Grupa B, Belgija – (pret)poslednji voz na "čistim" šinama

Favorit iz senke. Šansa generacije. To je Belgija na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 01.06.2021.

15:40

Grupa B, Belgija – (pret)poslednji voz na
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Tim sa Kevinom De Brujneom, Romeluom Lukakuom, Edenom Azarom, Tibom Kurtoom i ostalima na papiru deluje moćno, ali nije baš sve tako idealno.

Jesu Belgijanci uhvatili kontinutitet (četvrtfinale i treće mesto na poslednja dva SP, četvrtfinale EP), ali deluje kao da se bliži kraj ovoj generaciji i da hvata poslednji voz za još veći rezultat na EURO i sledeće godine u Kataru.

Najveća briga "crvenih đavola" jesu vođa tima i zvezda Real Madrida Eden Azar i odbrana...

Ako sve otklone ikakve sumnje u stanje sa povredom Kevina de Brujnea, sve oči biće uprte u Azarovo fizičko stanje i njegovu formu, kao i može li da pogura Belgijance do najvećeg uspeha – do finala.

Na sve to odbrana je jako "klimava" i stara, sa Janom Vergongenom(34), Tobijem Aldervireldom(32), Tomasom Vermalenom (35), a tu su još neubedljivi Dedrik Bojatai Džejson Denajer.

Igrači koji ne prate ostatak tima i, pored na početku teksta navedenih, zvezda u nastajanju poput Jurija Tilemansa, Džeremija Dokua...
BELGA PHOTO YORICK JANSENS/Profimedia
Grupa sa Rusijom, Danskom i Finskom bi trebalo da bude lak zalogaj za tim Roberta Martinesa, bez obzira što će Rusi biti domaćini u Sankt Peterburgu.

Isti rivali su se sastali u kvalifikacijama i Belgija je "isprašila" Rusiju sa 3:1 i 4:1. Iako je ovo turnirsko takmičenje, ne vidim kako može Belgija da ne završi kao prva u ovoj grupi.

Takođe, slično je prošla i Danska jesenas u Ligi nacija sa rutinskih 2:0 i 4:2.

Ono što upada u oči jeste put "crvenih đavola" u nokaut fazi i deluje kao da će ići do samog kraja.

Osmina finala ih vodi na trećeplasirani tim jedne iz grupa A, D, E, F, a i u potencijalnom četvrtfinalu sa Italijom bi bili favoriti.

Čini se da je ovo autoput za Belgijance do polufinala, a onda je sve moguće...

Selektor

Belgija pod Robertom Martinesom igra ubitačan fudbal, na gol više i "melje" sve pred sobom.

Na klupu te selekcije je seo posle "samo" četvrtfinala prethodnog EP i napravio iskorak u Rusiji, gde je stigao do bronzane medalje.

Međutim, niko se u Belgiji ne zadovoljava time i Martines ima "vruć krompir" u rukama da je za dva mesta pomeri, iako Francuska, Portugal, pa i Engleska deluju uverljivije.

A španski stručnjak je do sada znao da "hendluje", iako u Belgiji nemaju u njega najveće poverenje i dočekan je sa skepsom...

Sada je pred novim ispitom da rezuveri sve one koji mu ne veruju.

Najveće zvezde

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Teško je izdvojiti najveću u "moru" velikih kao što su De Brujne, Azar, Lukaku, pa i Kurtoa.

U brutalnoj formi je Lukaku, trese mreže i asistira u Interu i nezaustavljiv je (uvek je takav u reprezentaciji), zdravi De Brujne je blistao u Mančester sitiju, dok se Azar stariji i ove sezone tražio u Realu (i nije našao), a njegov saigrač Kurtoa imao tek prelaznu ocenu.

Iza Tilemansa su odlične igre za Lester, kao i polivalentnog "vingera" Timotija Kastanja, a ne smeju se zaborave preiskuni igrači, sa dugim stažom u nacionalnom timu – Aksel Vitsel, Dris Mertens, uz nekolicinu iz odbrane.

Međutim, baš je defanzivni bedem jedina Ahilova peta moćne Belgije.

Da li i nepremostiva prepreka?
Sastav Belgije

Golmani
: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Simon Minjole (Klub Briž), Mats Sels (Strazbur);

Odbrana: Tobi Aldervireld (Totenhem), Dedrik Bojata (Herta), Džejson Denajer (Lion), Tomas Vermalen (Kobe), Jan Vertongen (Benfika);

Sredina: Tomas Menije (Borusija Dortmund), Timoti Kastanj (Lester), Janik Fereira Karasko (Atletiko Madrid), Naser Čadli (Bašakšehir), Torgan Azar (Borusija Dormtund), Kevin de Brujne (Mančester siti), Leander Dendoker (Vulverhempton), Denis Prat (Lester), Juri Tilemans (Lester), Hans Vanaken (Klub Briž), Aksel Vitsel (Borusija Dortmund);

Napad: Žeremi Doku (Ren), Eden Azar (Real Madrid), Dris Mertens (Napoli), Leandro Trosar (Brajton), Miši Batšuaji (Kristal Palas), Kristijan Benteke (Kristal Palas), Romelu Lukaku (Inter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: