, Bagackisov tim je fenomenalno šutirao, pogodili su 20 od 34 šuta za dva poena (59%), a posebno su bili dominantni iza linije 6,75.

Ubacili su čak 15 trojki iz 25 pokušaja što je fenomanalnih 60 odsto Letonija je postigla deset poena iz kontri, naspram samo dva CG, 12 posle ofanzivnog skoka, te 30 iz reketa.

Srbija je nadigrala Letonce na otvaranju Evrobasketa, ali ovo je potpuno drugačiji tim u odnosu na taj. Bagackis je podigao formu svog tima za nekoliko nivoa, u napadu ne zavise samo od Porzingisa ili od Bertansa, već imaju 4-5 igrača koji su spremni da "povuku" i prelome meč.

Sledeća runda biće pravi ispit snage ovog tima, Letoniju očekuje do sada neporažena Slovenija. Nema sumnje da će pobednik ovog duela učestvovati u podeli medalja narednog vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu