Grupa C, Austrija – nemački začin na srpski način

Šest utakmica su Austrijanci odigrali na Evropskim prvenstvima i nikada nisu ostvarili nijednu pobedu.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 03.06.2021.

09:00

Grupa C, Austrija – nemački začin na srpski način
Foto: Profimedia/DIENER/Philipp Schalber

Šta više, nikada nisu dali više od jednog gola na ijednom od tih susreta i imaju veoma loš skor na završnicama kontinentalnih šampionata (0-2-4).

Međutim, ova generacija koju predvodi nemački đak Franko Foda mnogo više gleda ka napred i protivničkom golu nego ikada ranije.

Razlog za to je činjenica da napad kreiraju momci srpskog porekla Marko Arnautović i Saša Kalajdžić, tvorci najvećeg broja pogodaka u poslednjim kvalifikacijama.

Završili su tik iza neprikosnovenih Poljaka, a daleko ispred Severne Makedonije koju su dva puta dobili i protiv koje u Bukureštu otvaraju turnir.

Kao što smo napomenuli u naslovu, gro tima čine igrači i stručni štab koji su fudbal učili u Nemačkoj, ali uz Srbe koji su spletom okolnosti završili u Austriji. Nesvojstveno njima, imali su i unutrašnjih problema i sukoba, posebno nakon udarca koji su doživeli od Danske u prijateljskom meču u martu (0:4).

Ipak, poslednji novinarski izveštaji iz Beča ističu da je sve regulisano, te da spremni dočekuju početak takmičenja.

Istina, vrlo moguće bez Arnautovića u uvodnoj utakmici, u kojoj su makar na papiru favoriti protiv Severne Makedonije.
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Selektor

Franko Foda je bivši reprezentativac Zapadne Nemačke za koju je odigrao samo dva meča, a gro trenerske karijere proveo je vodeći Šturm.

U Gracu je osvojio titulu prvaka Austrije i nacionalni Kup, a od 2018. godine je dobio priliku da preuzme nacionalni tim.

I odmah je doneo rezultat i plasman, mada nije ni imao preterano tešku grupu sa Poljskom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Izraelom i Letonijom.

Da ima recept za Makedonce pokazao je u oba susreta u kvalifikacijama pošto je slavio sa 2:1 na domaćem terenu, a čak 4:1 u gostima.
Najveće zvezde

Najzvučnije ime ovog tima verovatno jeste David Alaba, ali novi univerzalac Real Madrida u poslednje vreme bio je u zapećku zbog situacije u Bajernu i njegove "sapunice" oko odlaska iz Minhena.

Sada kada se skrasio, verovatno će mirne glave moći da se posveti nacionalnom timu, gde ipak svetla reflektora idu ka drugom igraču.

Marko Arnautović je austrijskom napadu doneo preko potrebnu realizaciju i, zašto ne reći, drskost kojom su golovi mnogo lakše padali.

Nesuđeno pojačanje Crvene zvezde, jer u Kini ima ogroman ugovor, najbolji je strelac reprezentacije sa šest golova u kvalifikacijama, a u stopu ga prati još jedan igrač srpskog porekla Saša Kalajdžić.

Odbranu će držati suđeno pojačanje Crvene zvezde Aleksandar Dragović koji je pred ovaj šampionat Evrope odlučio da Bajer Leverkuzen i Bundesligu zameni Linglong Superligom Srbije.

Dodajte tu i Marsela Sabicera iz Lajpciga, odnosno, veliku nadu Julijana Baumgartlingera iz Hofenhajma, pa je jasno da će Austrijanci imati nemački pečat u svojoj igri.
Sastav Austrije

Golmani:
Danijel Bahman (Votford), Hajnc Lindner (Bazel), Pavao Pervan (Volfsburg), Aleksander Šlager (LASK);

Odbrana: David Alaba (Bajern), Aleksandar Dragović (Leverkuzen), Marko Fridel (Verder), Martin Hintereger (Ajntraht), Stefan Ilsanker (Ajntraht), Štefan Lajner (Mehengladbah), Filip Mvene (Majnc), Stefan Poš (Hofenhajm), Andreas Ulmer (Salcburg);

Vezni red: Husein Balić (LASK), Džulijan Baumgrantlinger (Hofenhajm), Miheal Gregorič (Augzburg), Florijan Griliš (Hofenhajm), Konrad Laimer (Lajpcig), Valentino Lazaro (Mehengladbah), Marsel Sabicer (Lajpcig), Luis Šaub (Lucern), Alesandro Šopf (Šalke);

Napad: Marko Arnautović (Šangaj), Adrijan Grbić (Lorijen), Saša Kalajdžić (Štutgart), Karim Onisivo (Majnc), Kristofer Trimel (Union Berlin).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: